Viie lapse isa, edukas ärimees ning hinnatud poliitik Toivo Asmer armastab uusi ja raskeid väljakutseid. “Uute väljundite leidmine toob edu,” räägib endine regionaalminister ning vormelisõitja Gossip.ee-le. Parimaks investeeringuks elus peab ärimees aga lapsi: “Parim investeering elus on ikkagi lapsed ja veelkord lapsed. Kõik ülejäänud on mingi rahaline – materiaalne susserdamine, mis toob hinge lühiajalist rõõmu või kaotusi.”

Mida saab üksikisik teha, et majandussurutisest väljuda? Mida peaks ettevõtjad oma tegevuses ja suhtumises muutma? Milliseid samme peaks riik ette võtma?
Üksikisiku puhul on kindlasti eelistatud olukorras see, kes suudab säilitada töökoha või leida varasemale tegevusele alternatiive. Paljud pered on sattunud raskustesse ja tänases keerulises olukorras uute väljundite leidmine toob edu. Kulude kokkuhoid on arusaadavalt meie kõikide puhul vältimatu. Ülemaailmse finantssektori krahhi tõttu on ettevõtjad väga palju kannatanud ja mina leian, et neil midagi oma tegevuses või suhtumises muuta pole vaja. Ettevõtjad on karastunud ning täna oodatakse kõige rohkem riigipoolset tugevat eeskostet pankade ees.

Riik ei saa pankadele teha ettekirjutusi, kuid riik peab pankadega kokku leppima ettevõtjatele suunatud krediteerimse osas. Tänane olukord on pigem vastupidine s.t. pangad teevad ettevõtjatega mida tahavad, sisuliselt suretavad seda ettevõtlust välja ning riik vaatab nüri pilguga pealt. Arusaadavalt on töötuse likvideerimine eeskätt riigi kohustus.

Mida toovad lähiaastad nii Eesti kui maailma majandusele? Mida teie ennustate – kes tulevad kriisist võitjate, kes kaotajatena välja?
Eesti toibub kriisist kiiresti, olen selles veendunud. Usun, et 2010a. näeme Eestis tervikuna tugevat majandustõusu, kuid on ka neid sektoreid, kus jätkub veel mõnda aegu langustrend. Eeskätt puudutab see kinnisvarasektorit ja ehitusmaterjalide tootjaid. Need, kellel õnnestus 2008-2009a. kriis üle elada, saavad lähiajal uhkeldada suurte kasumitega. Maailma mastaabis näitab Hiina väga kiiret kasvu ja oleks hea, kui meie toodang ka sinna turule mahuks. Kes mahuvad, on jällegi suured võitjad. Suur küsimärk – Venemaa. Igaüks meist teab, et Venemaa vajaks Eestist pea kõike, kuid enim toiduaineid. Tahaks loota, et ükskord kaubavahetus Venemaaga ikkagi taastub ja võitjad oleks mõlemad pooled.

On inimesi, kes väidavad, et majanduskriis on juba läbi. On neid, kes arvavad, et kõige raskem aeg on veel ees. Mida arvate teie?

Olen seda meelt, et me oleme praegu majanduskriisi põhjas, kuid tõusu ka veel pole. Eks sünged sügisilmad ja saabuv talv tekitavad rohkem masendust kui asi väärt on ning seepärast tundub olukord majanduses ka hullem. Kevadel, kui lumikellukesed õitsema hakkavad, saame tõdeda, et olukord on märgatavalt helgem kui lootsime.

Kes on Eestis ja kes on maailmamastaabis teile nii äri- kui poliittasandil eeskujudeks?

Eesti ärimaastikul pole mul küll ühtegi eeskuju, kõikidel omad head ja vead küljes. Laiast maailmast on veel raskem leida, sest üks asi on kellesti-millestki lugeda, hoopis teine asi inimest isiklikult tunda. Kui poliitikutest rääkida, siis meeldib Euroopa Komisjoni presidendi Jose Manuel Barroso tegutsemine ja samuti see, et Siim Kallas on suutnud end kogu Euroopale tõestada.

Mis või kes pälviks tiitlit “Aasta ämber 2009”?
Kõikide Eestis tegutsevate pankade nõrk, ülimalt omakasupüüdlik ja lühinägelik tegutsemine.

Mis on parim investeering, mida olete teinud? Millesse, kuhu soovitaksite teie investeerida?
Lööge või maha, aga parim investeering elus on ikkagi lapsed ja veelkord lapsed. Kõik ülejäänud on mingi rahaline – materiaalne susserdamine, mis toob hinge lühiajalist rõõmu või kaotusi. Lastest saad kogu elu lõputult jõudu elamiseks ja toimetamiseks. Investeerigem siis eeskätt lastesse.

Aastatel 1999-2003 olite Eesti Vabariigi regionaalminister, nüüd kandideerite Paldiski linnapeaks. Kuidas tuli otsus poliitkasse tagasi pöörduda ning miks valisite oma väljundiks just Paldiski, kus on kõikidest Eesti omavalitsustest eelolevatel kohalikel valimistel tihedaim konkurents? (ühele kohale kandideerib 15 inimest – toim.)
Tulin suurest poliitikast ära 2003 a. ja lubasin mitte iialgi sinna tagasi minna. Ja ega ma sinna ei lähegi, sest Paldiskis kandideerimisega ja ka linnapeaks saamise korral ei tegele ma niivõrd suure poliitikaga, kuivõrd kohaliku elu korraldamisega. See on suur erinevus. Ainult silmaklappidega indiviidid ning intrigandid näevad igas tegevuses ainult parteipoliitikat.

Kaks valimisnimekirja palusid mind Paldiskisse kandideerima tulla, kuid läbirääkimiste tulemusena lähen ikkagi välja omanimelise valimisliiduga. Nii on õigem, sest vastutan otse ja oma nimega valijate ees. Ma ei kahtle, et ka endisele vabariigi valitsuse liikmele on kahe sadamaga Paldiski vääriline väljakutse.

Olete viie lapse isa ning oma poja Marko Asmeri olete juhendanud maailmaklassi autosportlaseks – mis on need õpetused, mida püüate ja olete püüdnud oma lastele ellu kaasa anda?
Eeskätt heasüdamlikkus, teiste abistamine ja hädasolijate toetamine. Tuleb seada omale eesmärgid ja nende nimel elus edasi trügida – vaatmata raskustele või tagasilöökidele. Olen aru saanud, et pere on igaühe elus esmatähtis ja lapsed, kes ei austa oma vanemaid, on ohtlikult lähedal kuritegelikule teele.

 

Inimesed, kes soovivad Toivo Asmeriga kohtuda ning kuulata tema seisukohti, saavad seda ka personaalselt teha 07. oktoobril algusega kl 18:00 ja 15. oktoobril algusega kl 18:00 Paldiski Põhjasadama saalis (Paldiski, Peetri 31). Tänane üritus on venekeelne ja 15. oktoobri üritus on eestikeelne. Üritus on kõigile huvilistele tasuta!