Andambel Laine on tegutsenud kauem, kui on elanud enamus Gossip.ee lugejad. Aastaid laineharjal purjetanud bänd on tänaseni tuntud ja armastatud. Räägime juttu ansambel Laine laulja Merle Lilje’ga…

Merle Lilje, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen sündinud 18.mail ja sünnilinn on Pärnu.

Kelleks unistasite saada lapsepõlves?
Niikaua, kui mäletan, unistasin lauljaks või näitlejaks saamisest. Käisin usinasti Pioneeride Palee näiteringis ja laulmist õppisin estraadistuudios.

Kas olete sugulane mõne teisegi tuntud Liljega, kui jah, siis kellega?
Minu neiupõlvenimi on Ploom ja sain LILJE nime endale abiellumise kaudu Riho Lilje’ga. Lilje nime kannab Eestis ainult üks suguvõsa – perekond ja eks nende hulgas on nii mõnigi rohkem või vähem tuntud tegelane. Näiteks minu abikaasa isa Aleksander Lilje oli Valga linnas tuntud intellektuaal, ema juhatas mitmeid lauluansambleid ja pojad olid kõik väga musikaalsed. Loomulikult kõige tuntum on abikaasa vend Peeter Lilje, kes oli suurepärane muusik ja dirigent. Ka noorim vendadest, Riho Lilje on elukutseline muusik ja lisaks sellele õpetab muusikakoolis kitarrieriala. Ta on ka LAINE arranžeeringute autor ja muusikaline juht.

Kus olen õppinud?
Kaks esimest kooliaastat käisin Pärnu I keskkoolis ja 11 klassi lõpetasin Tallinna I keskkoolis (GAG) ja olen lõpetanud ka Tallinna Pedagoogilise Instituudi ( Tallinna Ülikool) kultuurhariduse erialal kooridirigendina. Olen lõpetanud ka ENSV Riikliku Filharmoonia Estraadistuudio.

Millistes ansamblites olete laulnud, alustades algusest?

Laulnud ja laulan põhiliselt ansamblis Laine. Kui Laine tegevuses oli vaheaeg, siis moodustasime tänase koosseisuga ansambli Viru Trio –
1986-1991, salvestasime 16 laulu ja igal õhtul astusime üles VIRU VARIETEES. 2011 möödubki 25 aastat Viru Trio tegevuse algusest ja unistame oma salvestistest välja anda CD. Üheksakümnendatel esinesin erinevates Olümpia ja Viru Varietee kavades. Lühiajalistest projektidest mainiks ansamblit MERL ja Tallinna Tehnikaülikooli Naiskoori.

Kuidas meenutate esinemist Tori rahvale “Tori ööde ja päevade” raames?

Tori esinemine oli väga meeleolukas ja jääb kindlasti meile meelde, sest Tori on erakordselt kaunis paik ja seal elavad väga toredad ja lõbusad inimesed. Meie esinemiskava oli pikk ja kui lõpetasime, siis ei saanud kuidagi lavalt maha, sest rahvas möllas – meie laulude diskorütmid on väga sütitavad. Eelmisel laupäeval astusime üles Pärnus Strand ööklubis, kus meie üllatuseks oli kogunenud rahvast ka meie Tori esinemiselt ja see fännamine oli väga meeldiv.

Huvialad?
Mul on elus vedanud, sest mu põhilised huvialad on muusika ja käsitöö, millega ma tegelen ka professionaalselt – ansamblis LAINE laulan ja oma käsitööfirmas REWILL edendan ja säilitan eesti käsitööd. Peale selle on veel palju asju, millega meeldib tegeleda – raamatute lugemine, ristsõnade lahendamine, ansambli LAINE ajaloo jäädvustamine jne.

Milliseid ameteid olete veel senise elu jooksul pidanud?

Ma olengi põhiliselt laulnud ja omal ajal, kui LAINE oli riiklik ansambel ja käis palju reisimas, andis aastas üle 250 kontserdi, siis oli võimalik sellest elatuda, kuid tänapäeval enam mitte, sest Eesti on nii väike, et kõikidele artistidele lihtsalt ei jätku niipalju tööd, et see oleks põhiline sissetulekuallikas. Sellepärast on mul ka mitmeid lisategevusi. Ja ma olen loonud ja juhin ka üht väga huvitavat käsitööle spetsialiseerunud huvikooli – Rewilli Huvikool, kus meie Rewilli käsitöömeistrid annavad huvilistele oma oskusi edasi ja eelmisest aastast tegutseb ka puutööklass, kus käivad isegi tüdrukud puidust mitmesuguseid esemeid valmistamas. Igatahes tunnen omategevustest rõõmu!

Teie perekond ja lapsed?

Mul on tore perekond – abikaasa ja kaks tütart. Abikaasaga tutvusime ansamblis LAINE aastal 1977, kui tema liitus meiega ja sealt meie vastastikune sümpaatia tekkis.1978 abiellusime ja siiani oleme koos ilusti hakkama saanud.

Tütred on tublid ja palju aega pühendanud õppimisele. Praeguseks on juba nö pesast välja lennanud.

Tütar Maria on lõpetanud Tallinna Ülikooli, kus õppis jaapani keelt ja kultuuri ning hiljem omandas lisaks ka kokaameti ning avas hiljuti Tallinnas ühe väikese toidukoha, kus pakutakse jaapani toite.

Tütar Liisa on lõpetanud Tallinna Prantsuse Lütseumi ja Tartu Ülikooli geenitehnoloogia erialal ning tema töö seisneb lihtsalt väljendades mullageenide uurimises. Sellest sügisest jätkab õpinguid doktorantuuris.

Abikaasa Riho on osaline teater Vanemuine muusikaliprojektides ( Evita, Queen, Ruja, Detektiiv Lotte jpt) ning õpetab muusikakoolis noortele kitarrimängu. Nõustab ka ansambli LAINE tegemisi ja valmistab meie laule ette nii seadete kui ka fonogrammide osas.

Meenutage palun mõnda põnevat esinemist ning mõnda seika fännidega seoses?

Esinemisi on olnud aastate jooksul väga palju ja kõik on erilised ning põnevad. Raske on midagi esile tõsta. Lavale on toodud kingitusi, lilli nagunii. Ükskord toodi isegi šampooni. Oleme saanud kingitusteks vihmavarje, kohvitasse jms. Kodus on päris toredad kogumikud tarbeesemeid, mis meenutavad erinevaid esinemiskohti. Tänaval astutakse ligi ja jagatakse tunnustust jpm.

Millist muusikat te ise kuulate ning kes on teie lemmikud?

Kuulan muusikat, mis parasjagu meeleoluga sobib. Salaarmastus on dixiländi ja vene rahvalike laulude vastu. Esimene loob erakordselt kerge ja positiivse olemise ja teine taas tirib hingest kurbuse välja. Ei tunne ühegi laulja vastu jäägitut kiindumust, avastan uusi ja vanu – hiljaaegu kuulasin plaadilt soome lauljat Katri Helenat, tema esituses Soome eurovisioonilaulu TULE LUO. Väga ilus! Meeldib väga ka jõuline Tina Turner, Queen on lemmik…

Esimene tõsine kontsertelamus oli Pärnus 1.klassis, kui olin seitsme aastane – kooli saabus kontsertbrigaad Tallinnast ja mind lõi jalust Jüri Pärg, kes esitas laulu pardikesest, kes paterdas….

Millist raadiojaama meelsasti kuulate?

Raadiot ma kuulan peamiselt ainult autos ja kuna mul on suhteliselt pikad autosõidud, siis saan nobedasti raadiojaamu valida, mis saated mulle just parasjagu meeldivad. Kuku-raadio on hea jutuvada poolest, Elmari vikerviisid teevad suu naerule ja Vikerraadios on saated, mis arendavad ja annavad uusi teadmisi. Kui teel kipub uni peale tulema, siis kuulan tümpsu ka.

Milliseid saateid vaatate telerist rõõmuga ning milliseid saateid te kunagi ei vaata?

Vaatan entusiastlikult loodussaateid ja ka ajalugu on väga huvitav. Kahjuks pole piisavat aega, et kõige pakutavaga kursis olla. Loomulikult vaatan ka seriaale, lemmikud on C.S.I sarjad, dr. House jpt kvaliteetsarjad. Need on tänapäeval väga nauditavad, kuna neis on kaasatud ka väga tuntud näitlejaid ja tulemus on kvaliteetne. Vaatan alati ka uudiseid ja erinevatelt eesti kanalitelt valikuliselt. Ei vaata mõningaid eesti seriaale ja lõputuid kordussaateid.

Kes võiks olla järgmine EV president, kas Ilves jätkuvalt või Indrek Tarand?
Raske kommenteerida. Tegelikult pole mulle oluline, kes n
endest – me ju soovime presidendina näha inimest, kes on Eesti nägu ja tegu ja suudab kõrgel tasemel meie riiki esindada ja nö reklaamida maailmas. Ilves on juba end tõestanud ja loomulikult võiks jätkata, aga miks ka mitte Tarand?

Südamelt ära?

Jätan kõik endale…

Kes te tähtkujult olete ning mida arvate horoskoopidest?

Olen tähtkujult Sõnn ja horoskoopidest eriti ei arva midagi, aga siiski mõned iseloomustused Sõnni kohta on mulle küll omased ja seega pean nõustuma, et päris niisama neid horoskoope ei koostata.

Kuidas suhtute selgeltnägijatesse, ennustajatesse? On teil ehk endal on olnud mõni põnev kokkupuude mõnega neist?
Ma usun, et on olemas mingid jõud, mis meie elu suunavad ja on inimesi, kes seda tajuvad. Otsest kokkupuudet pole, küll aga on mul väga eakas onu, kes tervendab inimesi ja see on päriselt, ma olen näinud, et inimesed saavad oma hädadest vabaks. Hakka või uskuma imesid. Onu on juba vana ja enam ravitsemisega ei tegele, kuid tema nö patsiendid on siiani talle tänulikud.

Minu jaoks oli erakordne ka selline juhus, et kui 2000.a. tellisime eurovisiooni laulu Everybody, siis laul polnud veel valmiski, kui üks selgeltnägija ütles, et kui tellime laulu, siis see võidab. Ma muidugi muigasin ja unustasin kuuldu, aga elu näitas, et läks täppi. Küll teiste esitajatega, aga ikkagi võitis.

Teie fänniaadress?

Pole sellist, meile kirjutatakse meie kodulehe www.ansambellaine.ee kaudu.

Millal ja kus esineb Laine lähemal ajal?
Laine järgmine avalik esinemine on 10. septembril Tallinna ööklubis KAPP.

Kes on kuulunud nimeliselt Laine koosseisu põhiliselt?
Ansamblis LAINE on olnud põhiliselt 2 koosseisu: esimene koosseis oli Gennadi Podelski juhtimisel 1960-1970 (laulsid Marta Oja, Leida Lukk, Milvi Tammik, Saimi Mullo, Anne Peterson, Anne Taniel,jt) edasi alates 1970 Raivo Diksoni koosseis (erinevatel aegadel Katrin Kutševski-Kalde, Lagle Alpius, Lea Vetter, Viivi Laas, Kersti Naissoo, Merle Lilje, Krista Grinbergs, Sirje Põllu jt) ja tänased liikmed ongi pärit II koosseisust.
Ansambli LAINE 50,sünnipäevaks ilmus raamat LAINELINE ELU, kus on kirjeldatud ansambli ajalugu ja ansambli liikmete meenutusi kontsertreisidest ja antud ülevaade ansambli tegevusest alates 1960.

Tänased ansambli liikmed:
Merle Lilje LAINE ridades alates 1975
Krista Grinbergs – Raigla alates 1978
Sirje Põllu – alates 1981