“Kui rongi pealt maha tulin, oli mu esimene mõte: millal esimene rong Eestisse tagasi läheb?! Sel hetkel tundus kuidagi väga vale otsus tulla Tallinnast kui suurlinnast ja sattuda kuhugi väiksesse külla Norra mägede vahel. See tundus väga veider,” meenutab Õhtulehele kodumaisest tõsielusarjast “Baar” tuntuks saanud Madis Räästas, kes juba kolm ja pool aastat on elanud ja töötanud Norras.

“Õnneks olid naabruses eestlastest kolleegid. Omad hoiavad kokku ja ei võtnud kaua aega, kui leidsin juba üles esimesed toidupoed ja oskasin ringi vaadata. Kolleegid tegid koha üsna kiirelt koduseks, rasket põdemist ei olnud,” räägib Madis. Ja muidugi mängis siin oma osa ka see, et Norra on Eestile lähemal kui näiteks Austraalia. “Kui on vaja, saab Norrast paari tunniga koju tagasi, ja seetõttu on kindlasti lihtsam.”

Kodumaalt lahkus Madis 2008. aasta suvel. “See oli aeg, kui majandus hakkas alla käima, ja mul ei olnud mingit motivatsiooni siin tegutseda. Kõik jäi seisma ja ma tundsin, et hakkan jääma elu hammasrataste vahele. Arvasin, et parim lahendus on välismaale minna, sest mingil ajal oli välismaal elamist kogeda mu eluunistus,” seletab Madis.