“Eesti peaministrilt sooviks rohkem julgust ja tarkust seista Eesti ja Eesti inimeste eest. Peaministri amet ei ole mitte üksnes selleks, et esindada ennast ja oma erakonda, hoida positsiooni ning korrata juba tuntud tõdesid. Peaminister peaks lisaks lobedale jutule ka tegus olema, mõtlen siinkohal algatusvõimet, elutarkust ja küpsust teha pikas ajavaates õigeid otsuseid ja vajalikke reforme,” räägib ettevõtja ning endine  Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete juht Kalev Vapper Ohmygossip.ee’le.

Kalev Vapper, kuidas ja kus veetsite oma jõulupühad ja võtsite vastu käesoleva aasta?
Jõulupühad veetsin kodus ja naise vanemate juures Järvakandis, kus olime perega ka aastavahetusel.

Mida meeldivat ja ka ebameeldivat meenutaksite eelmisest aastast?

Meeldivat on alati ikka rohkem. Tütar Kirke, kes jaanuari lõpus saab viieseks, tegi rõõmu kasvades ja arenedes, sai paika R tähe ja õppis kaherattalise rattaga sõitma, hakkab ka pisitasa juba lugema ja kirjutama.

Lapselapsed rõõmustasid samuti: vanema tütre Kati kaksikud pojad Kaarel ja Mihkel tegid edusamme purjetamises – Kaarel tõusis Eesti esinumbriks Optimist klassis ja tuli Eesti meistriks Feval. Mihkel lõpetas hooaja edetabeli esimümnes. Nende noorem õde Miina, kes on Kirkest pool aastat vanem, juba loeb ja kirjutab. Poeg Kalevi kolmikud Karl, Mattias ja Ete valmistuvad tasapisi juba kooli minema ja tütar Mari pisike Inge hakkas käima ja rääkima.

Minu armas naine Katrin on ennast edukalt tõestanud uuel töökohal. Mis minusse puutub, siis õnnestus eelmisel aastal Saksamaal Kielis toimunud kõigi aegade suurima osavõtjate arvuga ja konkurentstihedamal (19 riiki ja 57 jahti) avamerepurjetamise maailmameistrivõistlustel võita jahi Forte meeskonnaliikmena kuldmedal. See oli minu senise enam kui pool sajandit kestva purjetajakarjääri tippsaavutus.

Tore oli ka see, et teistkordselt valiti mind Eesti suurima ja edukaima jahtklubi ESS Kalev Jahtklubi kommodooriks. Enam kui 600 liikmega klubi arendamine ja traditsioonide jätkamine on tõsine väljakutse.

Teist koosseisu järjest jätkan tööd ka Tallinna Linna volikogus, kus opositsiooni esindajana tuleb pidevalt korruptsiooni ja mugavusse mähkunud linnapead ja -valitsust torkida.

Ebameeldiv oli mõistagi valitsusevahetus, mis tingis minu lahkumise seniselt töökohalt Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis, kus 7 aastat juhtisin avalike suhete osakonda. Samas kasutasin vabanenud aja ära selleks, et kirjutada raamat, mis peaks loodetavasti järgmisel kuul ilmuma. Pealkirja alla „Maalt ja merelt“ panin kirja 40 erinevat lugu, mis kõik on otsapidi minuga seotud. Tegu ei ole elulooraamatuga, küll aga raamatuga minu elust. Juttu tuleb nii teletööst, erinevatest ärivaldkondadest, kus olen tegev olnud, kirjutan aga ka oma suguvõsast ja juurtest ning mõistagi purjetamisest. Usun, et on nii lõbusamat kui tõsisemat lugemist.

Kui te oleksite Eesti Vabariigi peaminister, siis mida te teeksite teisiti, või olete kõigega rahul praegu?
Eesti peaministrilt sooviks rohkem julgust ja tarkust seista Eesti ja Eesti inimeste eest. Peaministri amet ei ole mitte üksnes selleks, et esindada ennast ja oma erakonda, hoida positsiooni ning korrata juba tuntud tõdesid. Peaminister peaks lisaks lobedale jutule ka tegus olema, mõtlen siinkohal algatusvõimet, elutarkust ja küpsust teha pikas ajavaates õigeid otsuseid ja vajalikke reforme.

Milline soov on teil aastaks 2015?
Tänases maailmas on kõige olulisem soovida, et püsiks rahu ja rahvusvahelises suhtluses peetaks kinni lepingutest ja kokkulepetest. Muidugi soovin, et Eestil läheks hästi ja me saaksime tegusama valitsuse ning Riigikogu, mis teeksid erakondadeüleseid ja riigimehelikult häid ja tarku otsuseid. Soovin, et elu Eestis läheks paremaks, ettevõtjad ja ettevõtted oleksid edukad, inimestel oleks tööd ja nad saaksid paremat palka. Muidugi soovin parimat ka oma perele.

Aasta algul pühendan ennast raamatule, millest eespool juba juttu oli ja mis on praegu toimetamisel ja kujundamisel. Loodan, et kui raamat ilmub, siis seda ka ostetakse ja loetakse. Loomulikult soovin, et Riigikogu valimistel, kus kandideerin IRLi ridades Pirital, Lasnamäel ja Kesklinnas, inimesed mind usaldaks ja valiks. Ma ei ole broiler ega part. Olen 4 lapse isa ja 7 lapselapse vanaisa. Olen elanud pikalt Pirital, Lasnamäel ja viimased 16 aastat kesklinnas. Töötades teleajakirjanikuna, ettevõtjana, koolitajana, tipp- ja keskastme juhina ning ametnikuna olen omandanud teadmisi ja kogemusi, mida suudan ja tahan vapralt ja väärikalt rakendada selle nimel, et Eestis oleks hea ja huvitav elada.

Kas sooviksite midagi ka südamelt ära öelda?
Soovin, et inimesed Eestis oleksid õnnelikud ja loovad, targad ja tegusad, et väldiksime kadedust ja silmakirjalikkust ning hoiaksime oma peret ja riiki.