“Ma arvan, et ka ansambel Laine on oma pika ajaloo jooksul Eestile oluline olnud ja on ka edaspidi, sest me tunneme oma kontsertidel, et meie muusika läheb inimestele korda, kuid ma ei arva, et me peaksime kindlasti olema kutsutud presidendi vastuvõtule. Laine hiilgeajad jäid ENSV aegadesse ja tänapäeval on sündinud juba uued põlvkonnad, kes viivad eesti keelt ja kultuuri laia maailma ja on muul ning mitmel moel meie parimad,” räägib Merle Lilje Ohmygossip.ee’le.

Merle Lilje, mida põnevat meenutaksite eelmisest aastast?
2012 oli üks tore aasta paljude hulgast, oli rõõmsaid hetki, aga kahjuks ka kurba. Lahkus hea kolleeg ja sõber Vello Orumets, kellega koos antud kontserdid on nüüd vaid mälestus. Olen väga õnnelik, et saime suurepärase laulja ja hea kolleegiga palju aastaid koos töötada ja ühte sammu astuda.

Olime töökad ja andsime kontserte siin ja seal üle Eestimaa. Meeldejäävatest mainiks ühisprojekti toreda ansambliga Kosmikud, kellega koos esitasime uues kuues laulu – Rändaja Õhtulaul – vahelauluks suurkontserdil Eesti Laul 2012.

Millised on teie plaanid lähemal ajal ja aastaks üldisemalt?
Kavatsen nautida elu, reisida ja olla muretu. Need plaanid ma teen igaks uueks aastaks ja kahjuks lükkuvad nad kiiresti tulevikku, aga sel aastal plaanin tõesti teha, mida tahan… ja üle mitme aasta sõidan abikaasaga väikesele välisreisile, et natukene tuulutada end Eestimaisest eluolust ja tunnen, et elu on ilus!

Loomulikult on meil plaanis ansambliga Laine anda kontserte – esinemisi, mis on väga meeldiv tegevus ja annab positiivset energiat. Tahame meelde tuletada ka meie mõningaid ammuunustatud laule, et oma esinemistele uut vürtsi lisada.

Millal ja kus on võimalus ansamblit “Laine” esinemas näha?

Laine on oma plaane teinud juba sügiseni ja kontserte on mitmetes Eesti valdades ja linnades, samuti esineme erapidudel ja asutustes. Järgmine avalik esinemine on 15.02 Antslas. Aga kindlasti anname huvilistele oma kodulehel teada.

Kas teil on plaanis ka uusi laule lindistada ja ehk on loota ka uut plaati?
Ei ole plaanis uusi laule tellida, sest meil on oma rikkalikust repertuaarist veel nii mõnedki laulud uuestisündi ootamas. Riiulis on noote 60-ndatest ja 70-ndatest, mida tahaksime taas publiku ette tuua. Kuna publik on noorenenud, siis võivad paljudele need laulud olla päris uudsed. Kindlasti 70-ndate aastate kavadest laule Jaanuar, Must on maa ja Õige veidi jpt.

Ja laule on palju, mis ootavad oma taassündi ja eks me peame sellega tegelema, enne kui teised esitajad neid avastavad…. Meil on sahtlis 2005.aastast stuudios salvestatud laule, mida võiksime CD-l välja anda, aga hetkel ei ole meil selleks huvi, aega ega vahendeid. Vaatame, mis tulevik toob!

24. veebruaril on Iseseisvuspäev ja Vabariigi presidendi ja tema abikaasa vastuvõtt kutsutud külalistele. Mida teie sellest “kätlemisest” arvate ja kas olete ka ise olnud kutsutud külaliste hulgas?

See on pikaajaliselt väljakujunenud traditsioon ja kutsutud külaliste valiku on teinud president ja tema abikaasa. Minul isiklikult pole “kätlemise” vastu midagi, kui lugupeetud inimesed saavad tähtsal aastapäeval kokku ja tunnevad end oluliselt ja hästi. Kedagi juhuslikku sinna ei satu ja kõik kutsutud on Eestile olulised persoonid.

Ma arvan, et ka ansambel Laine on oma pika ajaloo jooksul Eestile oluline olnud ja on ka edaspidi, sest me tunneme oma kontsertidel, et meie muusika läheb inimestele korda, kuid ma ei arva, et me peaksime kindlasti olema kutsutud presidendi vastuvõtule. Laine hiilgeajad jäid ENSV aegadesse ja tänapäeval on sündinud juba uued põlvkonnad, kes viivad eesti keelt ja kultuuri laia maailma ja on muul ning mitmel moel meie parimad.. Täna ja praegu ei oma Laine kindlasti nii ” strateegilist” tähtsust Eestile kui aastaid tagasi. Vaatan hea meelega teleülekannet ja rõõmustan väärikate inimeste üle.

Kas teil on midagi ka südamel, mida sooviksite ära öelda?

Oh, eks ikka. Soovin rohkem sallivust ja armastust inimeste vahel. Meie Eesti on nii väike ja iseenda alt oksa saagida pole just hea plaan elus edasi liikuda….