“Vanema õigust oma lastele peetakse olulisemaks kui laste õigust turvalisele lapsepõlvele. Inimesed, kes selles raamatus räägivad, on elanud üle õudusi, mis rahuajal kellelegi osaks ei peaks saama – ja see kõik on siinsamas, kaasaegses Eestis,” räägib Anne-Mari Alver Ohmygossip.ee’le oma raamatust.

Anne-Mari Alver, mida põnevat meenutaksite eelmisest aastast?
See oli keeruline aasta, aga tagantjärele vaadates on, millega rahul olla. Aasta kohal oli mitu valusat varju, seetõttu hoidsin end kogu aeg nii tegevuses, et poleks aega kurb olla. Põnevad tööalased väljakutsed olid uue ettevõtte loomine, kümne uue hea raamatu toimetamine ja kirjastamine ja uuesti kooli minek. Eraelus oli suurimaks sündmuseks poeg Madise sünd.

Kas teil on plaanis mõni raamat ka lähemal ajal ilmutada?
Kirjastus Kentaur tegutseb täie hooga! Lähipäevil peaksid poodidesse jõudma kaks tuliuut romaani. Toom Õunapuu romaan „Käärid“ jutustab hingehoidja töö argipäevadest ja Saale Väesteri romaan „Teisele ringile“ naisest, kes kardab pärast ränka lahutusprotsessi uuesti suhteid luua.

Kas kirjutate ise ka praegu mõnd raamatut?
Koostan üht, aga sellega läheb veel aega. Koondan lugusid inimestest, kes on kannatanud lähisuhtevägivalla all ning avastanud, et päris hulluks läheb asi pärast lahutust. Kui lapsi ei ole, piirdub vägivaldse ekskaasa ähvardamise ja uute suhete saboteerimisega, kui aga peres on lapsed, kasutab vägivallatseja neid läbi aastate kättemaksuvahendina. Kõige kohutavam on asja juures see, et riik enamasti ei sekku. Vanema õigust oma lastele peetakse olulisemaks kui laste õigust turvalisele lapsepõlvele. Inimesed, kes selles raamatus räägivad, on elanud üle õudusi, mis rahuajal kellelegi osaks ei peaks saama – ja see kõik on siinsamas, kaasaegses Eestis.

Millised on olnud vastukajad Anna-Maria Galojanist ilmutatud raamatule “Kuidas minult varastati miljon?” ja kas on plaanis temast veel raamat toimetada?
Otsest tagasisidet oleme saanud lugejatelt ja see on olnud väga kiitev. Ent selle raamatu puhul on põnev jälgida ka kaudset vastukaja. Mis on saanud inimestest, kelle tegusid ja nende tagamaid Anna-Maria Galojan avas? Kristen Michal ja Rein Lang on taandunud ministriametist, Kristiina Ojuland oma erakonnast… Ma ei ütle, et see oleks nüüd otseselt Anna-Maria Galojaniga seotud, aga põnev on jälgida ikka.

Milline on teie lemmikvärv ja kas te riietate ennast ka vastavalt sellele?
Looduses on kõik värvid väga ilusad, aga riietuses domineerib must.

Teie lemmiktoit ning kas teil on anda ka mõne hea toidu valmistamise retsept?

Ise tehes meeldivad mulle hästi lihtsad toidud, mida saab vajadusel ka ühe käega valmistada. Näiteks ahjukala köögiviljadega. Kui keegi teine süüa teeb, siis meeldivad igasugused supid.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ning käesoleva aasta esimeseks pooleks?

Aeg on kuhjaga täidetud. Töötan mitme huvitava ajakirjandusliku projekti kallal, kirjastan raamatuid. Lõviosa mu ajast kuulub perele ja lastele. Lisaks on meil ka lambad ja kitsed, nii et tegevust jätkub palju. Kui kõik kulgeb õnnelikult, algab varsti selleaastane tallede sünniaeg.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Üks valus teema näiteks ongi seesama lähisuhtevägivald. Probleem ei ole selles, et mõni inimene on jobu ja vägivaldne, probleem on selles, et ohvrid ei leia piisavalt tuge. Ja kui üks vanematest on vägivaldne, on alati ohvriks ka laps. Vägivalla nägemine on lapsele vägivallakogemus, nagu oleks ta ise ohver. Seda on uuritud ja sellest räägivad lastearstid, aga pahatihti ei mõjuta see inimesi, kel on õigus teiste perede asjades otsuseid teha.