Justiitsministeerium tegi ettepaneku muuta karistusseadustikku, et ka seksuaalse eesmärgiga kokkuleppe sõlmimine lapseealisega kohtumiseks oleks karistatav ning võiks perverdi vangi viia.

Ministeeriumi ettepaneku kohaselt oleks võimalik nooremale kui neljateistaastasele isikule seksuaalse eesmärgiga kohtumisettepaneku tegemise või temaga kohtumiskokkuleppe sõlmimise eest ning kohtumist ettevalmistava teo tegemise eest karistada rahatrahvi või kuni kolmeaastase vangistusega.

Nii kohtumisettepaneku tegemine kui ka kohtumiskokkuleppe sõlmimine on mõlemad välja toodud sel põhjusel, et laps oleks kaitstud ka juhul, kui ta eksitusse viiduna teeb ise ettepaneku kohtuda.

Kohtumist ettevalmistavate tegudena toob seadusemuudatuse seletuskiri välja täiskasvanu samme kohtumise toimumiseks – näiteks broneerib hotellitoa, ostab lapseealisele bussipileti endale küllasõiduks, läheb kohtumisele või ostab videokaamera, et filmida lapse kuritarvitamist.

Kohtumine ise ei pea eelnõu seletuskirja kohaselt aset leidma, et täiskasvanu vastutusele võtta, sest tahtlus on kohtumist ettevalmistava teo tegemisega tõendatud.

Ministeerium märgib seletuskirjas, et praeguses karistusseadustikus on küll olemas paragrahv vastutusele võtmiseks alaealise seksuaalse ahvatlemise eest, kuid uue eelnõuga tahetakse kriminaliseerida seksuaalse eesmärgiga kokkulepe lapseealisega kohtumiseks.

“Eelnõu eesmärgiks on muuta seksuaalkurjategijate karistamine efektiivsemaks ja hoida ohte realiseerumast,” tõdetakse seletuskirjas. “Eelnõus sisalduv säte püüab ära hoida täiskasvanu ja lapseealise suhtluse arenemist füüsiliseks seksuaalseks suhteks ning seeläbi ennetada lapseealiste seksuaalset kuritarvitamist.”