Kairi Look on särtsakas ning tegus eestlanna, kes jagab oma elu Amsterdami ja Tallinna vahel. “Kolisin Amsterdami 2006.a. magistriõpinguteks, kuid jäin sinna hiljem põneva elu ja töö tõttu pikemaks peatuma. Hetkel olen aastaks tagasi Eestis — kolisin Tallinnasse jaanuaris,” räägib terviseteemaliste raamatute ja ajakirjade kirjastaja Kairi Gossip.ee’le.

Palun rääkige natuke endast: millega tegelete – kus koolis-tööl-huviringides käite?
Olen terviseteemaliste raamatute ja ajakirjade kirjastaja rahvusvahelises teaduskirjastuses. Minu tööks on uudsete ideede otsimine, mis hiljem andekate autorite abil raamatuteks või ajakirjanumbriteks keevitada. Lisaks kirjutan lasteraamatuid, millest esimene sügisel ka raamatupoodidesse jõuab. Juttu tuleb reisihimulisest leemurist, kes suundub uurima Euroopat ja avastab, et välismaal võib saada vabalt nii tsirkust kui õudu. Veel meeldib mulle lugeda häid raamatuid, tantsida häbitult pöiasirutuseta moderntantsu nii tantsukoolis kui köögipõrandal, ja toita kodutuid kasse.
 
Millal ja miks kolisite Amsterdami?
Kolisin Amsterdami 2006.a. magistriõpinguteks, kuid jäin sinna hiljem põneva elu ja töö tõttu pikemaks peatuma. Hetkel olen aastaks tagasi Eestis — kolisin Tallinnasse jaanuaris, just parajal ajal -30 kraadiseks tuumatalveks. Kõik vanaemade kootud villasokid said kevadeks augud!

Mis on viis asja, millest seal puudust tunnete, aga Eestis mitte?

Igal paigal on omad võlud. Olenevalt olukorrast tundsin Amsterdamis puudust puudest, mis kasvavad lihtsalt niisama, ja mererannast ilma igal aasta- ja kellaajal ringihüplevate poolpaljaste hollandlasteta. Igatsesin ka eestikeelse kirjanduse ja vastupandamatute kookide järele. Ema rabarberikoogi nimel oleksin võinud nii mõnelgi korral kedagi pisut kägistada. Pere ja sõbrad käisid õnneks sageli külas kallistamas ja juustu söömas. Vahel tõid nad kaasa ka rabarberikooki!

Mis oleks viis asja, mis teid Amsterdamis kõige enam võluvad?

Rahvusvahelisus; inimeste kirevus, eripalgelisus ja elurõõm; võimalus sõita rattaga nii tööle, baari kui vajadusel ka Lõuna-Hollandi piirile; ja see, et igal hollandlasest sõbral on kodus vähemalt üks kass, keda meeleldi ka sõpradele silitamiseks laenatakse. Ning loomulikult aastaringselt imeodavad tulbid ja Schipoli lennuühendus kogu maailmaga!
 
Mis on teie hobid?

Praegu sekeldan kirjutamisega, sest ümbritsevat on väga lõbus blogi, lastejuttude või -raamatute näol elama panna. Muidugi pisikese keeruga, sest väike luiskamine käib asja juurde. Muul ajal reisin, loen ja tantsin — nii paljajalu hommikusel köögipõrandal, tantsukoolis kui ka keldribaarides. Vahel mängin peika trummeldamise saateks ka klaverit ja irriteerin naabreid. Ja loomulikult meeldib mulle kohvikutes sealset elu varitseda, aga see käib vist pigem sellise sõbraliku luuretegevuse kui hobi alla alla. Inspiratsiooni uuteks lugudeks saab nagu muda!
 
Rääkige palun natuke oma stiilist ja stiililemmikutest? Mis/ kes teid inspireerib?

Mulle meeldib minimalistlik, kuid värviline ja pisukese kiiksuga stiil. Jil Sanderi ja Miu Miu asjad jäävad alati silma, kuid ka eesti disainis leidub palju isuäratavat, nt Britt Samosoni asjad. Kõikehõlmav harmoonia on minu jaoks pisut igav. Inspireerivad on huvitavad, elurõõmsad ja loomingulised inimesed ning väiksed lahedad loomad, kes võivad minupärast tulla nii keldrist, õuest kui loomaaiast.

Milline on teie meelest suurim moeaps?

Ehk pole ma tõeliselt õudseid asju veel näinud, sest mulle tundub, et õige suhtumise juures on võimalik kõike cooliks kanda.
 
On teil mõni lemmikaksessuaar (aksessuaarid)?

Mulle meeldivad väga sallid. Meelsasti kannaksin aksessuaarina ka taltsast rotti, kuid siiani pole ühtki sellist silma hakanud. Kui keegi teab, kust saada, andke muudkui teada!
 
Milline isiklik saavutus (saavutused) on teile siiani elus kõige suuremat rõõmu pakkunud?

Ilmselt auhinnaline koht tänavusel lastekirjanduse võistlusel, sest tuli väga ootamatult. Suurt rõõmu pakuvad ka väikesed igapäevarõõmud, nagu kohupiimakoogi hõng hommikuses köögis või kiuslikust iseloomust hoolimata regulaarselt ukseesist väisav naabrikass.

Nimetage palun 5 rõivaeset, mida te iial ei kannaks…

Hulluse- või rõõmuhoos võib kõike ette tulla, kuid tõenäoliselt ei kannaks ma kuigi meelsasti puukingi, nahkseelikut, nokamütsi, klassikalist pükskostüümi või traksiteksapükse.
 
Nimetage palun 5 rõivaeset, mis peaks igal naisel kapis olema…
Põneva tänavapildi huvides oleks ühesugused riided õudne õnnetus. Aga no kui just peab, siis neli lahedat kleiti ja paar sokke võiks ju igal naisel olla?
 
Kellena, kus näete ennast 10 aasta pärast? Kelleks soovite saada (olete juba saamas või saanud)?

Suuri plaane ma ei tee. Loodetavasti saan teha asukohast sõltumatut tööd nagu praegu, mis oleks ühtlasi nii kirg kui hobi. Lasteraamatute sepitsemine oleks näiteks absoluutselt kreembrülee! Olen mõelnud ka oma kirjastuse rajamisele või toimetamisele/tõlkimisele.
 
Kui kaua olete oma blogi pidanud? Mis on blogimise juures kõige vahvam?
Bloginud (amsterdamiseerunu?d.blogspot.com) olen 2005. aastast ning ootamatud ja põnevad tutvused on blogimaailmas kindlasti üheks suurepäraseks boonuseks. Sageli laekub postkasti ettepanekuid, mis loovad aluse uuteks põnevateks projektideks ka väljaspool internetti.

Nimetage palun 5 blogi/veebi, mida ise igapäevaselt(nädalaselt) külastate?

Loen peamiselt kodumaiseid sõprade blogisid. Ammusest ajast on lemmikud nt tibutriin.blogspot.com, uustuus.blogspot.com, oma hollandlasest elukaaslase eestialane blogi mikereiner.nl/estonia ja eesti meeleolukaim toidublogi noadkahvlid.blogspot.com, kus võib vabalt ette tulla, et õpetatakse nõgestest küpsist või veinist tarretist keetma. Kõik eluks absoluutselt hädavajalik lugemine! Välisblogidest on põnev The New Yorkeri raamatublogi aadressil newyorker.com/online/blogs/books/.