OHMYGOSSIP — “Vanavanemad on tohutu hingejõu allikas. Minu vanaema innustas mind kogu aeg juurde õppima ja rohkem tööd tegema. Tegelikult on ta olnud mu elu kõige määravam inimene – kui mul on raske, mõtlen alati tema peale, räägib Anne-Mari Alver Ohmygossip.ee rubriigile “Sugupuu”.

Anne-Mari Alver, kui palju tunnete oma sugupuud-juuri?
Suguvõsalood on sellised, nagu neid on räägitud. Tundsin hästi oma vanaema ja tema õde. Olen väga palju kuulnud nende emast ja suguvõsa-asjadest nende ema (st minu vanavanaema noorusajast). See tugev naine on lahendanud väga keerulisi olukordi, saanud viis last, kaotanud mehe ja kaks vanemat poega esimeses ilmasõjas, jäänud alati iseendaks ning elanud pika, uhke ja väärika elu.

Aga kui juurtest rääkida, siis need viivad üsna tundmatutele maadele, sest mu ema on meie suguvõssa lapsendatud. Nii et mul on nagu ”pärisvanaema” – see, kes lapsendas ja „veel üks vanaema” – see, kes ema sünnitas ja siis lapsest loobus. Oleme emaga arutanud, et me armastame neid mõlemat. Üht elu kinkimise ja teist kogu maailmatäie armastuse eest. Aga tean ma ikkagi peamiselt sellest suguvõsast, kus ma kasvanud olen. Muide, lapsendatud laps oli ka minu pärisvanaema ema. Ka mina olen valmis lapsendama, aga ma tean, et Eestis on lapsendamisjärjekorras peresid palju rohkem kui lapsi, keda on võimalik lapsendada. Ja kuna mul juba on maailma kõige toredamad lapsed, siis poleks justkui õige veel lapsendamisjärjekorras ka olla.

Kas teie suguvõsas on mingeid huvitavaid traditsioone?
Mõnusad koosistumised, soov ja jõudlus palju töötada, alatine valmisolek üksteisele toeks olla.

Kas ja kui palju peab teie meelest paika ütlus: Veri on paksem kui vesi?

Üldse ei pea. Geneetika on oluline tervishoiu, aga mitte armastuse või perekonna seisukohalt.

Kui oluline roll on elus vanavanematel? Mida head mäletate oma vanavanematest?

Minu elus on neil väga suur roll olnud, märkimisväärse aja kasvasingi oma vanaema ja vanatädi hoole all. Vanavanemad on tohutu hingejõu allikas. Minu vanaema innustas mind kogu aeg juurde õppima ja rohkem tööd tegema. Tegelikult on ta olnud mu elu kõige määravam inimene – kui mul on raske, mõtlen alati tema peale. Imeline vanaema on saanud ka minu emast – mu pojad lausa jumaldavad teda ja „Vanaemale külla!” või „Koos vanaemaga!” on ülipopid laused.

Anne-Mari Alver