“Järgmine aasta tõotab väga seiklusterikas tulla. Kindlasti jätkub traditsiooniline Eesti avastamine – kuigi olen tõenäoliselt üks kümnest Eestis enim rännanud inimesest, siis on avastamata paikasid veel arvukalt ning paljud kohad ootavad ka taas külastamist. Eks sealt tuleb ka uute raamatute ideid…,” jutustab Marko Kaldur Ohmygossip.ee’le.

Marko Kaldur, te ilmutasite raamatu “Valge tähekiire seiklused”. Rääkige palun raamatu sisust pisut lähemalt.
Raamat “Valge tähekiire seiklused” pajatab lastele ja koerasõpradele, kuidas lumivalge samojeedi koer Tähekiir mööda Eestit ringi rändab ning millised seiklused ja elamused talle osaks saavad. Jutustatakse kaunitest paikadest, mida Tähekiir külastab ning mida ta seal näeb – olgu siis ilusad loodusvaated, salapärased koopad, uhked ehitised või mõni muu eriline koht. Raamatus on juttu ka äpardustest ja apsakatest, mis võivad koerale looduses osaks saada, kui ettevaatamatult käituda või hooletuks muutuda. Tähekiir tuleb kõigist seiklustest siiski enam-vähem terve kasukaga välja ning õpib neist paljutki, näiteks kuidas edaspidi hoida eemale petlikest soolaugastest, torkivatest takjatest või hirmkõrgetest merelainetest. Raamatus on palju huvitavaid värvifotosid Tähekiirest ja natuke ka teistest loomadest.

Kellest või millest on teil plaanis järgmine raamat koostada?

Järgmistena tuleb lähima poole aasta jooksul päris mitu raamatut: Soomaast, Eesti pühakodadest, reisikirjad Siberi ekspeditsioonidelt ja Kaukaasiast ning tõenäoliselt mõned teosed ka “hingele”. Valik on üsna lai ning mõnda ideed ei tahaks esialgu laialt reklaamidagi.

Kas teil on juba ka jõulude ja aastavahetuse plaanid paika pandud?

Jõulud mööduvad ilmselt traditsiooniliselt kusagil sügaval lumiste metsade rüpes, väikese seltskonnaga mõnes hubases matkaonnis küünlavalgel sumisedes ning seejärel saunalavalt jääauku karates. Aastavahetuse osas suuremaid plaane polegi – usutavasti samamoodi nagu jõulud, ent kes teab… Pealegi – need “tähtpäevad” ei ole midagi sedavõrd erilist, et nende nimel end oimetuks õgida või kurdiks saluuditada. Mul on vabadus igal suvalisel hetkel aastas samamoodi teha, sestap ei tähtsusta ma ka taolisi pühasid ega nendega seotud rituaale eriti.

Millised seiklused on ootamas teid ees järgmisel aastal?
Järgmine aasta tõotab väga seiklusterikas tulla. Kindlasti jätkub traditsiooniline Eesti avastamine – kuigi olen tõenäoliselt üks kümnest Eestis enim rännanud inimesest, siis on avastamata paikasid veel arvukalt ning paljud kohad ootavad ka taas külastamist. Eks sealt tuleb ka uute raamatute ideid… Loomulikult toimuvad edasi ka traditsioonilised ekspeditsioonid Siberisse ja mujale ekstreemsetesse piirkondadesse – hetkel on kalendrisse märgitud vähemalt kolm taolist karmi ettevõtmist, eks elu näita, kas kõik ka teoks saab või kui palju juurde lisandub põnevaid rännakuid.

Marko Kaldur