Tänasest ülestõusmispühadeni peetakse kirikutes suurt paastu, mille ajal hoidutakse loomsetest toitudest ning püütakse enim mõelda vaimsetest asjadest. Sügavama õigeusu taustaga piirkondades on tavaks mõelda paastupäevadele juba suvel ning varuda toidulaua mitmekesistamiseks erinevaid marja- ja seenehoidiseid ning valmistada salateid.

Seitse nädalat kestva suure paastu ajal valmistuvad usklikud ette end ülestõusmispühaks, mis sel aastal on 4. aprillil. Suure paastu ajal ei tarvitata toiduks loomse päritoluga produkte nagu liha, piim, munad, kala.

EAÕK Haapsalu Maria-Magdaleena koguduse preester Jüri Ilves rääkis Maaleht.ee-le. et usklikele on paastuaeg eriline aeg, teekond, millega valmistatakse end ette ülestõusmispühaks.