Norra massimõrvar Anders Behring Breiviki (32) esinemine Norra kohtus oli rohkem kui šokeeriv. Mõrvar kirjeldas oma möödunudsuviseid veretöid kui “ennetavat rünnakut riigireetjate vastu” ja teatas, et ta vääriks Norra kuninga poolt antavat sõduri teeneteristi, vahendab Soome väljaanne Iltasanomat.

Oslo kohtus toimunud eeluurimisistungil nõudis Breivik enda kohest vabastamist väites, et tema teod olid Norra kultuuri hävinemise ennetamiseks möödapääsmatud. Samuti rääkis ta, et ohvrid olid tegelikult surma ära teeninud.
 
Eelmise aasta novembris tehtud psühhiaatrilise uuringu kohaselt on Breivik süüdimatu. Kohtupsühhiaatrite raporti järgi oli ta veretööde toime panemise ajal  psühhootilises seisundis — samuti seisab seal, et ta põeb pranoidset skisofreeniat ja kannatab jälitusmaania ning luulude all.
 
Raportis esitletu seati kahtluse alla ja jaanuaris palus kohus teha Breivikile uue psühhiaatrilise ekspertiisi. Kui ka see kinnitab, et massimõrvar on vaimselt väga haige, võib Breivik sattuda vangla asemel psühhiaatriahaiglasse sundravile.
 
Kohus Breiviki üle algab 16. aprillil Oslos, vahendab Postimees. Anders Behring Breivik tappis möödunud aasta juulis Oslo kesklinnas autopommiga ning Utøya saare tulistamisega 77 inimest. Enne veretööd internetis avaldatud kirjutistes seisis, et ta püüab hoida Norras ära moslemite invasiooni.


Vaata ka:

Norra ajaleht VG avaldas fotod massimõrvar Anders Behring Breivikist, mis on tehtud vahetult pärast tema vahistamist Utøya saarel, kus ta külmavereliselt tulistas surnuks 77 inimest.  Pilte näete SIIT