31. oktoobril algusega 21:00 toimub Paide kultuurikeskuses juubelituur “Propeller 30 ja Kosmikud 10”.

Tänavu 30. tegevusaastat tähistav punklegend Propeller ja 10 aastaseks saanud Kosmikud korraldavad sügisel ühise kontsertturnee.

Hiljuti kogunesid ansamblite Propeller ja Kosmikud liikmed Tallinna Linnahalli legendaarsesse stuudiosse loomingulisele koosolekule, kus otsustati tähistada bändide lähenevaid juubeleid ühise üleriigilise gastrolliga. Viitega Propelleri liidri Peeter Volkonski hiljutisele kiiruseületamisele ja Kosmikute bassimehe Kõmmari kombele läbi tõkkepuude sõita salvestati enesekriitiline ühislaul ”Surmasõit”, mis jõudis kõikidesse raadiotesse. Loole valmib ka muusikavideo.

Propeller alustas oma tegevust sügaval nõukogude ajal, aastal 1979. Tunnustust väärib seik, et bänd tegutseb endiselt algkoosseisus. Ainuke puuduv liige on parvlaeva Estonia katastroofis traagiliselt hukkunud Urmas Alender. Propeller oli ja on tippmuusikutest koosnev progressiivne institutsioon, milles peitub mässumeelset punkhinge, intelligentsi ja kaasaegsust. Propeller põhjustas Nõukogude Eesti kultuuriametnikele kõvasti peavalu ning keelati pea sünnijärgselt. Oma terava ühiskonnakriitikaga ajab bänd ka tänastele kultuuriametnikele jänese püksi! Propa laulu sisse on kerge pääseda, aga välja ei saa. Ruja kitarrist Jaanus Nõgisto kommenteeris üht sellelaadset seika jägnevalt: “Purjus pillimeeste loll nali!“.

Kosmikud on Propellerist põlvkonna võrra noorem bänd. Esimesed lood salvestati samas Linnahalli stuudios 1999. aasta sügisel. Tänaseks on Kosmikud andnud välja neli kauamängivat: “Ei Roosid” (2000), “Kuidas tuli pimedus” (2003), “Pulmad ja matused” (2006) ja “Ainus, mis jääb, on BEAT” (2008). Sel sügisel üllitab bänd juubeli tähistamiseks oma ajaloo esimese kogumiku, millel salvestusi kogu tegevusperioodist. Kosmikute 10 aastat sisaldavad koostöid väärikate rockilegendidega nagu Kauko Röyhkä ja Rein Rannap, aga ka skandaalseid perfomance’eid Joel Steinfeldti, Onu Bella ja Ines Karu osalusel ning poisikeselikku paljalt silkamist üle Tartu Muusikapäevade lavalaudade.

Kontserdid toimuvad:
30.10 – Keila kultuurikeskuses
31.10 – Paide kultuurikeskuses
6.11 – Tallinnas Rock Café’s (vanusepiirang 18 a)
7.11 – Tartus Sadamateatris
13.11 – Viljandi kultuurimajas
14.11 – Järvakandi kultuurihallis

Rock Cafes vanusepiirang 18 a, mujal vanusepiirangut ei ole, kuid soovitatav vanus alates 14 a. Piletid on müügil Piletilevis ja Statoilides. Pileti hind eelmüügist 125.-. Toimumise päeval kohapealt 150.-. Piletite eelmüük lõpeb Piletilevis ürituse päeval kell 21.00. Soodustusi ei ole. Invaliidi saatjale on sissepääs tasuta.

Sissepääs alates kell 21.00.
Fotoaparaat, kaamera – lubatud.
Ligipääs ratastooliga – olemas.