“Üle maailma räägivad rahvad väga erinevaid keeli. Keelt vajame selleks, et mõelda ja omavahel suhelda. Inimesed, kes kuulevad, räägivad. Nii näiteks räägivad eestlased eesti keeles, sakslased saksa keeles, venelased vene keeles ja nii edasi,” kirjutab vaegkuuljatele ja kurtide loodud Eesti Viipekeele Aabitsa koostanud Regina Paabo Tähekeses.

“Iga rahvuse hulgas on ka selliseid inimesi, kes mingil põhjusel ei kuule ega saa seepärast tavapärasel viisil häälega vabalt suhelda. Helide maailm on nende jaoks tundmatu, seda tuleb neil õppida. Need inimesed on kurdid. Eesti kurdid viiplevad eesti viipekeeles.”

“Selleks, et lugeda ja kirjutada, õpivad ka kurdid lapsed kirjatähti tundma. Need on needsamad tähed, mida sinagi tunned. Kuid igale kirjatähele on olemas ka kindel käekuju, mida saab õhku kirjutada. Neid käekujusid nimetatakse sõrmenditeks.”

Kui sa tahad rohkem kurte ja eesti viipekeelt tundma õppida, siis nii mõndagi põnevat võid leida enda jaoks sellest toredast, Vilve Aavik-Vadi illustreeritud ja Tiina Helekivi kujundatud värvikirevast kurtide aabitsast, mis ilmus esmakordselt välja 2011 aasta lõpus.