“Lihtsalt tugev tuleb olla, ei tohi alla vanduda. Olles ise erivajadustega lapse ema tean mis on raskus. Ei kaotanud ma ka siis lootust kui poeg haiguse tõttu koomas oli. Juba hommikul tuli mu käte vahel koomast välja. Tean mis on raskused, aga olen tugev ja ei murdu,” räägib andekas kirjanik ning sotsiaaltöötaja Margit Peterson Ohmygossip.ee’le, et eelkõige saab loota vaid iseendale.

Margit Peterson, teil ilmus uus raamat. Ehk räägite sellest pisut lähemalt?
Tere Ohmygossipi pere! Jah, 5. veebruaril nägi ilmavalgust mu 6. raamat, mis on ühtlasi mu esimene novellikogu. Enne on mu sulest ilmunud 4 luuleraamatut ja 1 romaan. Ei saa mitte märkimata jätta, et detsembris ilmus JI kirjastuselt mu neljas luuleraamat, mis on hetkel JI kirjastuse populaarsuse edetabelis Kaur Riismaa järel 2. kohal. Raamatu pealkiri on “Külalood ehk Vaaderpass” ja raamat on nagu lühiromaan luulevormis. Lillelõhnalist lembelüürikat sealt ei leia. Tegu on elulise ja sotisaalse alatooniga proosaluulest koosnevast kogumikust. See on siiani mu lemmik oma luuleraamatutest. Mis ei tähenda, et nagu ma oleks lembelüürikale selja keeranud, kaugel sellest. Kirjutan ka taevalikke sonette ja laulusõnu, ka need vajavad kokku kogumist ja ühte köitmist, kuid iga asi omal ajal. Tänaseks on mu sõnadele loodud ka 20 laulu.

Mis aga puutub nüüd ilmunud novellikogusse, siis selle teema on üsna aktuaalne, kuna raamat kõneleb hääbuvatest küladest kus vaid mõni korsten tossab, noored on lahkunud või elavad töötu elu ja joovad ning laamendavad. Olles ise juurtelt maalt, on see teema minu hingele valus, kuid maale elama enam minna ei taha, seal pole enam midagi teha. Seega elan juba 10 aastat linnas.

Milline raamat on plaanis järgmisena kirjutada?

Minu novellikogu kannab pealkirja “Virtuaalmees”, selle kirjastas kirjastus Kentaur ja peagi jõuab ka poodidesse. Järgmine raamat ilmub juba suvel. See on minu teine romaan, täpsemalt nõiaromaan ühest Setomaal elavast memmest kellel on üleloomulikud võimed mis on kandunud edasi ka tema sugulastesse. Pikemalt rääkida ei taha, vara veel. Ja aasta lõpus on plaan välja anda esimene lasteraamat, mille illustreerimine hetkel käib. Sellest ka vara rääkida.

Millised on plaanid lähemal ajal ja käesolevaks poolaastaks üldisemalt?

Kuna koostan “Pärnu Kirjarahva Antoloogiaid” siis tahaks jõuda käsikirjaga nii kaugele, et see ilmuks aasta lõpuks. “Pärnu Kirjarahva Antoloogia 2” ilmus novembris ja sellesse on koondatud 16. Pärnumaa autori looming, luuletused, novellid, esseed ja näidendid. Koostan nr 3. ja 4. paralleelselt, kuna Pärnumaal on palju kirjutajad ja mulle meeldib anda neile võimalus oma loomingut koondkogumikus avaldada, kuna paljud ei jõuagi enda raamatuni. Soovin kõikidele kindlat meelt ja tugevat tervist sellel gripihooajal! Ingver, mesi, küüslau ja sibul kokku segatult on tõhus immuunsuse ravim. Tulid gripipoisid minugi õule, aga sain jagu. Päikest!

Margit Peterson, kõigi inimeste elus on olnud kergemaid ja raskemaid hetki, kuidas teie olete raskused ja tõkked ületanud?
Lihtsalt tugev tuleb olla, ei tohi alla vanduda. Olles ise erivajadustega lapse ema tean mis on raskus. Ei kaotanud ma ka siis lootust kui poeg haiguse tõttu koomas oli. Juba hommikul tuli mu käte vahel koomast välja. Tean mis on raskused, aga olen tugev ja ei murdu.

Kellest/millest on sellistel hetkedel kõige enam kasu olnud?
Ma pole inimene kes on kasude peale väljas. Aga kui selline küsimus esitati siis kasu ongi sellest kui suudad raskes situatsioonis endaks jääda, ei jää lootma teistele. Iseennast tuleb eelkõige usaldada.

Mida arvate meie sotsiaalsüsteemist?
Sotsiaalsüsteem on otseses mõttes mäda. Töötan ise sotsiaaltöötajana ja saan vaid mõned korrad selle eest aastas palka, kuigi töö ei ole kõige kergem, tuleb eelkõige olla hea psühholoog kui tegeled erivajadustega inimesega. Kahjuks haigekassat mul selle töö eest ei ole ja arstil käia ei saa. Töötan ratastoolis inimese isikliku abistajana.

Mis te arvate, miks mõned inimesed on elu hammasrataste vahele jäänud ning lõpetanud tänaval?

Asi on ikka suurel määral inimeses ja tema loomuses, tahtejõuetuses. Ka minul ja mu kahel pojal, kellest üks on erivajadustega ei ole oma elamist, kolime üürikast üürikasse. Kõik mis ei tapa teeb tugevaks. Kui inimene elule alla vannb, siis temast saabki kodutu. Ikka ise on süüdi, kuigi samas meie ühiskond soosib ka seda. Elu aina kallineb ja palgad ei jõua järgi.

Kuidas teie reageerite, kui näete kodutut?
Kahju on neist ikka, inimlikult kahju. Aga raha ei raatsi anda, vahel natuke vaid sente. Tuleb ise hinges püsida. Pigem lähen poodi koos kodutuga ja ostan talle süüa, siis saan kindel olla, et ta ei raista raha alkoholi tarvis.

Läbi aegade on avaliku elu tegelased aidanud n-ö oma kuulsusega tähelepanu tõmmata erinevatele murepunktidele. Millised on need valdkonnad, mis teie südame valutama panevad ning kus tahaks midagi ära teha?
Kogu sotsiaalsüsteem panebki südame valutama ja Eesti riigi suhtumine ka. Poliitikud võiks riiki juhtida mitte vaid sõnaliselt poliitikat teha. Mina poliitikasse ei pürgi, pole minu maailm, oleks poliitika jaoks toores, kuigi on mitmeid kordi kutsutud. Jääb vaid loota, et etteotsa tuleb keegi kes peatab eestlaste lahkumise kodumaalt.

Mis on viimane heategu, mida tegite?
Näiteks täna, tulin nr 14 linnaliini bussilt maha ja aitasin ühel memmel bussist väljuda, kui teised reisijad pidid teda pikali jooksma. Märka inimest kulla kaslinnlane!

Loe ka:
Margit Peterson Ohmygossip.ee’le: Iga looming vajab reklaami!
“Raha ei oma minu jaoks küll elulist tähtsust, kuigi kallineva elutempo juures on raske ära elada. Korraldan juba viiendat hooaega Pärnu Kirjandusõhtuid js teen seda omast ajast ja täiesti tasuta. See oleks justkui minu hingeasi või kutsumus. Ise kirjanikuna tean, et iga looming vajab reklaami,” räägib Margit Peterson Ohmygossip.ee’le.

Margit Peterson Ohmygossip.ee’le: Kodutunde tekitab hubasus

“Olen üdini nii nimetatud antiikinimene ja sellepärast minu suhe taaskasutuses olevate esemetega on lausa kuum. Ei aja mina taga ei kulda ega karda, pigem kasutan näiteks kasvõi iga lõngajupi ära, luues sellest kunsti,” räägib poetess ja kirjanik Margit Peterson Ohmygossip.ee’le.

Margit Peterson Ohmygossip.ee’le: Juba 10. aastat elan linnas, sest maal ei ole mul midagi teha
“Suve kõige ehedam sündmus leidis aset 9. augustil Võtikvere raamatukülas, kus esitlesin ka oma esikromaani “Segavereline”, mis poes osutus nii edukaks, et päev enne kuuseks saamist saatis kirjastus selle kordustrükki,” räägib poetess ja kirjanik Margit Peterson Ohmygossip.ee’le.