Ma tahan väga aidata autismispektri häirega lapsi ja nende lähedasi  — otseselt rohkem isegi nende lähedasi, kes selle sees igapäevaselt elavad ning lahendusi laste võimalikult efektiivseks arenguks otsivad.  Kõik ettepanekud, ideed, mõtted, kasvatusnõksud, soovitused, kogemuste vahetus ja koostöösoovid on teretulnud. Aitame koos! Heategu muudab materiaalse vaimseks ja teeb mündist leegi!

Mina ja Ohmygossip.ee soovime teha taaskord heateo, mis oleks ühiskonnale kasulik, silmi avav ning ka jätkusuutlik. Üle-eelmisel aastal algatasime mõttetalgud “Kuidas aidata kurte ja vaegkuuljaid” ning olen väga õnnelik, et saame üheskoos natuke inimesi sellel teemal teavitada ja aidata — see tekitab äärmiselt hea tunde!  (PS! Foorum on endiselt avatud ning täieneb jooksvalt uute artiklitega! )

Kuna mulle on väga südamelähedane laste teema, siis mõtlesin ka “Kuidas saame paremini mõista ja aidata autismispektri häirega lapsi e. Autismiabi ABC” mõttetalgute puhul, et võiksime prioriteediks taas võtta lapsed — autismispektri häirega lapsed. Erinevate teaduslike allikate andmel diagnoositakse juba autismispektri häire 1: 100 lapse kohta, kuid juttu tehakse 1:1000000 artikli kohta, kui sedagi.

Heategu ei pea alati ilmtingimata rahaline olema. Siin kommentaariumis võiksime taaskord korraldada mõttetalgud, et muuta maailma sallivamaks ning inimesi teadlikumaks meiega ja/või meie ümber toimuvast.

Mõttetalgute plaan võiks välja näha üldjoontes selline:
1. Tutvustada ja avalikustada teemat – kaasata arste, spetsialiste, eripedagooge, rehabilitatsioonikeskusi, autismiühinguid ning loomulikult nii palju kui võimalik, ka autismispektri häirega laste vanemaid (kui osutub võimalikuks, siis ka avatumaid autismispektri häirega inimesi endid…) 
2. Koguda kokku teemat puudutavaid kasulikke linke, olulist infot, videosid — kuna enamus head infot on inglise keelne, siis teen ettepaneku lisada ka inglise keelseid videosid/artikleid/linke ning vastavalt jõudlusele neid tasapisi tõlkida.
3. Teha intervjuusid autismispektri häirega laste vanematega, tugiisikutega, spetsialistidega, mille tulemusel valmiks “Autismiabi ABC”, kuhu koonduvad kasulikud nõksud, hoiatused, soovitused, võrdlused ning kõik vajalik vanematele, kes alles saavad teada või juba elavad autistliku lapsega. “Autismiabi ABC” võiks olla hea abimees ja toetav online-infokogumik ning miks mitte tulevikus ka kokkuvõtlik õppevihik, testide ja nipikogu paberile trükitult.
4. Tuua välja valupunkte ning jagada infot rehabilitatsiooniasutuste ning erialaarstide kohta
5. Teeme kokkuvõtteid

Palun postitage siia (või Facebooki loodud kommuunitisse “Autismiabi ABC”) kommentaariumisse oma küsimusi, mõtteid ja tähelepanekuid, kasulikke linke ning arvamusi. Ka kaasa mõtlemine on suur samm edasi! Ükski mõte, mis tuleb südamest ei ole kasutu… Ütelge omalt poolt välja, mida võiks või peaks tegema, et autismispektri häirega lapsi ja nende vanemaid aidata!

Armastusega,

Helena-Reet Ennet
Kampaania “Kuidas saame paremini mõista ja aidata autismispektri häirega lapsi e. Autismiabi ABC” algataja ja patroon
helenareet@ohmygossip.nordenbladet.ee

___________________________________________________
Leia meid ka Facebookist:


___________________________________________________


Siia lisan jooksvalt projekti raames tehtud intervjuud, info & refereeringud:

Rootsi teadlased on jälil autismi mõistatuse lahendusele


3-aastane autist Iris Grace Halmshaw osutus andekaks kunstnikuks


Riigivalitsus häbistab Eestit: Erivajadustega lapsi peaks vähem õpetama

Koolipsühholoog Natalia Rediskina: Meie riigis on autismiravi kohta vähe infot

Teraapiakoer — autistliku või autismispektri häirega lapse uks maailma + videod!

Autism — arenguhäire, mis mõjutab inimese suhtlemisvõimet

Autistlik triaad — kolm valdkonda, milles autistlike inimeste häired põhiliselt avalduvad

Autismi tunnused

Pervasiivseid arenguhäireid

Autismi etioloogia ja esinemissagedus

Autism läbi ajaloo

PEAL aitab Euroopa Sotsiaalfondi (ESF) abil autistlike laste vanemaid tööle

Nõustamine autismi spektri häirega laste vanematele!

Õnnehormoon oksütoksiin tekitab armastus- ja heaolutunnet ning aitab ujedaid ja suhtluses ebakindlaid