Marek Sadam’il on suvi planeeritud. “Juba juuni alguses asume Suverännule. Sõidame läbi Eestimaa ja eks see on mulle endale meeletult elamusterohke aeg. Naudin selliseid väikseid Eesti paikasid ikka väga,” räägib Marek Ohmygossip.ee’le.

Marek Sadam, teil on valminud uus laul “Tulbid ja Bonsai”. Kes on laulu autoriks ja millest laul räägib ning kas mõnest raadiojaamast on ka seda kuulata võimalik?

Laulu autoriteks on Piret Laikre ja mina. Kahtlema on suur roll ka Pireti abikaasal Tõnu Laikrel, kes mängib antud loos klaverit ja kellega ma suvises Eestis peagi kontserträndu alustan. Kuulata saab lugu nendest jaamadest, mis sedalaadi muusikat mängivad. Kindlasti kõlab “Tulbid ja Bonsai” Raadios Elmar ning ma loodan, et kuulajad võtavad selle suvise soojusega vastu. Laul räägib ennekõike rahu leidmisest ja kindlast armastusest.
 
Kas sel aastal on plaanis ka uus plaat välja anda?
Ma pole päris kindel. Eks selleks on vaja palju tööd teha ja salvestada. Kontserdideks on meil loomulikult terve rida uusi laule valmis, aga kas need ka plaadile jõuavad, näitab aeg. Kindlaid lubadusi sellistes asjades välja anda ei julge. See on üks vähestest asjadest, mille suhtes olen pisut ebausklik. Tihti ei lähe välja üteldud soov täide. Unistusi pean kandma ikka enda sees ja siis tuleb ka loodetud tulemus. Võibolla annab see eneses hoidmine rohkem jõudu.

Millised on teie suveplaanid ja kus ning millal teid võib esinemas näha?
Juba juuni alguses asume Suverännule. Sõidame läbi Eestimaa ja eks see on mulle endale meeletult elamusterohke aeg. Naudin selliseid väikseid Eesti paikasid ikka väga. Ilusad vahetud kontserdid. Püüame minna ka sinna kuhu tavaliselt kontserdid ei jõua. Võimalikult lihtsalt. Teavet Suverännu kohta saab minu facebookist, mille nimeks on Lihtsalt Sadam. Kavas on palju uusi laule, aga ka palasid, mille avastasin koostades “Eesti laulude mängu”. Igatahes oleme esinemistele avatud.
 
Kas on midagi põnevat ka juhtunud teie elus või seoses esinemistega viimasel ajal?
Palju põnevaid asju on kindlasti ees. Eriti muusikaga. Aga nagu üteldud, hoian need asjad endasse. Üldiselt on minu elu olnudki väga põnev. Hetkel tunnen rõõmu ennekõike suve lähedusest aias olemisest. Suvel ei ole mõtet küll Eestist ära minna. Seega kõik võõramaised plaanid lükkan sügisesse.

Kuidas on lood lauamängudega seonduvaga?
“Eesti laulude mäng” mäng on vastu võetud üllatavalt hästi. Olen saanud palju head tagasisidet. Mulle väga meeldiks kui see aitaks leida ülesse mõne vana loo ja populariseerida Eesti muusika kuulamist ning teadmisi tervikuna. Teen ka väikese üleskutse Gossipis… Nimelt võiksid inimesed mängu mängides filmida, kus ja millise seltskonnaga on nad seda mänginud. Võib ju mängida kahekesi küünlavalgel, aga samas ka laulukooriga mererannas. Sellised meeleolukad klipid võib riputada ülesse Lihtsalt Sadama facebooki. Teadupärast on see mäng, kus kunagi pole keelatud kaasa laulda või tantsida. Ootan seega salvestatud hetki “Eesti muusika mänguga”.
 
Südamelt ära?

Ma loodan, et Eestis tuleb ilus suvi ja me oskame olla südamlikud, siirad ja sõbralikud. Loodetavasti toob “Tulbid ja Bonsai” kuulajatele kaasa palju ilusaid suveelamusi.
 
Kas te osalete ka 5. mail koristustalgutel kusagil ning mida te sellisest koristuspäevast arvate?
Mina olen seda tüüpi inimene, kes korjab prahti ka avalikus ruumis ja viskan selle ettenähtud paigas ära. Võimalik, et mind vaadatakse vahel isegi veidi veidralt kui tänaval teiste maha visatut koristan, aga see riivab mind väga tugevalt. Mul on raske aru saada inimestest, kes ei oska armastada oma maad. Tihti mõtlen, et huvitav milline näeb välja nende kodu, kes ei oska avalikus ruumis ilma prahti loopimata elada. Riik algab ju inimestest ja kui inimesi, kes tegelikult ei hooli, saab palju, on lood väga halvad.

Koristustalgutesse suhtun hästi. Sellel päeval on mul kaks esinemist, kuhu mind oodatakse, aga kindlasti püüan anda oma panuse. Ennekõike oleks siiski oluline selgeks teha, et peaksime oma maad rohkem hoidma iga päev, mitte üks kord aastas. Eesti on selleks liiga väike riik, et lubada endale prahti ja hoolimatusse uppumist.