Digitalgud on Teeme Ära kampaania raames toimuv Eesti mäluasutuste esimene ühine omataoline ettevõtmine, kus osalevad nii muuseumid, raamatukogud kui arhiivid. Fotokogudes leidub omajagu pilte, mille kohta on seni liiga vähe infot või puudub see üldse. Mõnikord on puudu inimeste nimed, teinekord ei tea, millise paiga või sündmusega on tegemist, või siis mis ajast foto pärineb. Gossip.ee uuris Kadri Tüür’ilt infot Digitalgute kohta.

Kadri Tüür, “Teeme ära” talguid me teame, aga hiljuti kuulsin Digitalgutest. Mida need endast kujutavad, panun tutvustage seda lähemalt?
Täname teema vastu huvi tundmast! Põhiline algatustoimkond on meil 6-liikmeline ja kõigi osalejate esindajaid kokku 19. Digitalgud on Teeme Ära kampaania raames toimuv Eesti mäluasutuste esimene ühine omataoline ettevõtmine, kus osalevad nii muuseumid, raamatukogud kui arhiivid.
 
18 Eesti mäluasutust on Facebooki üles pannud kokku 125 erinevat vaadet Eestimaa paikadest (ehkki on juba ilmnenud, et mõned fotodest on tegelikult tehtud ka Lätis ja Soomes), mida soovime digitalguliste abiga paremini kirjeldada. Sellega saate kaasa aidata, et teistel huvilistel neid tulevikus kergem leida ja kasutada oleks.

Kui Sul tekib mõne pildi puhul ära-tundmise-tunne, siis kirjuta oma mõte kommentaarina foto juurde, isegi siis, kui sa endas päris kindel ei ole. Vihjetest võib teistele talgulistele abi olla. Kindlasti kirjuta oma arvamus ka siis, kui keegi on seda juba pakkunud – see suurendab meie jaoks saadud info kaalu. Kui võimalik, siis lisa ka see, mille põhjal Sa midagi tuvastad. Oluline on iga nüanss, mis meid pildil kujutatu täpsustamisele lähemale aitab.
 
Praeguseks on tuvastatud umbes pooled fotodest. Lisaks kommentaaridele on väga oodatud ka ülepildistused vanadel fotodel kujutatud kohtadest. Seega ei propageeri me kindlasti ainult arvutisse sukeldumist, vaid loodame, et vanade vaadete üle pildistamiseks lahkuvad talgulised ehk natukeseks arvutiekraani eestki!