12.-18. oktoobrini on sügisene Tartu taas tudengite päralt. Festival Tartu Sügispäevad 2009 toob sombusesse Taaralinna killukese päikest ja mõnusa energialaengu. Aktiivne ja teguderohke nädal koos parimate sõprade, nalja ja naeruga on kindlasti parem nohu-köha ravim kui kuhi aspiriini või gripitee.

Festivali Tartu Sügispäevad 2009 läbivaks teemaks on tervis. Kuna kevadel sai vaim kenasti välja puhatud, on nüüd paras aeg pöörata rohkem tähelepanu kehale. Virge vaim vajab tegutsemiseks tervet keha. Või nagu vanarahvas ütleb: “Olgu kuhi kulda vai mägi hõbedat – kui tervist ei ole, ei massa kõik midagi.”

Tartu Sügispäevade ligi 120 ürituse hulgast leiab midagi sobivat igaüks. Aktiivset tegutsemist jagub beebidevõimlemisest kuni ekstreemsema spordini. Neile, kes kehalisest treeningust väga lugu ei pea, on festivaliprogrammis põnev loengusari, kus käsitletakse tervist eri vaatepunktidest. Loomulikult ei puudu ka vanad tuttavad: Mälukas, tudengibänd, bussiorienteerumine ja tudengifilm, ning põnevad uued üllatajad.

Tartu Sügispäevad algavad piduliku kontserdiga Tartu Ülikooli aulas, kus kaunist omaloodud muusikat esitab Kait Tamra. Urmas Alenderi surematu loomingu toovad sügispäevade avakontserdil kulajateni Margus Vaher ja Ursel Oja. Täiesti uue üritusena toimub 16. oktoobri õhtul Tudengi sügisfolk, mis on Tartu Kevadpäevadel toimuva Folgime! kontserdi ja öötantsupeo sügisene väikevend. Pidu algab ühise regilaulu ja rahvatantsuga ning õhtule paneb punkti pärimusmuusika sõprade rõõmuks ansambel Paabel.

Festivali sportlikuma poolega alustame kolmapäeval, 14. oktoobril. Sel korral on sügisaeroobika märksõnaks vesi. Treenerite Merilin Võsu ja Krista Lukner juhendamisel on võimalus kaasa teha mõnus vesiaeroobikatreening. Tudenglikku sporditegemist ja värskes õhus viibimist jagub Sügispäevade programmi veelgi.

Reedel, 16. oktoobril saavad ennast proovile panna kõik ekstreemsemad spordiarmastajad. Raekoja platsile kerkib julgust, osavust ja füüsilisi võimeid testiv
tudengiseikluse rada. Kõige suurem spordipäev ootab ees laupäeval, 17. oktoobril. Mitmed Tartu spordiklubid pakuvad tudengitele head võimalust saada väärt näpunäiteid kõrgushüppes (juhendajaks olümpialane ja Eesti kõrgushüppe rekordi omanik Anna Iljustsenko), jooksutreeningus (nõuandeid jagab olümpialane ja Eesti rekordi omanik 1500 m jooksus Tiidrek Nurme) ja kick-boxingus (juhendab 5-kordne Eesti meister kickboxingus, Eesti lahtiste meistrivõistluste Estopen 3-kordne võitja Rain Ruuder). Lisaks sellele veel batuudi ehk trampoliini hüpped (Eestis suhteliselt uut spordiala tutvustab Sigrid Pedoson) ning rühmatreening military (treeneriks Kirsti Kuhi). Kõige tillemaid tudengipäevalisi ootame koos emme-issiga pühapäeval, 18. oktoobril beebide võimlemisse. Sügispäevade spordiprogrammi lõpetab Tartu Tudengipäevade jalgpallitruniir.

Lisaks füüsisele saab Tartu Sügispäevadel teritada ka mõistust – teisipäevast neljapäevani toimuvad tervist ja toitumist käsitlevad loengud sarjast “Akadeemiline pikapäevarühm”. “Metsamoori tervisetunnis” tutvustab Irje Karjus ravimtaimede saladusi, räägib suhtlemisest taimedega ning uurib sinu toidulauda. Ida-Tallinna Keskhaigla Hooldusravikliiniku juhataja Dr. Jüri O.-M. Enneti peab loengu teemal “Kuidas saada geeniuseks”. “Duaalsüsteemis on inimese tasandil kaks poolust – meestemaailm ja naistemaailm. Mehed on jõu vahendajad ja naised on armastuse vahendajad. Mees toitub naise armastusest ja naine toitub mehe jõust. Nende vastastikuse suhtlemise kvaliteedist sõltub nende koosloodu – armastuse jõud,” nii tutvustab oma loengut “Kuidas on mõtlemise kvaliteet seotud toidu kvaliteediga” Aigar Säde.

Festival Tartu Sügispäevad on Tartu Tudengipäevade kultuuri- ja meelelahutusfestivali sügisene üritustenädal, mille eesmärk on olla tudengivaimu kandjaks ja pakkuda ka linnaelanikele võimalus tudengivaimsusest osa saada.

Festivali peakorraldaja on Ülikooli Kultuuriklubi. Tartu Sügispäevade suured sõbrad on Tartu linn, Saku Õlletehas ja Nordea.

Tartu Tudengipäevade ametlik kodulehekülg on www.studentdays.ee