USAs muutus oktoobris oodatust rohkem krediitkaardivõlgu maksejõuetuks ning maksetega hilinemised kasvasid, vahendas Reuters krediitkaardiettevõtete täna avaldatud raporteid.

See viitab laenu tagasimaksete hilinemisele sel aastal tavapärasest varem, juba enne suuremat jõuluostlemist. Hilinenud maksete arv annab aimu tulevastest laenukahjumitest ning selle kerkimise suuremaid põhjuseid võib otsida enamate ameeriklaste töökaotustest. Suurimaid maksete hilinemisi avaldasid Capital One Financial Corp ja JPMorgan Chase.

„Selle kuu numbreid vaadates näeme märke, et olukord võib minna veel hullemaks,“ kirjutas Barclays Capitali analüütik Bruce Harting investoritele. Ebatõenäoliselt laekuvad krediitkaardivõlad ja maksete hilinemised järgivad tavaliselt töötuse taset, mis oktoobris kerkis viimase 26 aasta kõrgeima tasemeni 10,2 protsendini.

USA suurim pank Bank of America teatas, et ebatõenäoliselt laekuvate maksete määr langes oktoobris 13,22 protsendini septembrikuiselt 14,25 protsendilt. Siiski, ka vaatamata ilmselt mitte kunagi nähtavate rahasummade vähenemisele, on pank ikkagi teiste finantsettevõtete kõrval suurimaks kaotajaks.

JPMorgan, kes on Visa brändimärki kandvate krediitkaartide suurim väljastaja teatas, et ebatõenäoliselt laekuvate laenutagastuste määr langes 8,02 protsendini varasemalt 8,12 protsendilt ning Capital One’i vastav määr langes 9,04 protsendini varasemalt 9,77 protsendilt.