Täna algas Tartus DRAAMA 2009. Nädala jooksul on Tartusse oodata 15 Eesti teatrit ning külalisi Lätist ja Leedust. DRAAMA 2009 programmijuhi Kadri Kasterpalu sõnul avaneb võimalus näha külalisi Baltimaadest suhteliselt harva. „Seetõttu teatakse neist ka päris vähe. Nüüd algaval festivalil saab seda viga aga parandada.” Kasterpalu lisab, et võõrkeelsete lavastuste jälgimise teevad lihtsamaks eestikeelne sünkroontõlge või subtiitrid.

Alates 1996. aastast üle kahe aasta korraldatav  teatrirahva suursündmus DRAAMA 2009 koondab lavalaudadele selle perioodi parimad lavastused ning mitmekülgse kõrvalprogrammi. 5.-12. septembrini kestva teatrifestivali lükkab sellel laupäeval ja pühapäeval käima DRAAMAKE lasteetendustega, mida mängivad Pärnu teater Endla, Kuressaare Linnateater ja Teater Vanemuine. Esmaspäevast algavale DRAAMA põhiprogrammile lisab rahvusvahelist maiku Balti Teatri Festival OmaDRAAMA, mis toob Tartusse Läti Rahvusteatri, Teatri TT ning Teater Utopia.

Läti Rahvusteater mängib Genialistide Klubi saalis lavastust „Bille“, mis toob publikuni loo luuletajannast ning räägib eelkõige uhkusest oma uue riigi üle, Läti unistusest ja usust, et kõik on võimalik.

Teater TT Lätist pakub Vanemuise suures majas teatrisõpradele lavastust “Indrans”, mis põhineb läti klassiku Rudolfs Blaumanise kuulsaimal näidendil. Etenduse lavastaja pälvis hinnatud iga-aastase ajaleht Diena kultuuripreemia.

Teater Utopia Leedust näitab Vanemuise väikeses majas lavastust “Dekaloog (Kümme käsku)“, mis põhinebki nendel Piibli seadustel. Etenduses osalevad kaheksa noort näitlejat, kes avanevad läbi oma kogemuste ja mõtiskluste ning räägivad oma kaasaegsete hingelisest seisundist – nende muredest, olukordadest, kus nad peavad moraalseid otsuseid langetama, nende tõeotsingutest ning sellest, kui oluline on neile südametunnistus, mis tänapäeval näib olevat oma tähenduse kaotanud.

Festivali DRAAMA kõrvalprogramm stardib teisipäeval, 8. septembril ning pakub üle Tartu nii näituseid, erietendusi, alternatiivteatrit, rahvusvahelist konverentsi ning kolme väravaga jalgpalli.

DRAAMA 2009 võistlusprogrammi lavastused
DRAAMA 2009 võistlusprogrammis on 15 lavastust:

Eesti Draamateater – „Lõputu kohvijoomine“
Tallinna Linnateater – „Ohvrit mängides“
Eesti Nuku- ja Noorsooteater – „Mängurid“
Teater NO99 – „Kuidas seletada pilte surnud jänesele“
Viljandi Teater “Ugala” – „Börs ja börsitar“
Võru Linnateater – „Võrumaa rituaalid“ vol.2
Kuressaare Linnateater – „Tapatöö jumal“
Theatrum – „Linn“
Tartu Uus Teater – „Elud“
R.A.A.A.M – „Vahepeatus“
Pärnu Teater “Endla” – „Janu“
Teater Vanemuine  – „Loss“
VAT Teater – „Misantroop“
Rakvere Teater – „Üks joodik sõitis rongiga“
Vene Teater – „Hullumeelse päevik“

Loe lisaks: www.festival.ee