Sabati pidamine on üks juutluse alussambaid, mis on juudi rahvast ja juudi rahvust koos hoidnud aastatuhandeid. Kuigi sabatit tähistatakse eri maades eri viisil ja erinevate religioossete suundumuste juures oma pärimust mööda, on rabiinlikud käsud ja seadmised kõigile samad. Igas uskliku juudi kodus oodatakse sabatit innukalt ja selleks valmistutakse hoolikalt.

Juba sajandeid on juuditaridel kombeks olnud igal nädalal tunda hetkeks hingerahu, iidse kombe kohaselt Sabati küünlaid põlema süüdates. Niimoodi igal reedel tulesid süüdates ei soojenda Sind vaid sisemine rahu, vaid Sa tunned, kuidas Sa oled seotud teiste naistega üle kogu maailma, kelledel koos on jõudu, et kaitsta ja hoolt kanda ülemaailmse rahu eest.

Miljonite tulede sädeluse abil igal reede õhtul võib tuua valgust ka kõige pimedamatesse paikadesse maakeral ja saata laiali rahusõnumi üle terve maailma. Reedene tulesüütamine, on üks osa Sabati küünlasüütamise kampaaniast, millele pani aluse Lubavitcher Rebbe 1974-l aastal.

See kampaania sai alguse selleks, et julgustada juudi naisi ja tütarlapsi Sabati valgust oma koju tooma, pannes Sabati küünlad põlema reede õhtul 18 minutit enne päikeseloojangut. Rebbe tahtis taastada igivana traditsiooni, mille juured ulatuvad matriarh Rebecca´ni, et ka noored tüdrukud alates kolmandast eluaastast peaksid süütama oma küünla.
 
Ajale, mil läheb järjest pimedamaks, kuulutas Rebbe, peame me vastama sellega, et toome rohkem valgust. Sellest ajast alates on Rebbe saadikud üle kogu maailma jaganud laiali miljoneid Sabati küünlasüütamise komplekte ning nad on tutvustanud tuhandetele juudi naistele ja tüdrukutele ning nende perekondadele Sabati ilu ja pühalikkust.

Alusta sellega, et laud, kuhu asetad oma küünla või küünlad, oleks puhas ja korras. Kasutada võib igasuguseid küünlaid ja küünlajalgu oma äranägemise järgi. Need võivad olla lõhnaküünlad või ilma lõhnata, valged või värvilised.

See algab ühe küünla süütamisega. Siis võid lisada veel ühe oma hingesugulasele ning juhul kui oled ema, siis ühe küünla igale oma lapsele. Üle kolmeaastane tüdruk võib ema abil süüdata oma küünla. Abielunaised peavad süütama vähemalt kaks küünalt, vastavalt kahele käsule “Remember the Sabbath” (Exodus 20,8) ja “Observe the Sabbath” (Deuteronomy 5,12), ning võivad lisada lisaküünla iga oma lapse eest. Vallalised naised süütavad tavaliselt ühe küünla, erinevalt oma emast. Niipea kui väike tüdruk on võimeline mõistma Sabati mõtet ja lausuma palvet (umbes kolmeaastane), õpetab ema talle kuidas oma küünalt süüdata.

Enne Sabati küünalde süütamist on kombeks anda mõned mündid heategevuseks.

Et ülistada pühalikku hingelist sidet, mille tekitab Sabati küünalde süütamine, lausutakse igivana heebrea palve kohe pärast tule süütamist, mis toimub 18 minutit enne päikeseloojangut. Pärast küünla või küünalde süütamist sulge silmad ning käsi õrnalt tule kohal liigutades, lükka soojust kolm korda oma silmade poole. Seejärel, pannes käed silmade ette ja ütle sõnad, mida naised üle kogu maailma on öelnud tuhandeid aastaid.

See hetk on selleks, et palvetada enda eest, oma lähedaste eest ja kogu maailma eest. Silmi avades tunnetatakse, kuidas küünlaleegi valgus voolab läbi iga raku ja olemuse, tardutakse oma sisemise rahu hetkesse. Kujutle miljonit naist, kes nagu Sinagi süütavad küünlad kõik täpselt samal ajal. Kujutle Sabati rahu kiirgamas üle terve maakera.

Süütamise aega peetakse eriti sobilikuks, et paluda tervist ja toimetulekut. Need palved on paljutõotavad, sest need esitatakse selle suure mitzvah tseremoonia läbiviimise ajal.

Aseta käed leekide ümber ja tõmba siis ringikujuliselt liigutades sissepoole, kolm korda kinnitades, et võtad vastu Sabati pühaduse. Siis sulge silmad ja lausu järgnev palve:

        “Boruch A-toh Ado-noi E-lo-hei-nu Me-lech Ha-olam A-sher Ki-de-shan-nu Be-mitz-vo-sov Ve-tzi-va-nu Le-had-lik Ner Shel Shabbat Ko-desh.”

        “Blessed are You, Lord our G-d, King of the universe, Who has hallowed us through His commandments, and has commanded us to kindle the lights of the holy Shabbat.”

Ava silmad ja vaata Sabati tulesid. Shabbat Shalom!
________________________________

________________________________
Kuula lisaks:
Rabbi Shlomo Bistritzky loeng: Shabbat – An Island in Time

Sabatiks valmistumine:

Leia meid Facebookist: