Riigikogu aseesimees ja endine kultuuriminister Laine Randjärv ütles ajakirja Eesti Naine soolise diskrimineerimise teemalises vestlusringis osaledes, et mehed, kes poistena ei võtnud “luureka” meeskonda tüdrukuid – põhjendusega, et nad ei suuda joosta ega kiiresti üle aia hüpata – soovitavad palka juurde küsival naisel leida hoopis õige “peremees” ehk “omanik”.

“See tähendab: minna mehele või vahetada olemasolev mees sellise vastu, kes statistilise 30-protsendilise palgavahe naisele kinni maksab,” selgitas Laine Randjärv.

Kurja juur peitub poliitiku sõnul meie pikas kultuuritraditsioonis, kus meest on peetud perekonnapeaks-toitjaks ning naine on hoidnud kodukollet ja kasvatanud lapsi. “Arvan, et kulub veel sada aastat, et hakkaks muutuma mehe hoiak ja tema veendumus, et naise roll ühiskonnas on paratamatult teisenenud.”

Näitleja Marika Korolev märkis lisaks, et naised ise on tihti madalama enesehinnanguga, tagasihoidlikumad ja arglikumad palga küsijad kui mehed – rohkem makstakse aga ikka sellele, kes enda eest seista julgeb ja ennast paremini müüa oskab.

Ka raadiohääl Kirsti Timmer oli nõus, et mehed on raha nõudes nahaalsemad kui naised. “Tänapäeval võib leida mees, kes ei ole veel isegi peret loonud, et tema peaks saama rohkem palka, toitmaks potentsiaalseid naist-lapsi,” lisas Randjärv.

Samas tõdes poliitik, et pole haruldane ka olukord, mil meest eelistava otsuse teeb palga määramisel naisjuht.