Hannah on omapärase hääle ja huvitava stiiliga laulja. Sügisel ilmub tal juba seitsmes album. Lisaks artisti ametile tegeleb kaunis naine ka disainimisega, mida ta ise peabki viimase aja suurimaks hobiks. “Praegu kulub suur osa mu sissetulekust uue kollektsiooni disainimise ja arenduse peale,” paljastab Hannah. Vaatame, mida räägib Hannah Gossip.ee-le antud intervjuus rahast, elust ja oma tegemistest.

Kus maal asub Sinu kodu e. kus Sa peamiselt elad? Eestis, Inglismaal, Prantsusmaal,…? Kus elamised asuvad, palju maksid ja kuidas teile meeldib?
Minu peamine kodu, mida tõeliselt oma koduks saan nimetada, asub Tallinnas, Nõmmel. See on piisavalt suur, et koos oma abikaasa ja loomaperega ära mahtuda ning piisavalt väike, et kohustused üle pea ei kasvaks. Meie Nõmme krunt on väike, aga väga armas ja rohelusse mattunud. Kogu aed on minu enda kujundatud ja istutatud ning seetõttu mulle väga armas. Nõmme kodu on meil olnud kümme aastat ning ehitatud vana maja peale. Maja maksumust hinnata ei oska, plaanime juba pikemat aega remonti, kuid preagu on seda kaugelt raske organiseerida. Aasta alguses vallutasid meie elamise kaheksa väikest koerapoega (Hannah’i emasel akital, Yoko’l, sündisid veebruaris kutsikad- toim.) ja nii on meil hetkel nii mõnigi sein väikesed hambajälgi täis ja enamus põrandaliistusid läbi hakseldatud. Aga sellest pole midagi, vähemalt kutsikad olid õnnelikud ja praegu oma uutes kodudes käituvad paremini.

Inglismaal olen olnud viimase aasta ning siin elame Londoni südames, üürikorteris. Korter on avar ja valgusküllane katusekorter, kuhu kenasti mahub ära ka mu stuudiotehnika, et saaksin kodus töötada ja muusikat kirjutada.  Kuna tegemist on üürikorteriga, siis seda ma oma koduks nimetada ei saa, pigem selline ajutine peatumispaik. Londonis on kinnisvara hinnad väga kallid ja seetõttu polegi võimalik siin päris oma elamist osta. Prantsusmaal on meie perel koht Cannes’i lähedal väikeses kalurikülakeses. Maja terrassilt avaneb võrratu vaade merele ja küla ise oma tillukeste puuvilja poodide ning romantiliste patisserie’dega (kondiitriärid) pakub tõelist prantslaslikku hõngu. Maja on piisavalt suur, et koos pere ja vahel ka sõpradega aega veeta. See on tegelikult Anderi vanemate maja ja lisaks meile käivad seal suve jooksul nende sõbrad ja Anderi õde oma perega. Kõik kohad on omamoodi armsad ja väga erinevad.

Miks valisite Inglismaa kasuks? Miks te ei kolinud näiteks USA-sse nagu paljud lauljad seda teevad?
USA on ikka väga kaugel, arvan, et koduigatsus võtab seal täielikult võimust. Euroopa on kuidagi kodusem ja lähedasem. Aga tegelikult ega ei mäletagi, kuidas ja miks see kõik nii läks, arvan, et see lihtsalt oli asjade kokkulangemine. Loomulikult tahaks kunagi ka uuesti USA’s ära käia, seda enam, et 2002 aastal, mil mu singel „Blinded“ oli Chicago raadiotes kaheksa nädalat clubiedetabelis esimesel kohal, kutsuti mind Chicagosse kontserte andma ning sain seal super elamuse. Kogu Chicago eestlaste kogukond oli hiigelsuure eesti lipuga lava ees ja selline toetus võttis põlved nõrgaks. Eks paistab, mis tulevik toob.

Milline näeb välja Sinu keskmine päev.
Päevad on väga erinevad. On perioodid, mil kirjutan hommikust õhtuni muusikat, need on loomingulised päevad, mis algavad väga vara ja lõppevad tihti alles peale südaööd. Siis on perioodid, mil lindistan stuudios, ka need päevad on emotsionaalselt kurnavad, kuid samas pakuvad kohutavalt palju positiivseid mõtteid, sest siis kuuled lõpuks tulemust. Siis on nädalad, mil kirjutan koos teiste lugudekirjutajatega muusikat teistele artistidele ning loomulikult kulub aeg ka minu uue „hobi“, aksessuaaride disainimisele. Hangin materjale, teen kavandeid, õmblen, levitan – lepin kokku fotograafide/ajakirjadega, kes soovivad mu tooteid kasutada ja reklaamida jne.  Nädalas on vähemalt viis üritust, millest osa võtan, mõnel õhtul isegi mitu. Esinemised tulevad suvel põhiliselt festivalidel, sügisel koos plaadi valmimisega tulevad suuremad kontserdid, aga sellest siis juba edaspidi.

Kui oluline on Sinu jaoks raha ja kui palju seda peab olema, et hästi või normaalselt elada?
Raha on vahend, mis aitab teatud eesmärkidele ja unistustele lähemale jõuda, kuid raha ei ava uksi. Selleks, et olla edukas, peab tegema väga palju tööd. Näen, mis toimub Inglismaal, konkurents on väga tugev ning iga päev pead enese eest seisma. Raha ei garanteeri kindlasti head elu, selle garanteerivad positiivne ellusuhtumine, usk oma tegemistesse, armastavad inimesed su ümber, toetus sõpradelt ning rahulolu enesega.

Mis on need materiaased “väärtused” mida raha eest saab ja mida sa naudid? Mis on Sinu viimased suuremad ostud?

Nagu olen ka oma eelmistes intervjuudes öelnud, ei ole ma eriline ostleja. Lähen poodi ainult siis kui mul midagi väga vaja on. Loomulikult on siin Londonis tööga seoses vaja erinevaid riideid, ehteid, kingi, aksessuaare, aga mul on väga vedanud, sest palju asju saan disaineritelt tasuta kandmiseks. Minu viimased suuremad ostud on korralik fotoaparaat, sest seda läheb kontserditega seoses väga vaja, et fännidele viimaseid pilte saata. Eelmise aasta lõpus tuuri raames sai ostetud ka uus väike digiklaver, mis käis minuga laval kaasas ning mis nüüd leiab rakendust lugude kirjutamisel. Praegu kulub suur osa mu sissetulekust uue kollektsiooni disainimise ja arenduse peale.

Oled rääkinud, et Sa usud Ingleid. Mis on viimane asi, kus oled tundnud, et Inglid on Sind aidanud?
Ma arvan, et inglid on koos minuga kogu aeg. Kui neid usud, näed neist märke igal pool. On olnud kriitilisi hetki, kus olen tõesti palvetanud ja mu palveid on kuulda võetud – üks kord Prantsusmaal olles, kui kogu küla vallutas metsatulekahju, mida ei suudetud kontrolli alla saada, kõik mäed meie ümber olid leekides, aga meie küla jäi puutumata. Samuti siis kui Londonist tulev lennuk tegi hävitajate saatel hädamaandumise Hamburgis. Lennureiside ajal mõtlen palju inglitest ning sellest, kuidas nad mu pere ja armsaid inimesi on hoidnud ja kaitsnud.

Katrin Lust kirjutas oma blogis, et oled Londonis tuntud inimene. Kui tuntud? Kui tihti figureerid Inglismaa pressis? Kes on Inglismaal kõige kuulsamad tuntud inimesed, kellega suhtlete?
Ei oska niimoodi enda kohta arvata, tuntuse määramiseks pole vist veel mõõdupuud leiutatud. Inglismaa pressis figureerin loodetavasti aina rohkem ja ikka positiivsete uudistega. Nüüd, mil esimene singel on väljas, on vähemalt teema, millest kirjutada. Siiani oli rohkem selline ettevalmistav periood. Kuna suhtlen peamiselt oma ala inimestega, ei pruugi need nimed väga palju öelda, kuid kõige paremad sõbrad tuntud inimestest on Steve Booker (kirjutas Duffy hiti „Mercy“), räppar Dizzee Rascal, stilist Robert Morrisson (Beyonce ja Tina Turneri stilist), supermodell Lauren Budd, laulja Shezney Lewis (All Saints), laulja Jason Donovan.

Mainisid, et tuled Jaanipäevaks Eestisse. Kui kauaks ja kas Sind saab ka esinemas kuulda?

Jah tulen, ei kujuta seda päeva ilma lõkke ja grillimiseta ette! Hetkel veel ei tea, kui kaua Eestis saan olla, sest juulis algavad festivalid, kus üles astun. Eestis plaanin kontserte sügisel, mil ilmub ka minu seitsmes album.

Millised on Sinu plaanid suveks?
Suvi tuleb väga töine ja täis muusikat ning esinemisi. Aga see on väga m&otilde
;nus, sest olen seda aega niikaua oodanud ja selle nimel töötanud. Korraks plaanin ka Prantsusmaal ära käia ja natuke päikest nautida, sest Londonis korteris on seda raske teha. Ja muidugi eks suvel on ikka Eestimaa väga südames, valged ööd ja sumedad suveõhtud koduaias koos sõpradega…seda väga igatsen.

Mis on suurim(ad) projekt(id), mille kallal töötad hetkel?
Terve aasta olen töötanud uue plaadi kallal, mis ilmub sügisel. See ongi minu peamine ja kõige tähtsam projekt praegu.

[ot-gallery url=”gallery/hannah-r%c3%a4%c3%a4gib-gossip-ee-le-kogu-t%c3%b5e-oma-rahast-majadest-tuntusest-inglismaal-ja-muusikast”]