Soome politsei teatas eile, et on vahistanud mehe, kes võttis enam kui kahe nädala eest pantvangi Soome ühe rikkaima perekonna 26-aastase liikme ja ta reedel lunaraha vastu vabastas.

Enne seda teadaannet eile hilisõhtul polnud Soome avalikkusel aimugi, et liftitootja Kone esimehe, miljardär Antti Herlini 26-aastane õetütar Minna Nurminen 27. mail keset päeva oma kodust rööviti. Röövija hoiatas, et kui naise kadumine avalikuks tehakse, satub tolle elu ohtu, vahendasid YLE ja AFP.

Kriminaalpolitsei ülem Kari Tolvanen ütles ajakirjanikele, et perekond maksis Nurmise vabastamise eest “väga suure lunaraha”, kuid keeldus täpset summat ütlemast. Soome telekanali Nelonen andmetel ulatus lunaraha peaaegu 10 miljoni euroni. Lunaraha jäeti reedel ühte Turu parkimishoonesse.

Nurmise röövijate leidmiseks käivitus juuni algul suuroperatsioon, millest võtsid osa sajad politseinikud üle Soome. Koostööd tehti ka teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega. Abi paluti ka Soome kaitsejõududelt, kes sulgesid eelmisel nädalavahetusel juhtumiga seoses ajutiselt õhuruumi. Nurminen leiti reede hilisõhtul metsast Soome edelaosas.

“Politsei leidis röövitud naise eile (üleeile – toim) õhtul Vahtos (180 kilomeetri kaugusel Helsingist),” teatas politsei. “Ta oli asjaolusid arvestades heas seisundis.” Vahtol kui sündmuskohal ei ole Tolvase sõnul röövimisjuhtumiga aga mingit pistmist ning naist ei hoitud seal ka pantvangis.

Inimröövis kahtlustatud ning praegu vahi all viibiv mees on keskealine Turus elav soomlane, keda pole varem kohtulikult karistatud. Tolvaneni sõnul vahistati ta mõni tund pärast Nurmineni vabastamist.