“Ma usun, et on palju asju, mida me ei näe ega kuule ega tea. Näiteks loomadki on suutelised nägema, kuulma ja haistma palju enamat kui inimesed. Oleks väär arvata, et oma silm on alati kuningas. Meie ümber võib olla palju sellist, millest meil aimugi pole. Jah, ma usun, et on ka inimesi, kellele on antud võime millekski enamaks. Olen kuulnud uskumatuid lugusid, mida pole võimalik eirata ega ümber kummutada,” räägib Lauri Hermann Gossip.ee’le.

Raadio Elmar saatejuht Lauri Hermann, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen eluaegne Neitsi, sündinud 15. septembril. Põline tartukas ja minu sünnilinn on minu arust ilusaim Eestis – piisavalt suur ja piisavalt väike. Piisavalt loodust ja rohelist. Siin on ülikoolilinna hõngu ja ajalugu õhus tunda.
 
Hermanni nimi on üsna tuntud, kas teie suguvõsas on ka kuulsaid persoone kes üleriigiliselt tuntud?

Minu vanavanaisa Jakob Hermann oli kirjamees ja tema sulest on näiteks „Juba linnukesed”. Juured seovad mind ka Miina Härmaga, kes esmalt oli Härmann, kuid eestistas nime Härmaks.
 
Kelleks unistasite saada lapsepõlves?

Olen suurema osa oma elust raudtee vahetus läheduses elanud. Palju sai ka rongiga maale sõidetud. Sestap oli suureks unistuseks rongijuhiks saada. Tuli ette ka hetki, mil oli ahvatlus tuletõrjujaks või politseinikuks saada. Need soovid jäid paraku vaid lapsepõlve unistusteks.
 
Huvialad?
Minu suurimad huvialad juba varajasest lapsepõlvest on olnud muusika ja sport. Sporti olen teinud juba lapsest saati. Õnneks on hobidest saanud ka elukutse. Sporditööd teen ERR-i sporditoimetuse toimetajana. Muusika saadab mind raadiotööd tehes ning kontserte ja raadioüritusi korraldades. Vabast ajast meeldib looduses olla ja uurida kosmosega seonduvat. Oma neiu ja parima sõbraga oleme suured kosmosehuvilised. Ja üks asi veel – olen ka suur filmifänn.
 
Kas te armastate ka lugeda ning kas mõni raamat ja kirjanik kuulub ka teie lemmikute hulka?

Meeldib lugeda teadusalast kirjandust. Ülikooli päevil sai ka palju ilukirjandust loetud ning sellest sai mõõt täis. Praegu satuvad kätte enamasti kosmoseteemalised raamatud. Kellele teema huvipakkuv, soovitan lugeda Zecharia Sitchini raamatuid.
 
Mida arvate selgeltnägijatest ja ravitsejatest ning ehk on teil mõni põnev seik pajatada antud küsimuse juures?
Ma usun, et on palju asju, mida me ei näe ega kuule ega tea. Näiteks loomadki on suutelised nägema, kuulma ja haistma palju enamat kui inimesed. Oleks väär arvata, et oma silm on alati kuningas. Meie ümber võib olla palju sellist, millest meil aimugi pole. Jah, ma usun, et on ka inimesi, kellele on antud võime millekski enamaks. Olen kuulnud uskumatuid lugusid, mida pole võimalik eirata ega ümber kummutada.
 
Milliseid raadiojaamu te ise meelsasti kuulate?
Muusika on minu elus väga tähtsal kohal. Raadiot ma ise aga reeglina ei kuula, pigem CD-plaate autos ja kodus. Paljud minu lemmikud jäävad aastakümnete taha.
 
Millised telesated kuuluvad teie lemmikute hulka ning milliseid saateid te mitte kunagi ei vaata?

Filme meeldib mulle väga vaadata. Käin tihti kinos ja vanemaid filme vaatan kodus. Saateid vaatan vähe: “Välisilm”, “AK”, “Vabariigi kodanikud”. Saateid jälgin enamasti väliskanalite vahendusel. Sealsed saatejuhid ja tiimitöö on nautimist väärt.
 
Millistes raadiojaamades olete siiani töötanud ning meenutage põnevamaid seiku raadiotööga seoses?

Eetrihäälena olen töötanud kahes raadios. Tartu Raadios asusin 16-ne aastaselt palgalisele tööle. Sealt ma raadiopisiku külge saingi, sest meeskonnas olid väga lahedad ja põnevad persoonid nagu näiteks Cool D, Alari Kivisaar, Rauno Märks, Janek Luts, Erlend Aav, Urmas Kolsar, Ervin Hurt ning muidugi legendaarsed raadiomehed Vello Lään ja Madis Ligi. Raadio Elmar on olnud minu “teiseks koduks” aga juba üle kaheksa aasta. Suur õnn on teha oma unistustetööd koos nõnda lahedate ja sõbralike kolleegidega!
 
Millist muusikat te kuulata armastate ning kes on teie lemmikud?
Nagu varem mainisin, kuulan palju vanemat muusikat, sellist 70-ndate, 80-ndate ja 90-ndate raadiomuusikat. Sõnu on mul kuidagi raske jälgida, sestap olen täheldanud, et kuulan lugudes muusikapoolt. Väga hea saundiga on näiteks Enigma lood.
 
Teete ka Elmari raadio üritusi üle Vabariigi, millised on üritused lähemal ajal ning millistes kohtades ning kes artistidest neist osa võtavad?

Raadio Elmar üritusi oleme korraldanud juba 2004. aastast saati. Olime esimesed, kes julgesid teha 100% eesti muusika üritusi ja nõudlus aina kasvas. Täna kuulun ka ürituste- ja promofirma Star Music meeskonda, mis tegeleb põhjalikult Raadio Elmar ja Raadio Uuno ürituste korraldamisega üle Eesti. Uuno naistepäevaüritus “I Love 90’s” toimub Venus Clubis juba 9. märtsil. Naistepäevakuu “Eesti Disko” leiab aset aga juba nädal hiljem, 16. märtsil Haapsalus klubis Africa. Huvilised saavad end infoga regulaarselt kursis hoida spetsiaalsetel saitidel starmusic.ee ja eestidisko.ee.
 
Millist saadet on Elmaris kõige põnevam teha ning kuidas suhtud alalistesse Elmari fännidesse, kes pidevalt soovisaadetest osa võtavad?
Raadiotööd on väga põnev teha. Teeme siin palju erinevaid asju: soovisaateid, raadiomänge, äratame hommikuti kuulajaid, räägime ilmast, loeme reklaame, kohtume paljude põnevate inimestega väga erinevatest eluvaldkondadest, korraldame raadio promoüritusi ning kohtume kuulajatega silmast silma. Seega midagi eraldi välja tuua on väga raske. Loomulikult on kuulajaid seinast seina ja viimane kui üks neist on tähtis. Kui poleks kuulajaid, poleks ka raadiot!
 
Raadiotööga seoses on saanud paratamatuks ka diskoritöö. Üldiselt pole ma öötöö-inimene, sestap teen seda vaid vahelduse mõttes Raadio Uuno ja Raadio Elmar üritustel, kuna tegu on meie TRIO ketti kuuluvate jaamadega. Tihti kutsutakse õhtujuhiks erinevatele üritustele. Meenub üks naisterahvas, kes imestas: „See noor kutt pole ometigi Elmari-Lauri! Arvasin, et ta on habemega soliidses eas ülekaalukas meesterahvas!” Viimastel aastatel on tihti ette tulnud, et mind tahetakse kallistada, küsitakse autogrammi ja tehakse koos pilti, kuna ma sarnanevat “Videviku saaga” (The Twilight Saga) tegelase Edwardiga. See teeb meie tiimile palju nalja.
 
Milline on meeldejäävaim kingitus fännilt?
Kõige naljakam kingitus, mis on mulle saadetud, on huulejälgedega bokserid. Tihtilugu on mulle küpsetatud ka maitsvaid kooke. Ju siis on kuskilt teada saadud mu magusalembusest…
 
Milline on olnud kõige naljakam sõnum, mida oled “Sõnumisoovid/internetisoovid” saates ette lugenud mõnel pühapäeval?

Palju naljakaid ja heasüdamlikke soove tuleb. Samuti saabub ka sõimukirju ja tihtilugu samadelt inimestelt. Näiteks 20 pikka kirja päevas, mis pole minu arust normaalne. Sellistel juhtudel oleme kogemustest õppinud ega ava enam kindlalt adressaadilt tulnud kirju. Ähvardatakse ka telefoni teel. Tööpäeva lõppedes olen eest leidnud tühjaks torgatud autokummid. Seega issanda loomaaed on kirju!