Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia 90. sünnipäeva puhul on Klassikaraadios septembrikuu neljapäevadel kell 21 kavas saatesari Tallinna Konservatooriumi ajaloost.

Neljaosalises saates kuuleb lõike Ivalo Randalu sarjast “Vivat Academia Musicorum Estoniae”, mis valmis 40 aastat tagasi konservatrooriumi 50. juubeliks. Konservatooriumi esimest poolsajandit, toonaseid olusid ja inimesi meenutavad kunagised direktorid ja rektorid, õppejõud ja professorid, eesti muusika suurkujud: Vladimir Alumäe, Gustav Ernesaks, Jüri Variste, Hugo Lepnurm, Artur Lemba, Erika Franz, Heljo Sepp, Aado Velmet, August Karjus, Herbert Laan, Jenny Siimon, Linda Saul, Viktor Gurjev, Voldemar Panso, Eugen Kapp, Heino Eller, Eino Tamberg ja Helju Tauk.

Tänasest Eesti Muusika- ja Teatriakadeemiast on kavas saade 27. septembri hommikul kell 9.05. Samal päeval kell 16 kannab Klassikaraadio üle EMTA 90. aastapäeva kontsert-aktuse, kus esineb Baltimaade muusikakõrgkoolide ühisorkester Paul Mägi dirigeerimisel.

Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sünnipäevaks loetakse 28. septembrit 1919, mil Estonia kontserdisaalis toimus Tallinna Kõrgema Muusikakooli avaaktus. Muusikakõrgkooli on aastate jooksul veel mitmeti nimetatud: Tallinna Konservatoorium, Tallinna Riiklik Konservatoorium, Eesti Muusikaakadeemia.

EMTA tuntuimad vilistlased on Arvo Pärt, Eri Klas, Tõnu Kaljuste ja Erkki-Sven Tüür. Valdav enamik tänase Eesti teatri näitlejatest ja lavastajatest on EMTA lavakunstikooli vilistlased.