“Enamus on oma koha elus leidnud ja muidugi noorus oligi elamiseks, meie asi oligi seda reeglistada ning seda väärtustada,” räägib Eesti Orvuna Kasvanute Liidu aseesimees Andres Guff Ohmygossip.ee’le endistest noortekodu kasvandikest.

Andres Guff, kuidas ja millal sündis Pärnu Orvuna Kasvanute Ühenduse Liidu noortekodu loomine ja kui kaua noortekodu seal eksisteeris?
Pärnu Orvuna Kasvanute ühenduse loomine toimus 1992 aastal ja seda juhtis praegune õppeala juataja spordikoolis Vaabo Kalbus. Mind valiti korralistel valimistel 1994. aastal. Uue juhina tuli probleeme nii palju, et tuli teha mitmed uuendused. Leiti maja ja alustati nullist. Aastal 1995. saigi asjaga alustada ja valmis see Pärnu linnas olevate ettevõtete toel ja neid polnud, vähe umbes 30 firma ringis. Avasime maja 1995. jõulu õhtul. Kasvandikke oli siis juba 7 noort. 2 Pärnu noortekodu oli 112 noorele 11 aastaks koduks ja muidugi oli meie kontingent 10 aastasest kuni 28 aastaseni.

Kas teile on teada kuidas läheb endistel noortekodu kasvandikel praegu?

Enamus on oma koha elus leidnud ja muidugi noorus oligi elamiseks, meie asi oligi seda reeglistada ning seda väärtustada.

Rääkige palun Eesti Orvuna Kasvanute Liidust. Kes kuuluvad juhatusse?
Eesti Orvuna Kasvanute Liidus olen asesimees olnud juba 1994. aastast ja see toimub valimistega esinaiseks on olnud Tiina Koidu. Liit on üle vabariigiline organisatsioon ja koondab 1200 liiget kes aktiivliikmed ja toetaja liikmed. Liidul on kontor ja Tallinna Peterburi maantee 11 lahendatakse mitmeid kergemaid ja raskemaid probleeme. Toimub palju erinevaid kohtumisi nii välismaal kui kodu Eestis.

Olete pensionär, millega te nüüd tegelete?
Olen 2 lapse vanaisa ja jagan nendega suurt rõõmu. Tore on olla koos nendega ja mängida. Nüüd pensionärina olen neile eriliselt aega leidnud nii talvepäevadel kui ka suvepäevadel. Tegevuse puuduse üle kurta pole võimalik ja seda tööd teeb terve juhatus kus erialaliselt on nii arste, õpetajaid kui direktoreid. Noortekodust väljuvate noorte mured on nii erinevad aga lähtuvad suuremalt jaolt üle hoolitsusest ja indiviidi kasvatusest. “Aita ,aita ,aita” suhtumine ei aita , ise ole vaja midagi selleks teha…

Teie ettevõtmisi on kajastatud ka meedias. Kas meediakajastus on olnud ikka heatahtlik?

Olen tõesti palju olnud kajastatud nii teles, raadios ja lehtades.  Enamus olid väga hea sisu ja hoolivate soovidega. Lehe kriitikat tuleb osata ka taluda…

Teie perekond ja lapsed?

Olen ise uhke oma pere üle — olen 4 lapse bioloogiline isa ja ühe lapsendatud lapse isa. Olen 2 lapse vanaisa ja peagi juba 3- le lapsele olen nüüd kui olen pensonil nende jaoks ikka ja jälle olemas ja nendega on mida teha ja kus olla.

Millist raadiojaama te kuulata armastate?
Elmari raadio kuulaja ja muidugi on eesti muusika mulle kõrvadele parim.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Tahan osutada ühele halvale käitumisviisile mis juurdub —  pidev halvustus. Ja muidugi ei juleta ei sõbrale ega kellegile kellest hoolid tänu öelda.