“Ma vaatan, näen ja imestan kui verejanuline on nt meie meedia, see meedia, kelle vahendusel toimib kogu ühiskond… Meedia sõnum on ühtne – kui näed maaslamajat siis löö teda. Mitte kedagi ei huvita, et saate tegijad ohverdavad oma kodutunde selleks perioodiks, mil luuakse teistele kodutunnet,” räägib Kristi Nilov Gossip.ee-le.

Kristi Nilov, teie sünnipäev ja sünnikodu?
07.08.1978, sündinud olen Tallinnas kuid elanud pea igas maakonnas.

Teie perekond ja lapsed?
Elukaaslane ja 4 poega, 14 a Robin, 9aastane Ralf, 5 aastane Rico ja 2,5 aastane Remon.
 
Kelleks te unistasite saada lapsepõlves?
Hmm… unistuste ameteid on olnud mitmeid, vanusega on need muutunud – 11aastaselt tahtsin saada arstiks, kuna viibisin palju tol`al haiglas, 15 aastasena unistasin advokaadi ametist- miks? Mulle on alati õiglus tähtis olnud!
 
Millistes koolides olete õppinud ja kus?
Neid on liiga palju, et kõike üles lugeda, seega jätan selle küsimuse vahele.
 
Milliseid ameteid olete siiani pidanud?
Olen müünud telefoni teel ajakirju, olnud veebitoimetaja, kuid põhiliselt müügi- ja turundustöötaja.

Justiitsministeerjumis töötasin 3 aastat assistendina.

Kuidas sattusite Kanal 2- te tööle ning kuidas “Kodutunne” loomise idee?

Ega ma ei olegi ju Kanal2-s tööl, toodan Kanal2-le vaid telesaadet, oman produktsioonifirmat Õuetuba.
 
Kodutunde idee sündis nii:
2010 sügisuvel tootsin Kanal 11-le aiandussaadet „Paradiisiaiad“, ühel hetkel sai aga meie ilmastikust lähtuvalt hooaeg läbi, algamas oli pikk talvine ooteaeg. Arutasime Kirstiga telefoni teel, et võiks siiski ka talvel midagi teha, midagi samas formaadis nagu seda oli „Paradiisiaiad“, kus reaalselt teostatakse üks kindel objekt saate jooksul.
 
Tubase saate puhul tähendaks see aga tohutut eelarvet, sest ehitus, ehitusmaterjal ning siseviimistlus on teatavasti väga kallis, millele lisanduks veel saate tootmine. Seega oli tegemist ääretult kalli ja keerulise ideega.
 
Kuna olen ise kasvanud suures peres ja mitte just kõige jõukamalt, arvasin, et oleks igati väärt saade, minna ja aidata neid, kes ei ole kõige paremal järjel ning põlvest põlve kasvavad mitteelamisväärsetes tingimustes. Kirstile meeldis idee väga ja hakkas iga päev pushima, et hakkame juba tegema…
 
Hirm oli ikka suur! Rääkisin läbi Kanal11-e tüdrukutega ning nad olid nõus antud saate vastu võtma, saate millel polnud isegi nime, idee vaid.
 
Nii ta sündis, Paradiisiaedadest sai Kodutunne! Algus oli väga raske, sest esiteks olime alarahastatud ja teiseks ei olnud päris selge kuidas me seda teeme.
 
Kodutunde saate juures löövad kaasa Cityehitus OÜ – Kaido Otsmaa, Andro Viil, Rain Kruusman ja Sander Moks. Produtsent- Kristi Nilov, saatejuht- Kirsti Timmer, produtsendi abi- Rauno Anderson, rezisöör- Andreas Lenk, operaatorid- Laur Lugima, Kaido Tiits ja Ain Lepp, HeRo Design OÜ- sisekujundajad Helen Laos ja Rovena Zirkel, kaasa aitab ka möödund hooaaja produtsendi abi Anu Lepasepp Mugu.
 
Lisaks saate sponsorid, keda hooaja peale kokku on ligi 500, suuremad toetajad on Ülemiste Keskus, Bellus, Alpina, K-Rauta, Olerex, Ramirent, Cargobuss.
 
Kui palju saateid “Kodutunde” sarjas sel hooajal plaanis on ning kui pikalt hooaeg kestab?
Sel hooajal on plaanis 15 saadet, kestavad 8. Sept kuni 15. Dets.

Kui kaua võtab aega ühe “Kodutunde” saate salvestamine ning kas on mõni kindel päev, millal salvestus toimub?
Ühe saate salvestamine võtab aega 3- 10 päeva, salvestused toimuvad kõikidel nädalapäevadel.
 
“Kodutunde” saatega seoses on olnud meedias ka hulgaliselt negatiivset kajastust, ehk räägite täpsemalt sellest?
See negatiivsus on 0,01% kõigest sellest, kellega me antud saate tegemisel kokku puutume. Lasin assistendil välja võtta kontaktide/toetajate arvu ühe saate kohta, see oli 75! Seega on välja nokitud ajakirjanduse poolt vaid negatiivne, sest positiivne teatavasti ju ei müü! Enamus negatiivseid episoode ei vasta aga reaalsusele ja on puhtalt kuulujuttude tasandil.
 
Sõmeru vallavanem näeb kurja vaeva, et kokkulepitut mitte täita, ta on taganenud kõikidest kokkulepetest, tehes näo, et oli shokeeritud minu poolt saadetud arvest! Iga mõtlev inimene saab aru, et keegi ei saada niisama arveid. Eks varem või hiljem tuleb tõde päevavalgele, nii juhtub alati! Valedega ei jõua kaugele!

Kogu arusaamatus oleks pidanud jääma omavahel lahendamiseks. Ega ma siiani ei mõista, mis oli motiiv?! Aus inimene ju selliste lollustega ei tegele, ikka see kel on miskit varjata või on ise midagi väga valesti teinud. Kurb on kogu loo juures see, et sellise tegevusega solvab üks rahva poolt valitud, maksumaksja rahakoti peal elav ametnik kogu Kodutunde saate peresid, toetajaid ja ideed – Eesti vajab paremat elu ja tulevikku!
 
Aga jäägu esialgu see tema südametunnistusele.
 
“Kodutunde” tiimiga liitus ka Kati Toots – ka temaga seoses oli meedias sellist ebameeldivust?

Kodutunne on väga energiamahuks projekt ning tuleb enne 10x mõelda, kas ikka on seda ajakest niipalju, et selles kaasa lüüa. Teatud sorti tööd ei sobi kõikidele, samas on Katil väga tugevaid külgi, mida ta eneses veel avastanud ei ole.
 
Kas “Kodutunde” tiim peab sidet ka nende peredega, keda juba abistatud on?
Ise me neid ei tülita, sest see ei ole meie elu, kuid läbi FB-i ikka suhtleme! Muidugi hooaja lõpusaates käime korra neil veel külas! Pea kõik nad on meid endile külla kutsunud korduvalt, ajanappuse tõttu aga pole jõudnud. Siinkohal meie vabandused! Kui aeg läheb hõredamaks, siis parandame kindlasti oma vea!
 
Milline on olnud siiani kõige meeldejäävam seik “Kodutunde” saate salvestamisega seoses?
Kõige meeldejäävam on olnud Marisega Hollandis käik! Kuid juhtumeid on tegelikult nii palju, kõik nad on nii värsked veel ja raske on valida, on kurbi ja üliõnnelikke hetki…
 
Üks meeldejäävamaid ja emotsionaalselt kurnavaim on olnud ka Siivi laste tagasi koju toomine, seda saadet valmistasime ette terve kuu. Me nägime seal karjuvat ülekohut ning ootasime kohtupäeva nii väga, et ei saanud öösiti magada.

Kui palju saab “Kodutunne” kirju- vastukajasid vaatajatelt ning millised neist on olnud siiani kõige rohkem emotsioone tekitanud, ehk kirjeldate mõne kirja sisu?
Väga palju, tavaliselt ühe saate kohta 20-30, viimase saate puhul aga üle 600! Oma postkasti saame vaid positiivseid kirju ning põhisõnum on, kuidas saame aidata ja et Timmer on maailma parim saatejuht. Üks kiri, mis kohe meenub on kus üks naisterahvas kirjutas meile: „Ingleid kohtab maapeal harva kuid ühtedega neist kohtume igal neljapäeval kell 21.30“. No selline ütlus võtab põlvist nõrgaks ja toob rõõmupisara palgele! Peamine ütlus on – Aitähh, et olemas olete, koerad haukugu, ärge teie iial lõpetage, karavan liikugu edasi!
 
Kuidas ja kust leiate saatele sponsorid?
Põhiosas on nad leitud juba ja enamus ettevõtjad on nõus sellist projekit toetama, kes vähemal, kes suuremal kujul. Bellus – meie saate suurtoetaja – selle firma omanik Ricard
Relander on ise nii SUURE südamega SUUR ettevõtja, et seda sõnadesse manada on raske. Tähelepanelik vaataja on näinud, et omaniku abikaasa Marjo Relander lööb ise igas saates käe külge, uskuge või mitte, teeb rasket tööd selle saate taga ja on väga SUURE südamega naine!
 
Nemad pöördusid meie poole ise.

Alpina (Caparol)- nemad ju sponsoreerivad Eesti lasteaedasid oma värvidega, seega osa ettevõtjad suunavadki oma turunduse sinna, kust sellest veel paljud kasu saavad! Eks on ka äraütlemisi kuid väga vähe. Peamiselt toetatakse saate ideed, mõni üksik soovib saada kindla pere lugu ja otsustab seejärel. 98% meie pöördumistest võetakse vastu ülima positiivsusega! Kõige raskem on kohalike omavalitsustega! Samas on omavalitsusi, kes ise pöörduvad ja tulevad koostööle, mõni vallavanem paneb suisa oma isikliku raha mängu – Alar Karu – Tarvastu vallavanem, rahastas oma isikliku rahaga osa ehitustegevust!
 
Misso vallavanem Urmas Peegel pidas Kodutunde saadet suisa „aasta tegu“ vääriliseks!
 
Mida ütleksite neile inimestele, kes sooviksid ka omalt poolt mõnele “Kodutunde” saates olnud perele abi osutada, kas võtate abipakkumisi vastu?
Sõltub muidugi pakkumisest. Kasutatud riideid ei võta, sest see toob pigem rohkem segadust ja ladu endale tekitada ei taha ning valdavalt kodutunde pered on ju ainult kasutatud asju saanudki, seega, meie viime nad poodi ise valima. Samas on teinud meid ettevaatlikkuks abiosutada soovijad, oleme võtnud appi ehitama, koristama kuid peale 2,5 h on võtteplatsilt siiski jalga lastud, sest saadakse aru, et tegemist on PÄRIS tööga, ei olegi montaaz!
 
Kui keegi soovib “Kodutunde” saates näidatud peret aidata, siis kas on mõni kontakt, et ühendust võtta ja oma annetus üle anda?
Ikka on võimalik: www.tahelaps.ee vahendusel, võimalik on ka otseannetused kuid siinjuures soovitan abipakkujal ise nt läbi FB perega kontakti võtta. Meie ei jää vahendajaks, see võtab liiga palju ajalist ressurssi.
 
Kuidas iseloomustate saatejuht Kirsti Timmerit?
Kirstil on elu põhiväärtused paigas, kes kord tema sõbraks saanud, saab seda omal nahal tunda! Ta ei tagane kunagi oma lubadustest ja on nagu post, kuhu võid toetuda, kuid kes teda reedab, vot sellest inimesest on mul kahju! Kirsti on põhimõttekindel ja truu inimene, temaga võib minna luurele! Ääretult emotsionaalne ja temperamentne, tal on omadus näha ja võtta inimesi just sellistena nagu nad on. Ta ei hoia midagi endas ja temaga koos olles saab iga inimene end tunda just sellisena nagu oleks ta väärt tonni kulda! Kirsti  ja usaldus on sünonüümid!
 
Teie huvialad?
Raamatute lugemine ja heade sõpradega ajaveetmine!
 
Südamelt ära?
Ma vaatan, näen ja imestan kui verejanuline on nt meie meedia, see meedia, kelle vahendusel toimib kogu ühiskond… Meedia sõnum on ühtne – kui näed maaslamajat siis löö teda. Mitte kedagi ei huvita, et saate tegijad ohverdavad oma kodutunde selleks perioodiks, mil luuakse teistele kodutunnet. Nähakse mingit pidevat omakasu, mul oleks rumal väita, et siin omakasu ei ole, loomulikult on kuid omakasu ei tähanda alati AITULT raha! Raha tähtsustatakse ikka väga üle meie ühiskonnaks. Kõik kes julgevad teenida kasumit, need on justkui omakasupüüdlikud aferistid.

Kust selline mentaliteet pärineb mina aru ei saa? Raha on vahetuskaup ja seda peabki oskama teenida! Kõik võiksid osata! Haridus -meile õpetatakse koolis keemiat, matemaatikat, füüsikat kuid unustatakse peamine – inimsuhted! Õpetatakse kui tähtis on kest…  Tambitakse sisse alaväärsust!

Veel üks asi, mind on alati huvitanud, et miks siis, kui riik mingi töö tellib, maksab see 200x rohkem kui tavakodanik maksaks reaalse hinnapakkumise juures?
 
Teie sõnum Vabariigi Valitsusele?
Kui esimene leedi leiab tegevuseks vaid kettviinerid või riigi suurettevõtja kommi jama, siis millest me üldse räägime!? Maskotte saab ka odavama raha eest!
 
Millist muusikat te kuulata armastate ning kes on teie lemmikud?
Jätan vastamata, sest olen kõigekuulaja.
 
Millist raadiojaama enim kuulate?
Kuidas kunagi, ei ole ühte kindlat, SkyPlussi hommikuprogrammi ja naistekat kuulan alati võimalusel.
 
Millised telesaated kuuluvad teie lemmikute hulka ning milliseid saateid te kunagi ei vaata?
Mul jääb üldiselt teleri vaatamiseks väga vähe aega, seega ega ei teagi mis sealt eriti tuleb. Oma saate üritan võimalusel ka televiisorist ära vaadata, kui aega jääb siis Pealtnägija, Pilvede all, etv dok, õhtused mängufilmid ja Võsa Petsi vaatan, see on elu tema eheduses! Kunagi ei vaata Mehhiko seepi.
 
Kas usute selgeltnägijatesse ja ravitsejatesse ning kes on teie arvates kõige asjalikum tuntumatest ravitsejatest?
Muidugi usun ma selgeltnägijatesse, meil kõigil on üleloomulikud võimed, kas ongi õige nimetada neid üleloomulikeks? Meid on õpetatud ju maast-madalast endid mitte usaldama. Selgeltnägija ongi see kes usaldab oma vaistu 100%, kuulab oma sisehäält ja toimib selle järgi.

Kõik siin maailmas toimib energia liikumiste jõul, meil kõigil on võimalus mägesi liigutada kui seda vaid tahaksime. Universum on kõikvõimas ja seal jätkub kõigile piisavalt, just seda mida ta ise tahab!

Tulevikuplaanid?

Tulevikuplaanid on sellised, et teha oma tööd nii hästi kui võimalik. Kasvatada suureks oma lapsed. Hetkel aga üks päev korraga.