“Vana tõde ja oma kogemus ütleb, et alati tuleb kulutada veidike vähem kui saad tuluna kätte. Peale elukestvat õpet ning soovi teha oma töö korralikult ei oskagi midagi soovitada. Loomulikult tuleb suhtuda asjadesse rohkem optimismiga kui pessimismiga, mitte kulutada oma elu mittevajalikele asjadele ja väärtustada isiklikku aega,” räägib Eestimaa Rohelised nimekirjas Riigikokku kandideeriv Andrei Gudim Ohmygossip.ee’le, kuidas üksikisik saab oma majanduslikku heaolu suurendada.

Mida saab üksikisik teha, et oma majanduslikku heaolu suurendada? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Vana tõde ja oma kogemus ütleb, et alati tuleb kulutada veidike vähem kui saad tuluna kätte. Peale elukestvat õpet ning soovi teha oma töö korralikult ei oskagi midagi soovitada. Loomulikult tuleb suhtuda asjadesse rohkem optimismiga kui pessimismiga, mitte kulutada oma elu mittevajalikele asjadele ja väärtustada isiklikku aega. See on iga inimese peamine ressurss.

Ettevõtjad peavad väärtustama inimesi, kes sõuavad nendega ühes paadis ning aitavad ettevõttel oma eesmärkideni jõuda. Üldist retsepti on siin raske anda. Üldjuhul inimesed peavad aru saama, et koostöö viib sihile ja koostöö on alati vastastikune tegu.  Iga ettevõtja peaks oma tegevuses austama seadusi ning toimetada nende järgi. Kõik suhted tuleb viia nn „hallist“ tsoonist valgesse tsooni. Kuid viimasel ajal on võetud vastu seadusi, mis rohkem takistavad ettevõtjat, kui aitavad teda eesmärkideni jõuda. Ettevõtja eesmärgid on luua uued ja head töökohad, olla ühiskonna ja kogukonna üheks arendusmootoriks.

Riik võib ja peab ette võtma palju samme — nii üksikisiku kui ka ettevõtja heaolu tõstmiseks. Minu seisukohad ja nõudmised ühtivad Erakond Eestimaa Rohelised programmiga, kandideerin ju nende ridades Riigikokku. Üksikisiku peamiseks toetuseks peab saama igakuine kodanikupalk suuruses 60 EUR ning tööandja vabastamine igasugustest erimaksudest, kui ta soovib investeerida inimesse. Programmi pealkiri ongi Ehe, Mahe ja LAHE Eesti. Iga üks saab lugeda edasi siit (http://erakond.ee/index.php/riigikogu-valimised-2015/99-riigikogu-valimiste-programm-2015)

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?

Madalseis kestab veel kaua. Kuid see on hukatuslik mudelile: bussines as usual. Iga kriis tuleb tegelikult ühiskonnale kasuks ja ka vanasõna ütleb, et kõik mis ei tapa-teeb tugevamaks. Usun, et lõppeb taastamatute ressursside lõpmatu raiskamine, et taastuvenergeetika annab inimkonnale tiivad järgmiseks arenguhüppeks. Esimene hüpe, muskeljõu asendamine mehhaanikaga, ehk siis auruajastu võttis peaaegu 200 aastat, teine hüpe IT ajastu, aitas töödelda informatsiooni ja teadmisi meeletu kiirusega ja nüüd tuleb taastuvenergia hüpe, mis aitab inimesi vabad olla. Kunagi sõditi soola pärast, nüüd me muigame selle üle. Naftaga juhtub täpselt sama asi. Isegi kui nafta hind läheb alla, siis geopoliitilised väljakutsed suunavad inimkonna nafta ja söe põletamisest loobuma. Meie lapsed oskavad selles vallas juba kindlasti targemini tegutseda. Ja Eestis on küllaltki palju taastuvenergia ressursse. Ja lisaks on meil mage vesi ning toredad inimesed.

Millised on teie uusaastalubadused – endale, perele, riigile?
Uusaasta lubadused on nagu kõikidel ilmselt. Endale: Veidi alla võtta, parimad tulemused harrastusspordis, õnnelik olla. Perele: eluase vahetada, olla veel eeskujulikum isa ja abikaasa ning uued avastused. Riigile: pääseda Riigikokku ning muuta Eestimaa paremaks.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Ei oskagi vastata. Ma ei võtagi endale kedagi absoluutseks eeskujuks, tükike head siit ja sealt. Nagu tsitaadidki.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2014”?
Reformierakonna ülilühike pink. Samuti Eesti Energia põlevkivi ettevõtmine USA-s.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Minu parim investeering on minu pere ja lähedased inimesed. Kindlasti soovitan investeerida haridusse ja tervisesse ning oma peresse. Laiemas mõttes ka. Kui võtta puht rahalised mõtted, siis tasub kindlasti mõelda taastuvale energeetikale. 

Keda peate kõige tugevamateks poliitikuteks Eestis?

Aleksandr Laane, Jevgeni Ossinovski, Indrek Tarand

Mis teid enim vihastab meie poliitilise elu juures? Ja mis rõõmustab?

Ärritab valetamine, vassimine, broilerlus, vastutamatus, ebaprofessionaalsus. Rõõmustab see, et inimesed ikka soovivad riigi arengus kaasa lüüa, loovad uusi erakondi, panustavad kogukondade arengule. Eriti rõõmustab see, et viimastel omavalitsuse valimistel saavutasid märkimisväärse edu just valimisliidud.

Kui tähtis on teie jaoks tervis? Kas näiteks lause “ma pole aastaid puhkust välja võtnud” on asi millega uhkustada või näitab see pigem hoolimatust enda suhtes? Kuidas teie ennast “laete”?
Tervis on minu jaoks väga tähtis. Tervis peab iga inimesel esmakohal olema, eriti peale kolmekümnendat eluaastat. Sest see on just see sama taastamatu ressurss ja aega ei saa tagasi pöörata. Puhkuse suhtes olen omal nahal seda strateegiat raha nimel mitu aastat järjest proovinud ja võin kinnitada, et see on tupiktee. Sa ise ei saa aru, et su maailma taju halveneb, tootlus järg järgult langeb ja tervises toimuvad pööramatud muutused. Seega — puhake alati hästi ja mõnuga! Ja niimoodi, et peale puhkust ei pea puhkama! Laen ennast uute teadmiste hankimisega, hobiga, hea seltskonnaga, spordiga, seksiga, hea veiniga, füüsilise töö tegemisega, teatriga, kinoga, raamatutega.