OHMYGOSSIP — Soome blogija Katri Sorsa meelest ei vaadata lapse imetamise peale kaubanduskeskuses hästi, ometigi on see loomulik ning vältimatu elu osa, vahendab Iltalehti.

Soome telenägu ja blogija Katri Sorsa veedab koos poja Elias´ega kodus mõnusasti aega. Üsna varsti 2-aastaseks saav Elias saab siiani veel ema rinnapiima. “Elias ise otsustab, millal rinnaga toitmisest lahti öelda. Jätkame lapse tempos. Lapse normaalne võõrutusaeg on viie-kuue aastasena. Jätkan senikaua, kuni Elias ise otsustab lõpetada,” räägib ema Katri. “Elias on rinnapiimaga harjunud. Poeg soostus pudelist sööma vaid kuu aega peale sündi ning seejärel see enam ei õnnestunud. Elias´e jaoks on rinnast söömine olnud nii oluline asi, seetõttu ongi see jätkunud ja jätkub edasigi.”

Katri juhib tähelepanu asjaolule, et imetamine on nii emale, kui lapsele lähedust pakkuv tegevus ning Elias naudib seda. Lisaks on Elias olnud väga terve laps. Katri usub, et hea immuunsus ongi imetamise taga. Poeg magab ema ja isa abieluvoodis ning rind on justkui luti eest. “Rinnast ei tule enam kuigi palju piima, aga Elias soovib sellegipoolest imeda, “räägib Katri ning lisab, et pereisa Sasu  on poja tuppa magama kolinud.

“Ma ei ole Elias´t võrevoodisse magama pannud, kui ainult ühe korra, kuna mul oli poja turvalisuse mõttes vaja endal öösel tunnike magada.” Katri tuletab meelde, et lapsed on kõik erinevad. Ta teab mitmeid, kes on oma lapsi võõrutanud ilma probleemideta. Elias on aga olnud algusest saadik tundlik poiss, kes võib ema arvates liiga äkilisest rinnast võõrutamisest või oma voodisse kolimisest saada trauma. Katri´l ei ole enda sõnul võõrutamisega kuhugile kiiret. “Saame hakkama ja hästi on läinud kuigi vahel on olnud veidi väsimust.”

Katri imestab, kui negatiivselt inimesed suhtuvad emadesse, kes oma lapsi avalikult imetavad. “Teismelised võivad riietuda, kui h*orad, aga emad ei tohi toita oma lapsi. Kui imetan Eliast näiteks poes, inimesed kohe vaatavad. Aga ma ei tee sellest eriti välja, kõik on poja jaoks.”

Ka sõbrad ei ole alati kannustavad. “Sõbrad peavad mind täiesti hulluks! Nad ütlevad, et nüüd tuleb küll see piimabaar kinni panna,” naerab Katri. “Nad ei mõista, et mu vanemad peavad tulema minu juurde, kui soovin meikida või käia dušhi all. Elias ei ole kunagi olnud selline laps, keda võiks jätta põrandale omaette mängima. See on suhteliselt keeruline, aga pole hullu.”

Foto: Väjavõte Iltalehti.fi veebist

Loe lisaks:
Nelja aastast poega imetav ema provotseerib ajakirja Time esikaanel
Suurt tähelepanu äratanud pildil ajakirja Time viimase numbri kaanel imetab 26 aastane kahe lapse ema Jamie Lynne Grumet oma nelja aastast poega. Ema seisab rahulikult käsi puusas ja poeg seisab tema ees tabureti peal. Pildi kõrval on tekst: “Are you Mom enough?”

Jana Hallas: “Ma ei jätaks iialgi oma last rinnaga toitmata kartuses, et see võiks mu keha rikkuda.”
Kolm kuud tagasi esimest korda emaks saanud laulukirjutaja ja stilist Jana Hallas (39) räägib ajakirjas “Anne ja Stiil”, kuidas aastad ja emadus on tema keha muutnud.