OHMYGOSSIP – 8. märtsil tähistatakse naistepäeva ning sel puhul sai tehtud küsitlus: “Mida tuntud persoonid naistepäevast arvavad ning kas see võiks jäädagi tähtpäevaks, või võiks saada riikliku püha staatuse?”.

Karin Tammemägi:  Võiks ikka olla riiklik püha, rahvas nii kui nii tähistab. Mul on kaks õde, seega päris suur naispere. Lapsepõlves pidasid isa ja vend meid ikka naistepäeval meeles – kõigile naistele kingiti kaunid kevadlilled, kingitused ja isevalmistatud kook. Väga helged mälestused.

Margit Peterson:  Kas just riiklik püha, aga on tore päev, mida tähistada. Paljud mehed märkavad vähemalt sellel päeval lilli kinkida. Meenub kuidas üks Pärnu lillemüüja kunagi rääkis, et aastate eest üks naistepäev osutus ta elu lühemaks tööpäevaks, kuna juba hommikul osteti lillemüügiputka tühjaks. Tänapäeval muidugi enam probleemi ei ole, lilli jagub kõigile. Midagi põnevat plaanis ei ole, aga eks see paistab, kui põnevaks kujuneb.

Oudekki Loone:  Muidugi peaks olema riiklik püha! Meil on nii palju samme veel teha, et naised saaksid avalikus elus meestega võrdselt osaleda, selle eesmärgi meeldetuletamiseks tulekski riigipüha teha!

Andra Veidemann:  Oleks tore, kui oleks riiklikult vaba päev, ent tingimusel, et seda siis ka jätkuvalt tähistatakse. Mõnikord juhtub meil nii, et kui ei ole riiklik püha, siis tähistatakse, kui on riiklik tähtpäev, muutub kõik kuidagi sunnituks ja veidi võltsiks. Eks see ole veel üha kaugemale jäävate aegade kaja, kui oli reegliks see, et mida peeti riiklikult tähtsaks, ei olnud inimestele tähtis või oli isegi vastumeelne. Suurem osa nendest pühadest ja tähtpäevadest, mis olid meile olulised, olid aga lausa keelatu.

Fotol: Oudekki Loone (Scanpix/ Tairo Lutter)