Alzheimerit põdev Briti fantaasiakirjanik Terry Pratchett toetab tribunali asutamist ravimatute haiguste all kannatajate abistamiseks. Mees teatas, et on valmis hakkama nn. enesetaputribunali katsejuhtumiks. Ta toetab kõigest hingest komisjonide loomist, mis võiksid anda parandamatult haigetele inimestele seadusliku õiguse arstide abiga oma elule lõpp teha, kirjutab BBC.

“Peaksime vaatama meedikute poole, kes on aidanud meil tervemat elu elama ja kes võiksid aidata meil rahulikult lähedaste keskel surra,” ütleb Kettamaailma raamatute autor, kes teatas 2007. aastal, et põeb Alzheimerit.

Pratchetti nägemuses tuleb paika panna meetmed, kindlustamaks, et enesetapuloa taotleja on täie mõistuse juures ega tegutse teiste mõju all.

Eutanaasiaküsimus kerkis Suurbritannias eelmisel nädalal taas ägedalt esile seoses Kay Gilderdale‘i nimelise naise õigeksmõistmisega. Gilderdale’i süüdistati mõrvakatses, sest ta oli aidanud oma 31aastasel parandamatult haigel tütrel elust lahkuda.

Lynn Gilderdale, kes süveneva kroonilise väsimuse sündroomi tagajärjel oli halvatud ega suutnud enam neelatagi, leiti 4. detsembril 2008 oma vanematekodust surnuna. Tema ema pääses 12-kuulise katseajaga.