“Eesti joomakultuur on omaette teema,” räägib hakkaja reisisell ning reisiraamatute autor Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le. “Ma pole kindel, et see seadus praegu inimesi distsiplineeritumalt või kultuursemalt käituma motiveeriks. Teisalt aga – muutused ühiskonnas tulevadki pikema aja jooksul ning kui juba taoline seadusemuudatus vastu võeti, siis las ta jääb”

Marko Kaldur, kas pooldate avalikku alkoholi tarbimist?
Üldises plaanis pooldan, sest: Esiteks – niikuinii tarbitakse avalikes kohtades alkoholi, linnades vähem, maapiirkondades oluliselt rohkeml. On seda kogu aeg tehtud ja jäädakse tegema, sõltumata seadustest. Teiseks – ka mujal maailmas on igati aktsepteeritud mõõdukas alkoholitarbimine avalikult (ma ei räägi siinjuures islamimaadest ning mõtlen eelkõige piknikuveini vms).

Omaette teema on muidugi Eesti joomakultuur – ma pole kindel, et see seadus praegu inimesi distsiplineeritumalt või kultuursemalt käituma motiveeriks. Teisalt aga – muutused ühiskonnas tulevadki pikema aja jooksul ning kui juba taoline seadusemuudatus vastu võeti, siis las ta jääb. Vast muudab see aastatega ka avalikku alkoholitarbimist kultuursemaks, läbi kaaskodanike hukkamõistu/heakskiidu ning kultuursema alkoholitarbimise propageerimise kaudu.

Millistes seadustes tuleks teie meelest muudatusi teha?

Konkreetsemaid seadusepügalaid esile tuua ei oska ning minu arust on Eesti ühiskonnas palju põletavamaid probleeme kui see mõttetu tants ümber avalikult joomise.

Mida arvate geide abielust?

Ei poolda. Abielu mõiste on aastatuhandetega kinnistunud väärtus ning seda solkida ei tohi! Juriidiline kooseluleping vms lahendused – minugi poolest. Neid saaks seadusandlusega probleemideta sõlmida. Aga abielu koha pealt kindel ei. Praegune tsirkus kooseluseaduse ümber oli puhtalt provokatiivne käitumine selle seaduse pooldajate poolt. Kui nad oleks jätnud seadusest välja üheainsa sõna – “abielu” – siis olnuks ka vastuseis palju väiksem. Aga seda ei tehtud – puhtalt seetõttu, et jonniga teisele osapoolele koht kätte näidata. See aga on omakorda viinud tulemuseni, kus vastaste arv üha kasvab – ning süüdi on vaid need tülinorivad paraadihomod. Normaalsed homoseksuaalse suundumusega inimesed häbenevad taoliste tülinorijate tõttu.