Ajakirjanik ning portaali Elutark juht Einar Ellermaa räägib Ohmygossip.ee’le, et armastab väga aiatöid ja seda just tänu sellele, et väiksena sai teha neid töid koos mänguga. “Küllap just sellepärast mulle tohutult meeldib aias töötada, et ma laspõlves sain neid töid teha koos mänguga ja mul polnud n-ö rohimiskohustust.”

Einar Ellermaa, kui palju tunnete oma sugupuud-juuri?
Vähe. Tean emapoolset suguvõsa vanavanavanemateni. Kuna ma mäletan talu, kus minu vanaema ja tema vanemad elasid, siis kujutlen, kuidas nad seal elasid. Emalt olen igasuguseid jutte ka kuulnud, eriti sõja ajast ja raskest Stalini ajast.  Isa ei ole ma kunagi näinud ja isapoolsest suguvõsast ei tea ma mitte midagi peale perekonnanime.

Kas teie suguvõsas on mingeid huvitavaid traditsioone?
Minu elu jooksul on olnud üks vanavanaisa järeltulijate kokkutulek viis aastat tagasi.  Seega pean ütlema, et ei ole traditsioone. 

Kas ja kui palju peab teie meelest paika ütlus: veri on paksem kui vesi?

Ma ei oska selle kohta suurt midagi öelda, kuna mul pole ei õdesid ega vendi, tädisid ega onusid ega seega ka nende poegi või tütreid. Kui ma üldiselt vaatan, siis pigem mulle tundub, et Eestis ei ole sugulussidemed nii olulised kui Lõuna-Euroopas või ida pool. Eestis on sõbrad väga tähtsad.

Kui oluline roll on elus vanavanematel? Mida head mäletate oma vanavanematest?
Mul oli ainult vanaema ja temast on ilusad mälestused. Olin hea meelega suviti üksi tema juures, sest seal oli nii palju ruumi ja seal oli niipalju teha. Ta elas üksi talus ja mäletan, et mul oli kogu aega kahju, et tal loomadega nii palju tööd on. Ma ei saanud aru, et ta ei osanud muud moodi elada. Olen oma vanaemale ja emale tohutult tänulik, et nad mitte kunagi ei sundinud mind aias või põllul mingeid töid tegema. Küllap just sellepärast mulle tohutult meeldib aias töötada, et ma laspõlves sain neid töid teha koos mänguga ja mul polnud n-ö rohimiskohustust. Näiteks 13aastasena ehitasin juba esimese oma kilekasvuhoone ja sinna sisse isegi algelise ahju.

 

Vaata ka:
Einar Ellermaa Ohmygossip.ee’le: Viimasel ajal töötan peaaegu kogu ärkveloleku aja
“Eelmine aasta oli nii kirju ja täis erinevaid töid, et seda annab meenutada. Veebruarist juulini kirjutasin raamatut „Estonia inimesed“, mille kaasautor on Inge Pitsner. See ilmus septembis ja võeti vastu paremini, kui me julgesime loota,” räägib Delfi uut portaali Elutark.ee juhtiv Einar Ellermaa Ohmygossip.ee’le.