“Meil on puudus teleseriaalist, samuti võiks olla rohkem dokfilme ning arutlussaateid, kus põrkuksid erinevad vaatenurgad,” räägib Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas Gossip.ee’le. Suveks lubab ta ekraanile raha nappusel vaid kordusi: “Kahjuks peame pakkuma peamiselt kordusi, sest oleme Eesti kõige vaesem televisioon.”

Tallinna Televisiooni peatoimetaja Mart Ummelas, teie sünnipäev ja sünnikodu?

20. august 1953 Tallinn, keskhaigla sünnitusmaja.
 
Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?

Unistasin saada küllap õpetajaks, hiljem juba põhikooli lõpust (raadio)ajakirjanikuks.
 
Millistes koolides te olete õppinud ja kus?

Olen õppinud Pelgulinna koolis 1961-72 ja Tartu Ülikoolis 1972-77. Lisaks kahel korral Marksismi-Leninismi Ülikoolis.
 
Milliseid ameteid te olete oma senise elu jooksul pidanud?

Olen olnud kolmel korral toimetaja Eesti Raadios (aastail 1995-2000 ka ER juhatuse liige) ja Eesti Entsüklopeediakirjastuses, olen tänaseni 12 aastat toimetanud TTÜ ajalehte Mente et Manu ning olen nüüd aasta olnud Tallinna Televisiooni peatoimetaja.
 
Mida meenutaksite Vikerraadios töötamise ajast?

Vikerraadio nime taastasin mina selle raadio juhina, sellest algas ka Vikerraadio tõus Eesti armastatuimaks raadiojaamaks. Vaevalt tahaks tänane juhatuse esimees Margus Allikmaa seda veel meenutada, ehkki veel 2006. a. oli ta valmis mind Vikerraadiosse tagasi kutsuma. Hindan kõrgelt Vikerraadiot kui Eesti parimat raadiojaama ning loodan, et selle usaldusväärsus taastatakse, kui senine juhatuse esimees sealt lahkub.
 
Kuidas ja millal tekkis soov tööle asuda Tallinna Televisiooni ning millal on Tallinna TV sünnipäev?

Mind kutsuti Tallinna TV-sse juba 2010. aastal, kuid siis polnud veel selge, kas sellest ikka asja saab. 23. maist 2011 olen peatoimetaja ja usun, et meil on vähemasti 5 aastat tõhusat tegevusaega ees. TTV-l pole minu teada sünnipäeva, me sünnime iga päev uuesti.
 
Tihti on meedias kõlanud lause, et “maha Tallinna Televisioon, raha lasteaedadele”. Kuidas te seda” lipulauset” kommenteeriksite?

Meie meedia on täis igasuguseid rumalusi. Peavoolumeedia võiks rõõmustada selle üle, et Eesti nappi TV-kanalite valikusse on lisandunud arvestatav omekeelne kultuurikanal. TTV peale sülitamine toob sülje tagasi nende kirujate enda näkku.
 
Südamelt ära?

Mul ei ole midagi südamel peale selle, et jätkan hämmastumist Eesti valijate rumaluse üle, kes ikka veel toetavad erakondi, kelle jaoks Eesti rahvas on vaid manipuleerimist vääriv mõttetu mass.
 
Huvialad?
Filmikunst, reisimine, mõtisklemine.
 
Mida pakub Tallinna TV oma vaatajatele suveperioodil?
Kahjuks peame pakkuma peamiselt kordusi, sest oleme Eesti kõige vaesem televisioon.
 
Teie perekond ja lapsed?
Minu perekond on väga suur, ehkki mul pole oma lapsi. Vennalapsi on 6 ja nende lapsi kümmekond, nii et tunen end tõelise vanaonuna.
 
Millist telekanalit te ise meelsasti vaatate?
Ajaliselt kõige rohkem HD-kanaleid nagu Travel Channel, National Geographicjne., sest mind huvitavad uued teadmised ja avastamist väärt maailmad. Selle kõrval ka mõningaid ETV saateid. Kanal 2 ega TV 3 ei vaata praktiliselt üldse.
 
Millisest saatest on teistes telekanalites puudus teie arvates?

Meil on puudus teleseriaalist, samuti võiks olla rohkem dokfilme ning arutlussaateid, kus põrkuksid erinevad vaatenurgad.
 
Kas Tallinna TV ka popartiste ja huumorit oma ekraanil näitab või kavatseb näidata?

Huumor on TV kõige nõudlikum žanr ning selle jaoks meil raha pole. Popartiste me rohkem näitama ei hakka, “Tallinn I’m Famous” oli piisavalt karm kogemus.
 
Milline on Tallinna TV vaatajate poolt tagasiside olnud, saate kiita rohkem või pahandada?
Põhiliselt saame ikka kiita, aga inimesed lihtsalt ei leia meid üles, sest teleoperaatorid on teinud meie kanali leidmise/vaatamise võimalikult raskeks. On ka sõimu, aga seegi osutab, et vaadatakse. Meie jaoks pole olulised absoluutsed vaatajanumbrid, vaid oma vaatajaskonna leidmine.
 
Kuidas suhtute selgeltnägijatesse ja ravitsejatesse ning kas antud küsimuse juures on ka midagi põnevat pajatada?

Mul on olnud isiklikke selgeltnägemise kogemusi, ent sellest hoolimata ateistina ma ei usu selliste asjade tahtlikku esilekutsumist. Ravitsejaid pole seni vajanud, sest suudan ennast juba 18 aastat ise ravitseda.
 
Kas Tallinna TV selgeltnägijaid ja ravitsejaid ei kavatse oma ekraanile tuua?

Meil on olnud kavas sellesuunalisi saateid ning mul pole midagi nende vastu, kui teema on teostatud professionaalselt. Saade “Maatriks” on olnud üks meie programmi populaarsemaid.
 
Kus kandis Tallinna TV levib?

Tallinna TV levib kogu Eestis nii õhu kaudu kui ka kõigis kaablikanaleis. Tasub otsida!
 
Millist raadiojaama te meelsasti kuulate?
Kuulan vahel veel Vikerraadiot hommikuti, aga ausalt öeldes pettun selles kanalis üha rohkem, kuna ajakirjanikud on selgelt kallutatud ega julge avaldada oma isiklikku arvamust. Ilmselt kartes Margus Allikmaa kättemaksu.
 
Kas teile lugeda meeldib ning milline raamat ja kirjanik kuulub teie lemmikute hulka?

Kunagi oli mu lemmik Saul Bellow. Viimasel ajal loen raamatuid vaid töö eesmärgil kui üldse.
 
Kuidas suhtute “Teeme ära” kampaaniasse, kas ise ka 5. mail talgutel käisite ning kas teie telekanal seda päeva ka kajastas?

Olin Eestist ära ning üldiselt taunin igasuguseid selliseid kampaaniaüritusi, millel on vaid propagandistlik eesmärk. TTV kajastab Tallinna oma heakorrakampaaniat Lööme linna läikima!
 
Tulevikuplaanid?
Jätkan ilmselt kuni pensionieani Tallinna Televisioonis ehk siis 4-5 aastat, nagu eelnevaltki tõdesin.