“Loodusega polegi nippe vaja. Loodus õpetab meile muud – õpetab ausust. Ta on ise aus – just see, kes ja mis ta on. Olla loodusega ja looduses on võimalus oma kandamid maha panna ja olla nagu Tema – olla see, kes sa oled tegelikult,” räägib Harri Kingo Ohmygossip.ee’le.

Harri Kingo, kuidas on teie hobid aastatega muutunud (kas on mõni hobi ära kadunud, mõni juurde tulnud, kas on mõni hobi, mis on läbi elu teid saatnud)?
Pean tunnistama, et mul pole ühtegi hobi elu jooksul olnud. Ma pole korjanud marke, pole kokku seadnud herbaariume, kleepinud autode pilte ega üldse midagi kogunud. Kõik mu tegemised ja pühendumised on olnud mitte pelgad mu elu kõrvalnähtused ja vaba aja täited, vaid ongi olnud minu see üks ja ainus päriselu. Ma ei oska seda oma elu ei terviku, ei osadena hobiks pidada. Mis on olnud, see on olnud see päris ja see tõeline, seda nii oma heas kui halvas. Mu elu on muutunud, kuid mitte mu hobid – mida pole, see ei muutu.

Milline on teie suhe loodusega, loodusraviga, kui palju olete kursis ravimtaimedega?

Loodus on olnud mulle lähedane lapsest saati, kui veetsin kõik suved ja koolivaheajad maal, metsade keskel vanatädi talus. Sellest ajast on mets minu jaoks nagu kodu, kus pole ei hirme, ei hämarust, ei kartust, ei teadmatust. Metsas puude seltsis olen nagu sõprade seas, nagu omade keskel.

Mets on elav maailm, mille reeglid ja suhted on täiesti teised kui inimmaailmas. Inimmaailm on nii kiires muutumises, et kohati on raske oma kodulinnaski orienteeruda. Muutuvad tänavad, kaovad ja ilmuvad majad, kõik on taas teisiti, kui mõnda kohta satun, kuhu ma pole mõned aastad sattunud. Loodus on oma peaaegu ajatu olemisega midagi, mis on püsiv, kestev ja jääv ja tuletab sellisena meelde seda ajatust, mis on kõikide meie ajalike tegemiste igavikuline taust.

Teravaim selline ajaülene kogemus viimasest aastakümnest jääb Egiptuse Kuningate Orgu, kus aastatuhandete kohalolu ühes ainsas hetkes oli lausa füüsiliselt tajutav.

Tunnistan, ma olen võhik taimede alal ja pole vist kunagi taimedest abi otsinud. Loodus on asendamatu, kui meel vajab ravi. Keha mured olen usaldanud heade doktorite kätesse.

Kas teil on mõni hea vanaema aegne nipp, kuidas loodus ravib või ravimtaimi rohu eest kasutada?
Loodusega polegi nippe vaja. Loodus õpetab meile muud – õpetab ausust. Ta on ise aus – just see, kes ja mis ta on. Olla loodusega ja looduses on võimalus oma kandamid maha panna ja olla nagu Tema – olla see, kes sa oled tegelikult. Loodus on parim leevendus haigele meelele, kust meie keha haigused nii sageli alguse saavad. See ongi kogu mu väike tarkus.

 

Vaata ka:
Harri Kingo Ohmygossip.ee’le: Elus pole vaja õigeid vastuseid teada, vaid oskust nendeni jõuda
“Minu ja mu abikaasa lapsed on juba laias ilmas, igaüks ise teel oma õnne otsimas, leidmas ja teostamas. Harva, kui nad nõu küsivad. Aga kui küsivad, ma pole kindel, et ma neile vastuse annan. Mis on õige mulle minu elus ei pruugi olla õige teisele teise elus. Enne kõikide olude täpset teadmist on iga nõu riskantne,” räägib endine telediktor, ajakirjanik ning Tallinna perekonnaseisuameti tseremooniameister Harri Kingo Ohmygossip.ee’le.

Harri Kingo Ohmygossip.ee’le: Igaüks hoolib veel vaid oma pisikesest päästeparvest
“Vaadakem tõele näkku – me oleme väljasurev rahvus. Igaüks hoolib veel vaid oma pisikesest päästeparvest ja püüab sellel püsida, ehk isegi kuhugi paremasse randa jõuda. Miski muu ei näi kellelegi enam korda minevat,” räägib Harri Kingo Ohmygossip.ee’le.