Jõulud on aeg, mil tavalisest rohkem mõeldakse perele, istutakse koos ühise hõõguva hapukapsahunniku taga ning ollakse rahulikult kodus. “Tavaliselt ikka koos teiste pereliikmetega, nii palju kui see võimalik on. Tänapäeval kõigil oma teed ja tegemised ning kõiki kokku saada, eriti talve ajal on muidugi raske,” räägib Ingrid Rüütel Gossip.ee-le, et mida aasta edasi, seda vähem saadakse ühiselt koos istuda. Muuseas paljastab endine presidendiproua, et ihkaks juba lapselapsi!

Ingrid Rüütel, Jõuluaeg on juba ukse ees… kas teie peres on Jõuludel ka kuidagi eriline tähendus olnud ja kuidas te Jõulupühi tavaliselt abikaasa Arnold Rüüteliga tähistate?
Tavaliselt ikka koos teiste pereliikmetega, nii palju kui see võimalik on. Tänapäeval kõigil oma teed ja tegemised ning kõiki kokku saada, eriti talve ajal on muidugi raske.

Kas teie toote ka endale jõulukuuse igal aastal koju ning milline aeg on teie arvates jõulukuuse koju toomiseks ja üles panemiseks kõige õigem?
Meie oleme toonud tavaliselt paar päeva enne jõule, et ka aastavahetuseni vastu peaks. Vanasti sai vahel uueks aastaks uus kuusk püsti pandud. Lastel ehtimise rõõmu ka rohkem. Nüüd enamus lapselapsigi suured. Kangesti ootaks juba lapselapselapsi.

Milline toit on teie pere jõululaual tavaliselt olnud, kas ikka verivorst ja hapukapsad või midagi erilisemat?

Traditsioonilised toidud koos salatite ja puuviljadega meeldivad meie perele hästi, midagi väga modernset pole keegi välja mõelnud. Oleme teinud ka kohupiima-küpsise-puuviljatorti, mida kõik armastavad.

Kas te jõuluajal kirikus käite?
Käime küll, viimasel ajal eriti kirikukontsertidel, mida jõulude ajal korraldatakse.

Mida põnevat on teil meenutada veel käimasolevast aastast?

Midagi eriti põnevat pole mul olnud. Teen oma tööd ja elan kaasa pereliikmete tegemistele. Pesamuna astus esimesse klassi, teine põhikooli lõpuklassi, kaks järgmist Tallinna Ülikooli, vanim töö kõrvalt Tehnikaülikooli magistriõppesse.

Olen osalenud mitmel toredal laste ja noorte üritusel ja saanud sealt rõõmsaid elamusi, nagu vabariiklik noorte laulu- ja tantsupidu, Mustamäe lasteaedade IV laulupeoke, XII eesti rahvamuusikatöötluste festival Moostes, koolinoorte festivalil „Regilaul uues kuues“ Türil, esinenud loengute ja ettekannetega Emakeelepäeval, Kihnu tantsu päeval, Forseliuse Seltsi konverentsil, Pärnu Kolledži Väärikate Ülikoolis, ka Soomes jne.

Millised oleksid teie soovid Eesti rahvale jõuludeks ja järgmiseks aastaks?

Jõuluajaks hingerahu, vaikset endasse vaatamist ja lähedastele mõtlemist, ka kadunute meenutamist. Jõulude omakasupüüdmatu armastuse ja andmise, ka andeksandmise sõnum on igavesti aktuaalne. Uueks aastaks soovin ühtehoidmist, erinevate soovide ja ootuste teadvustamist ning ühiste lahenduste otsimist ja leidmist. Paraku oleme jõudnud oma majandusega sellisesse faasi, kus igaüks ise ennast alati aidata ei saa. Ka sponsorlus ei suuda pakkuda süsteemseid lahendusi. Riik peaks paratamatult tegelema mitte üksnes kokkuhoiupoliitikaga, vaid senisest enam ka majanduse elavdamise ja nimelt just Eesti oma ettevõtluse toetamisega. Kooperatsioonile tuleks palju enam rõhku panna, mis on olnud ka Põhjamaade majanduse üks arengumootor.

Euro on meie rahaks olnud juba üksteist kuud, kas te olete selle rahaga harjunud?

Eks kuigivõrd olen, aga kipun ikka kroonidesse ümber arvutama. Eurodega sellist erilist tunnet pole, nagu Eesti oma rahaga oli, pealegi polegi ta nii turvaline, nagu loodeti. Euro on lihtsalt raha, kroon aga oli ju ühtlasi rahvuslik sümbol.

Millised on teie plaanid järgmiseks aastaks?
Plaanin paari raamatuga huvilisteni jõuda, aga ette ei tahaks ära sõnada. Tegemist on ikka erialaste uurimuste ja materjalikogumikega.

Kas te jäite sellega rahule, et meie Eesti Vabariigi presidendiks valiti tagasi härra Ilves, või oleksite soovinud näha Indrek Tarandit uue presidendina?
Äkki võiksime hoopis naispresidendile mõelda? Siiri Oviir on juba nii kaua poliitikas olnud, et hea meeskonna korral peaks hakkama saama küll, arvan ma. Aga miks mitte ka Kristiina Ojuland, Ene Ergma, tulevikus ehk ka Laine Jänes, kes on eriti hea esineja. Tiina Intelmannile usaldati äsja väga kõrge amet soliidses rahvusvahelises organisatsioonis, mis näitab selgesti, et eesti naised pole meestest vähem võimekad.

Milline on teie arvamus õpetajate Toompeal piketeerimas käimisest ja neid seal väidetavalt “lumpeniks” nimetamisest?
Kui see tõesti aset leidis, on küll kindlasti kahetsusväärne. Peaksime juba harjuma normaalsete demokraatlike meetmetega oma õiguste ja vajaduste väljendamisel.
 
“Tallinna TV” ümber on palju kära tekitatud meedias. Kas teie olete seda telekanalit vaadanud ja milline on teie arvamus “Tallinna TV”- ga seoses?
Ei oska kommenteerida.


Ingrid Rüütel (erakogu)


Ingrid Rüütel (erakogu)

[ot-gallery url=”gallery/ingrid-r%c3%bc%c3%bctel-gossip-ee-le-kangesti-ootaks-juba-lapselapselapsi”]