“Kes oleks arvanud, et keset suve võib inimene laskuda sügavasse depressiooni… Kuigi mis kuradi suvi see tänavu on üldse olnud?!? Suurbritannias sajab aprillist peale vihma nagu oavarrest ja ilmajaam teatab, et sadu võib jätkuda kuni septembrini. Septembris aga sajab nagunii, sest siis algab sügis,” kirjutab enda sõnul juba lapsest saati depressiooniga võidelnud muidu igati särtsakas ja hakkaja ajakirjanik Katrin Lust-Buchanan oma Õhtulehe blogis.

“Tavaliselt algatab depressiooni väike ebameeldivus, mis kasvab nagu lohe minu sees tundide ja päevadega suuremaks, võttes võimu meie keha ja mõistuse üle. Elu läheb edasi, aga sees on tühi ja lootusetu tunne. Kui keegi teist küsiks mu käest praegu, mis teeks mind õnnelikuks, poleks ma suuteline sellele vastama, sest minus puudub erutus ühegi asja vastu.”

Katrin Lust kirjutab, et on harjunud lainetena peale käiva depressiooniga elama ning jagab lugejatele nõkse, kuidas depressiooniga võidelda. “Esiteks püüan ma mõelda headele asjadele. Sisendada endasse rahu. Minna õue kõndima, veeta aega toredate sõpradega, lahutada meelt mõne naljaka filmiga. Paljajalu murul kõndimine aitab ka… Kõige olulisem on depressiooni sattudes vältida alkoholi, mis tekitab lühikese leevendustunde, kuid viib mu järgmisel hommikul veelgi suurema meeleheite äärele.”

Refereeritud artikli täisteksti lugege Õhtulehest


Katrin Lust-Buchanan (erakogu)