Stockholmi restoranides töötatakse pidevalt välja uusi kontseptsioone, millega kliente restoranidesse meelitada. Kõige uuem trend on “aktiivne toiduvalmistamine” ehk siis klient on ühtlasi ka koka rollis. Huvi taoliste restoranide vastu on erakordselt suur. “Viimase kahe aasta jooksul oleme pidanud ära ütlema 7000-le kliendile, sest kohad on kogu aeg täis,” ütleb restorani AVEQIA VD ja üks omanikest Johan Kadar ajalehele Aftonbladet.

Hiljuti avati uus luksuslik restoran AVEQIA Stockholmis Tulegatan’il 11, mis on omalaadsete hulgas suurim Euroopas ja mahutab 160 inimest. Valgusküllane ja kodune sisekujundus ja kuus moodsat kööki loovad kõik eeldused maitsva toidu valmistamiseks. Restoranis töötavad kaksteist kokka, kel on kogemusi nii Rootsi kui teiste Euroopa riikide tipprestoranidest. Kuid kõige olulisemal kohal on klient, kes ise endale toidu valmistab. Tippkokkade ülesandeks on olla n.ö. “instruktoriteks”.

Huvi taoliste toidustuudio stiilis restoranide vastu on Rootsis viimasel ajal tohutult kasvanud. Idee juurutati juba kümme aastat tagasi, kuid plahvatuslik huvi klientide hulgas tekkis kaks aastat tagasi. “Külastajad olid sageli väga uudishimulikud,” räägib restorani AVEQIA asutaja David Berggren ja jätkab: “Nad tulid kööki, selleks et näha, kuidas me teatud roogi valmistame. Siis hakkas mulle tunduma, et see võiks olla hea äriidee”.

Ja nüüd tahavadki stockholmlased ise oma luksusroa valmistada. “Huvi kõrgemal tasemel toidu valmistamise vastu on hetkel ülisuur. Kõik need erinevad toiduvalmistamise saated televisioonis aitavad kaasa sellele, et anda uusi teadmisi ja äratada huvi söögitegemise vastu. Asja mõte on selles, et toidustuudio võiks olla vahelduseks kas siis kinos või kontserdil käimisele või tavalisele restoranikülastusele. On võimalus korraldada huvitav üritus koos hea toidu ja veiniga.” Esialgu pöördutigi põhiliselt asutuste poole, kuid nüüd loodetakse, et järjest rohkem eraisikuid leiab tee taolisse restorani.

Hind ühe õhtu eest AVEQIA restoranis on 1195 rootsi krooni ehk 136 eurot. Selle eest saab üks inimene koos tippkokaga valmistada kolmekäigulise menüü. Peale selle kuulub toidu juurde veinipakett viie klaasi veiniga. Restoranis kasutatakse samu tooraineid, mida teisteski rootsi luksuslikes restoranides. Ja toit tundub ju alati maitsvam kui oled selle ise valmistanud.