“Ei midagi põnevat avalikkuse jaoks, kuid tegemist on olnud päris palju. Olen saanud peaaegu valmis oma Saaremaa laulude kogumiku koos uurimusliku sissejuhatusega ning tegelen praegu illustratsioonide otsimisega,” räägib alati käed-tööd-täis särav endine presidendiproua Ingrid Rüütel Ohmygossip.ee’le.

Ingrid Rüütel, kuidas on teil möödunud käesolev aasta siiani, mida põnevat olete korda saatnud?
Ei midagi põnevat avalikkuse jaoks, kuid tegemist on olnud päris palju. Olen saanud peaaegu valmis oma Saaremaa laulude kogumiku koos uurimusliku sissejuhatusega ning tegelen praegu illustratsioonide otsimisega, pidanud mitmesugustel üritustel kümmekond kõnet ja ettekannet, oponeerinud Tallinna Ülikoolis doktoritööd ersa itkudest, osalenud rea ühiskondlike organisatsioonide tegevuses: olen jätkuvalt Eesti Folkloorinõukogu, Viru Instituudi ja Eesti Klubi juhatuse liige, Kihnu Kultuuriruumi Sihtasutuse ja Rahvuskultuuri Fondi nõukogu liige jne.

Kui tihti te oma abikaasa Arnold Rüütliga üritustel kaasas käite, Tori kirikus toimunud Veteranipäeval teid näha polnud?
Kuna mul on piisavalt palju endal töid ja tegemisi, ei jõua ma käia kaasas kaugeltki kõigil abikaasa üritustel. Väldin eriti selliseid, kus minu roll on passiivne ja mis on seotud sõitudega, et aega kokku hoida. Sellest hoolimata jätkub meil ühiseid käikegi. Alles hiljuti kohtusime Tartu Kristliku Noortekodu kasvandikega ja käisime neile pühendatud heategeval kirikukontserdil, mille patrooniks on abikaasa olnud juba aastaid. Ühine ettevõtmine oli näiteks ka osalemine Tartu Tamme gümnaasiumi Eesti Vabariigi aastapäeva aktusel, kus abikaasa rääkis noortele iseseisvuse taastamise protsessist ja mina rahvuslike laulude taustast ja taassünnist.

Hiljuti toimusid Europarlamendi valimised. Kas käisite ka hääletamas ning kuidas jäite valituga rahule?

Ikka käisin, kuid ei jäänud rahule, sest minu kandidaat ei osutunud valituks.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja suveks?
Tegelen oma Saaremaa kogumiku trükkitoimetamisega – teen noodistuste korrektuuri, valin ja annoteerin fotosid jne, kuigi ei ole veel saanud vastust, kas mulle üldse trükiraha antaksegi. Kindlasti käin ka Tallinnas laulu- ja tantsupeol ja Saaremaal oma suvekodu küla juubelil.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?
Mõned minu tuttavad koorilauljad on olnud nördinud Hirvo Surva ütlemisest, et laulupidu polegi pidu, vaid lihtsalt kontsert. Loodan südamest, et laulupidu on ja jääb suureks peoks, rahvuslikuks muusikaliseks rituaaliks nii lauljate kui ka kuulajate jaoks, olgu siis korraldavate koorijuhtide arusaamaga kuidas tahes.