Tallinnas Rotermanni kvartalis alustas tööd uus kunstigalerii US Art Gallery, mille omanik on ärimees ja kunstikoguja Urmas Sõõrumaa.

Esimesel näitusel on väljas 75 maali ja graafilist lehte ning lisaks skulptuurid, vahendas “Aktuaalne kaamera”. Urmas Sõõrumaa soovitab unustada rahanumber, mis võrduks tema kollektsiooni väärtusega  ja mõelda hoopis kogu sisule.

“Piltide elu on üldse huvitav. Näiteks on meil maal omaaegsest lauljast Terese Masing-Raidest koos oma armastatuga, mis meenutab nende inimeste armastust. Kusjuures proua on ligi 90aastane. Ta ei olnud seda pilti ise seni näinudki – ta teadis selle pildi olemasolu, kuid nägi seda siin esimest korda. Niisuguseid kohtumisi on liigutav kokku viia,” selgitas Sõõrumaa.

Kunstitedlane Tiina Abel hindab Sõõrumaa kogust 19. sajandi Eesti akadeemilise realismi, eriti Eduard von Gepharti töid, aga ka Eduard Wiiralti töid, sealjuures just tema õlimaali.

Sõõrumaale endale on kõige hingelähedasemad eelmisel nädalal ostetud Hippiuse tööd ja vanemate pallaslaste looming. Kokku on tal ligi 1000 kunstiteost, sealhulgas hulk väärtuslikku hõbeseppade loomingut ja teadaolevalt vanim Eestis meisterdatud vasest kell.