Ohmygossip räägib õigusteadlase, poliitiku, juristi ja Reformierakonna ridades Riigikokku kandideeriva Igor Gräzin’iga Tallinna Televisioonist, saatejuhtimisest ning mitmetest avaliku elu tegelastest.

Igor Gräzin, kuidas te Tallinna Televisiooni sattusite ja miks teid sealt lahti lasti, ehk kommenteeriksite seda pisut?
Saime Raidiga (vana semu ju) kokku ja idee tuligi. Et ajame juttu ilma poliitikata. Kusjuures tema hoiaks nagu rohkem vabakondade ja mina – riigi joont. Aga kolmandast saatest alates läks asi üldinimlikuks. Muide: eetriajakirjandus on minu esimene hobi ja armastus – esimese reportaazhi Päevakajale tegin 15 aastaselt (seal olid siis Juhan Virkus, Heinu Lupp, Ott Kool, Toivo Makk, Gunnar Paal…). Välja viskamine käis nii: eetrikeeld tuli ca 10 tundi enne lindi eetrisseminekut selle eest, et olin sama päeva Õhtulehes kirjutanud, et Savisaar armastab alandada ja halvustada Eesti riiki Venemaa ees. Esimene ärajäänud saade, muide, oli pühendatud vana-vene uus-aastale!

Kas kuulute ka ise Tallinna Televisiooni vaatajate hulka ning millist saadet sealt vaatate?

Üldiselt Leni, Reinde jne vaatajate hulka ei kuulu. Närvid pole enam need. Aga tean, et uudiste saade on hea. Ja filmivalik. Omaette fenomen on Ummelas, kes on igati tunnustatav proff, kes mulle alati meeldinud on ja jääbki.

Kas Anu Saagimi juhitavat “Reisile sinuga” ka vaatate?
Oi – ei vaata! Ei teadnudki. Küllap on huvitav, aga Maire Aunaste kunagine samateemaline saade on TV klassika, mida üle lüüa on raske!

Mida te Anu Saagimist arvate?
Ta on üks inimesi, kes on suuremad kui nad ise ja suuremad kui elu. Saagim on fenomenaalne nagu kunstivool – ta on stiil, elu-olu, ellusuhtumine, tuju, ilu, iidol ja nõid. Midagi ebamaist ja tabamatut. Mis võib ka hirmsasti ärritada, miks mitte.

Miks Anna-Maria Galojani kiusatakse, et ta ei tohi vabana Eestisse tagasi tulla?

Tohib! Aga ta ei tule. Sest ta tuleb täiesti vabana, aga pärast seda ta pool aastat enam vaba ei ole. Meil on juba selline riik, kus kurjategijaid (ja vargad seda ju on? või ei ole?:) kiusatakse vangipanemisega.

Anna- Maria Galojan väidab, et teda on süüdi lavastatud ja tankistiks tehtud. Mida te sellest arvate?

Midagi ei arva. On olemas seaduslik ja kehtiv kohtuotsus. Punkt.

Kas teil pole olnud soovi kunagi televisioonis päris oma autorisaadet juhtida?
Soov on, aga võimalusi pole (olnud). Aga praegune elu ei võimaldagi. Siiski. Raidiga oli meil väga hea duett – rahulik, mõtisklev, tõsine-humoorikas… sellest on tegelikult kahju.

Ehk teeb teile Kanal 2, ETV või TV3 vastava pakkumise?

Millalgi ärkab Lepal südametunnistus ja see ütleb talle, et ta tegi karuteene ka oma kanalile. Aga olgu tal täna see allumis-nauding ja kärukeeramise rõõm.

ETV ei saa teha, olen ERR nõukogu liige. Erakanalitel on hetkel muudmoodi suunad. Muide, oleme ka Peeter Võsaga arutanud, aga sinna Toompea kohvikusse on need jutud jäänudki – polnud nagu seda õiget ideed.

Kuna jutuks tuli Peeter Võsa, siis kas tema õige koht oleks teles saatejuhi roll, või poliitik riigikogus, mida arvate?

Jällegi: Võsa pole ei see ega teine – ta on – Võsa. Nagu Saagim on – Saagim. On inimesi, kes ei mahu raamidesse ja definitsioonidesse.

Millist raadiojaama enim kuulate ning kas on olemas ka lemmiksaade?

Pereraadiot. Ja Nõmme Raadiot. Mis on parimad jaamad vabariigis. Nõmme puhul on häda see, et ta lõunapool ei levi, kus kuulan raadiot kõige enam – oma kodu-valimisringkonnas. Vahepeal on ka KUMA, kah tubli asi!

Milline on teie soov käesolevaks aastaks ja mida soovite südamelt ära öelda?
Südamelolev südamesse ka jääb! Aga ma tahan, et kõik elaksid kaua… eelmine aasta oli kole – palju lähedasi lahkus igaveseks ja sellega elada on raske.

 

Vaata ka:
Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jõuluvanalt ootan igal aastal ühte ja sama kingitust…
“Soovin, et jõulud kestaksid kauem. Aga ei kesta ju. Südamelt seda, et sellel aastal jõudis kohale teadmine, et peaaegu kõik inimesed on head ja ausad, ainult et neist ei taheta ei rääkida ega kirjutada,” räägib poliitik ja õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le.

Õigusteadlane Igor Gräzin Ohmygossip.ee’le: Jälgisin toitumist ja kaal läks nii alla, et ära ehmatas
“Vahepeal jälgisin ja siis läks kaal nii alla, et ära ehmatas. Seega, eriti ei jälgi, aga liialt kah ei laamenda,” naljatleb Igor Gräzin kommenteerides teemat, kas ta oma toitumist jälgib. “Muide töö on selline, et sööd, kuidas juhtub,” räägib tuntud  Eesti õigusteadlane, poliitik, jurist ja reformierakondlasest riigikogu õiguskomisjoni liige Ohmygossip.ee’le.