Soome üks tuntumaid burleskiartiste Bettie Blackheart (kodanikunimega Petra Innanen) rabab oma vaba ja sooja olekuga.  Burlesk ongi hoiak, olemine, enesekindlus. “Sa võid bussi oodates näha välja nagu tavaline naabritüdruk või nagu burleskitantsija,” räägib Bettie.

Burlesk on meelelahutusvorm, muinasjutt täiskasvanutele, mille kaudu võimaldatakse inimestel korraks väljuda oma argipäevast ja lasta end fantaasial kaasa viia.  Eesmärgiks on n-ö tavanormide laiendamine. Laval säramiseks on oluline julgus olla huvitav, sisemine põlemine, elulust, tahtmine esineda, oskus enda üle naerda ja mõnus teravmeelsus.

“Minu vanemad on suurepärased, inspireerivad ja toetavad. Hindan väga nende julgust lasta minul ja mu vennal valida visuaalkunstniku ning muusiku karjäär. Neil oli vahel raske meid mõista ja mõnikord on siiani, kuid nad on meil lasknud olla need, kes me oleme. Tean, et mu vanemad on meie üle uhked ja meie täname neid selle eest, et nad on vaprad  avatud meelega inimesed.”

Bettie leiab, et inimesed, eriti noored raiskavad oma elu. “Palun ärge raisake oma elu ennast vihates! Ma tean, et seda on lihtne öelda. Aga te kõik OLETE imeilusad! On üks kõnekäänd – noorust raisatakse noor olles – ja kahjuks peitub siin tõde. Tihti mõistame me asjade väärtust alles siis, kui oleme nendest ilma jäänud.  Palun nautige oma tervet keha seni, kuni teil see veel on! Vaadake ajakirjade klantspilte ja reklaame selge pilguga. Seal kujutletud “ideaalid” pole ainsad võimalused olemiseks ja heaks enesetundeks. Vaadake avatud silmadega, mis toimub teie ümber.”

 

Refereeritud artikli täisteksti lugege veebiajakirjast Femme