Teisipäeval kiitsid Euroopa Liit ja Brasiilia Stockholmis Euroopa Liidu ja Brasiilia tippkohtumisel heaks viisavabaduse lepingu teksti, mille jõustumise järel saavad Eesti ja teiste ELi liikmesriikide kodanikud külastada Brasiiliat turismi- ja ärieesmärgil viisavabalt.

Lepingu jõustumist võib oodata 2010. aastal, pärast ametlikku allkirjastamist ning ratifitseerimist Brasiilia parlamendi poolt, teatas välisministeerium.

Välisminister Urmas Paet tunnustas lepingu põhimõttelist heakskiitmist ning väljendas lootust, et viisavabadus saab reaalsuseks 2010. aasta jooksul. „Läbida tuleb veel mõned formaalsused, ent lepingu sisuline arutelu on tänasega lõppenud,“ ütles Paet. Paeti sõnul on võtnud Eesti kodanikele viisavaba pääsu taotlemine Brasiiliasse küllalt palju aega. „Eesti kodanike jaoks on viisavaba reisimine Brasiiliasse nii turismi kui ettevõtluse eesmärgil kauaoodatud võimalus,“ lisas ta.

Välisministri sõnul on Brasiilia lepingul ka sümboolne tähendus. „Tegemist on Eesti jaoks viimase peatükiga viisavastastikkuse aruteludes. See tähendab, et pärast lepingu jõustumist on Eesti saavutanud viisavabaduse kõikide riikidega, kellega kehtib vastastikune viisavabadus ka kõigil teistel Euroopa Liidu riikidel,“ märkis Paet. „Oleme oma kodanikele saavutanud viisavabaduse näiteks Ameerika Ühendriikide, Austraalia ja Kanadaga,“ ütles Paet.