Ajakirja “Anne&Stiil” särav ning kaunis peatoimetaja usub, et lääne ühiskond annab noortele liiga palju halbu võnkeid ning et vahel tuleks vaadata ka enda sisse. “Tänapäeval on lääne ühiskonnas liiga karmid välimusele seatavad nõuded ja unustatakse ära oma tõeline väärtus, mis ei olene sellest, mis sul seljas on või kas sa oled meigitud,” räägib Merle Liivak Gossip.ee-le ning kutsub kõiki 14. aprillil Solarise kohvikusse Komeet Eesti esimest meigivaba päeva tähistama.

Mida arvate, kas naised peaksid iga päev ennast meikima? Kas te ise meigite ennast iga päev?
Ma ei arva, et naiste meikimisharjumusi peaks kritiseerima. Mul on endal kombeks end tööpäeviti meikida, see on tore võimalus oma isikupärast stiili väljendada ja ka oma nahka kaitsta (saastatuse ja ilmastikutingimuste eest). Pealegi on inimkond juba kümneid tuhandeid aastaid tegelenud enda keha ja naha kaunistamisega. Küll aga arvan, et täna on õige aeg küsida, miks paljud naised end kodust meikimata lahkudes ebamugavalt tunnevad? Tegime küsitluse ja saime teada, et pea pooled Eesti naised just niimoodi tunnevad. See ei ole tore tendents. Tänapäeval on lääne ühiskonnas liiga karmid välimusele seatavad nõuded ja unustatakse ära oma tõeline väärtus, mis ei olene sellest, mis sul seljas on või kas sa oled meigitud. Praegune vaimsus väärtustab liiga palju seda, mis mulje me jätame ja liiga vähe seda, kes või millised me tegelikult oleme. Ma nõustun Anni Arroga, kes on öelnud, et meik annab midagi juurde vaid siis, kui me suudame oma kordumatust mõista ka ilma selleta.

Ütlesite, et tööpäeviti ka ise meigite ennast. Kuidas on teil lood meigikotiga – kas kannate seda iga päev kaasas?

Meigikotti ei kanna kaasas, küll on mul käekotis huulepalsam. Enese austus ja armastus (ka nn halbade juuste päeval ja miks mitte ka meigivabal päeval) võiksid aga olla alati kaasas.

Millised on teie must-have meigivahendid?
Kõige tähtsam on see, mis jääb meigi alla. Silmaümbruskreem, seerum, päeva- ja öökreem. Meigipuhastusvahendid. Harjutan endale sisse ka päikesekaitsefaktoriga kreeme nii näole kui ka kehale (eriti suvel ja lõunamaal reisides). UV-kiirguse eest kaitsmisest on meil liiga vähe räägitud, kuid see on väga oluline nahavähi ja enneaegse vananemise vastu võitlemisel. Meigiarsenali peategelased on valgustpeegeldav peitekreem, puuderkreem ja huuleläige.

Kas teate-tunnete naisi, kes magavad ka meigiga, et mitte “kole” välja näha?

Ma arvan, et Eestis ei ole see asi nii hull, täiskasvanud naistest harrastavad seda ilmselt naljakad erandid. Küll aga kuulsin kolleegilt lugu, kuidas ta sattus kuulma pealt kahe hilisteismeeas tüdruku vestlust, kus üks rääkis teisele, et ta ei saa ennast ilma meigita oma boy-friendile näidata. Ta tõusvat varem üles, et end kenasti noormehe jaoks korda seada. Loodan, et peagi mõistab ta oma pingutuste tühja vaeva.

Kui noor on liiga noor, et ennast meikida, mida teie arvate…
Ma ei oska sellele vastata, oleneb ikka tüdrukust. Keegi on öelnud, et meikima on mõtet hakata alles siis, kui oled jõudnud arusaamisele, et seda ei ole sulle tegelikult vaja. Päris tabavalt öeldud.

Kas on mõni koht-situatsioon, kuhu ei sobi meigita minna?

Kui aus olla, siis ma ei usu, et selliseid situatsioone on olemas! Nii nagu ei saa nõuda, et teatud olukordades tuleb kanda kontsakingi (kui just spordiala ei nõua – näiteks võistlustants). Ma ei poolda ekstreemsusi, ma ei arva, et oleks hädavajalik näiteks presidendi vastuvõtule meikimata ilmuda, kuid kui selline otsus kätkeks endas suuremat ja olulist sõnumit ühiskonnale, siis miks mitte! See paneks inimesi arutlema loomuliku ilu teemadel, ja see on värskendav. Meikimine olgu ikka vaba valik. Palju tähtsam on hoolitseda välimuse juures oma naha eest.

Otsustasite korraldada esimese üle Eestilise meigivaba päeva. Avaliku elu persoonina, kas olete viibinud ise varem kuskil avalikult seltskonnas ilma meigita?

Ma kõiki olukordi ei mäleta, kuid praegu meenub, et olen näiteks surfilaagris olnud ilma meigita! Ja 14. aprillil, mil toimub Anne & Stiili meigivaba päev, olen täiesti avalikult ilma meigita. Minust tehtud pilt, kus olen meikimata, on ilmunud meie kampaania raames juba mitmetes meedia väljaannetes (aprilli Anne & Stiil, Elu24, Arter), nii et mul ei ole siin enam eriti millegagi üllatada.

Loe lisaks:
Meigivaba päev kohvikus Komeet SIIT