“Inimene on tasakaalus siis, kui ta suudab oma aega nii jagada, et üks kolmandik tema ööpäevast on puhkus, s.t uni, üks kolmandik töö ja üks kolmandik mäng,” räägib Gossip.ee-le Võsalaulust ning mitmetest teistest telenaljadest osa võtnud postitiivne jalustakas Maire Mõttus.

Maire Mõttus, teie sünnipäev ja sünnikodu?
10 mai, mil läbi aastakämnete on olnud päikeseline ilm. Valga Raudtee tn 25.

Kas lapsepõlves oli ka lauluviis huulil pidevalt või meeldisid siis muud asjad?
Lasteaia aegaedel tehtud piltidelt näen, et mind on ikka üksinda esinema pandud. Ise mäletan ka, et mulle väga meeldis laulda ja tahtsin hullupööra muusikakooli ja Tallinnasse Entel-tenteli lauluvõistlustele pääsemist proovida. Ema ja kasuisa ei toetanud mu soove ja nii ta siis jäi, laulsin niisama oma lõbuks.

Kas “Võsalaulus” üles astumine on olnud teie siiani ainuke avalik teleesinemine, või on olnud neid ka rohkem?

Teles olen justkui formaaditäitja rollis neis paigus, kuhu teised terve mõistusega inimesed vabatahtlikult ei kipu. N.ö- telenäona alustasin Tuuli Roosma juhitavas saates Mamma Mia, kus rääkisin sellest, kuidas on peresuhted siis, kui naine hetkel mehest enam teenib. Edasi tasus teles 1,5 minutiline etteaste end ära. Repporteri jõululuuletuste konkursil olin ma vist ainus, kes luuletuse asemel väikese lastelaulukese maha joristas. Sain Reporterilt preemikas Illusionist Copperfieldi etendusele piletid VIP kohtadele Saku suurhallis. Siis juba järgnesid Kuldsuu ja Lõuapoolik, kus kohal olnud žürii naeris nii et pisarad silmis aga teise vooru pääsemiseks olnuks naljasaates midagi muud vist tarvis.

Talendijahi Siilipere Siili naisevõtmise jandi muusikaline sketš tõi meile 5 naerusuud ja SL Õhtulehe ja Mart Juure isiklikuks lemmikuks olemise tiitlid. Edasi läkski tolarollidega. Eesti Talendis puruvigases vene keeles romansi parodeerimine häälest ära kitarri saatel. No ja vot selle aastane Võsalaul on kõige eelneva kroonjuveel. Esimese hooaja Võsalaulu ajal saatsin oma laulu “Märka Võsa Varjus Ülast”. Kaamera ja Võsa Osakond koos Petsiga tegi loo valmis aga eetrisse see ei jõudnudki. Tundus vist liiga väheintrigeeriv ja vähest huvi pakkuv võsavaataja jaoks.
Nii siis helistati mulle selle hooaja algul ja küsiti saate jaoks hoopis Siili Sünnipäeva Rocki. Aga palun. Kui juba narrisärk selga on tõmmatud, tuleb reipalt edasi sammuda.

Kuidas tekkis soov ja huvi “Võsalaulust” osa võtta ning kuidas tegite laulule video ning kes on laulusõnade autor?

Sellele küsimusele saigi juba eelmise küsimuse ajal loogilise jätkuna vastus antud! S.t Seekord ise enam ei söandanud saatesse koomilise rolliga minna ..aga kui lausa kutsuti, siis äraütlemiseks ka põhjust ei olnud. Elu peab lõbus olema.

Kuidas möödus 5. augustil “Võsalaulu uued ja vanad hitid” kontsert Mustla laululaval, mida põnevat sellest meenutate?

Minu jaoks oli 5 augusti kõige põnevamosa hoopis minu piletimüüja ja fännide meenutused rahva poole pealt asjadest ja sündmustest, millest meie lava taga ise midagi ei teadnud. Väga siiras ja ilmselt ka enamalt jaolt keskklassi kuuluv publiik, kes nautis rahulolevalt isegi seda, et vahepeal oli lava taga olev mikrofon ja lavalolev mikrofon korraga sisse lülitatud ja keegi ei saanud muhvigi aru, mida laval tehti ja kuidas Footoni lava taga esitatud delikaatsetest teemadest koosnev anekdoodivada rahvani jõudis…

Kas plaanite edaspidi veel taolistel võistlustel osaleda ning keda kaaslastest- konkurentidest tugevamateks peate ja enim hindate?

Olen emotsioonide inimene ja kunagi ei tea, kuhu ühel hetkel jälle sattuda võin. Praeguseks me enam konkurendid ei ole. Võistlus on läbi aga tänu Mart Aometsale s.t DJ Footonile saime meiegi palju vaatajaid. Mart elab oma lauludes välja oma helgemat poolt ja seda on temas märksa rohkem kui ta ilmselt isegi veel teab..

Mis tööd te igapäevaselt teete?
Igapäevaselt olen FIE, kes tegeleb saja erineva asjaga, et üleüldse hinges püsida.

Teie perekond ja lapsed?

Lapsed on täiskasvanud ja oma elu peal ja lasevad mul nüüd tegeleda sellega, mis mulle endale meeldib ja rahuldust pakub. Meespool on harva kodus ja temale on pühendatud laul “Metsik Kibuvits”.

Kas laulate ka kusagil kooris või teete bändi ka?
Kooliajal oli kooris laulmiine kohustuslik. Minu eelis oli see, et võisin endale ise häälegrupi valida. Õpetaja Ilmar Kõrbe ütles iga õppeaasta alguses: “laula millises häälegrupis tahad, peaasi, et kohal käid!” Esimest korda võtsin mikrofoni kätte alles 47 aastaselt. Oma lugude esitajaks sai pandud Knix Marichen ja selle nime all on mind toetanud paljud tuntud ja vähemmtuntud lauluhääled. Praegu, peale võsalaulu etteasteid, üritame Merike Riitsarega “Võsaneitsitena” midagi oma lõbuks korda saata.

Südamelt ära?
Mis kuradi pärast neid telesaateid konkurssidena serveeritakse, kui produtsentidel on juba ette kindel OMA nägemus, kelle käpp kullas, kelle p….mullas. Kui ei lähe, ajame!

Millist muusikat ise kuulate ning kes on teie lemmikud?

Minu absoluutne lemmik on Riho Sibul,. Mu enda vahel häälttegev meessoost laulupartner teeb lauldes samasuguse mõnusa kõsinaga sexikat häält ja seda kuulamast ei väsi ma iial, iial! Naiste puhul sõltub meelislauljaks olemine pigem esitatava laulu headusest, kui laulja muudest omadustest. Naislemmikuteks on olnud otse loomulikult noorusaja absoluutne eeskujuu Anne Veski ja lõpetan hetkeseisu tabeli tipu Heleni ja ilmatpdruk Grete helisev-kõriseva häälega.

Millist raadiojama meelsasti kuulate?
Eks ikka Elmarit ja Ruut FM-i. Meie Ruut on rohkem noortele orienteeruv ja hea internetileviga raadiojaam, sestap õhtutundidel krutin Elmari peale tagasi.

Mida vaatate telerist alati põnevusega ja mida mitte kunagi?

Mis Sa ise arvad? Minu vanuses… Ikka kõige vaadatavamad on uudised! Õudusfilmid ja vägivaldsed laste multikad võiksid olemata olla!

Kes te tähtkujult olete ja kuidas suhtute horoskoopidesse?

Olen mai-kuine pika toimega, rahumeelne Sõnn ja arvan, et peaaegu kõik horoskoopidesse uskuvad inimesed ise üritavad oma tähtkuju järgseid positiivseid omadusi esile tuua – isegi siis, kui neid tal olemas ei ole.

Mida arvate selgeltnägijatest, ravitsejat? Kas usute neisse ning ehk on ka endal rääkida mõni huvitav seik?

Olen skeptik. Seik seisneb selles, et Selgeltnägijate Tuleproovi eelvoorus oli mu enda vastuste õigsuse protsent suurem kui “selgeltnägijatel”. Saate formaat ei näinud rahva seast ilmunud skeptikut ette! Seega saatest vilksatasin läbi mingi monteeritud lausekatkega. Esimeses saates sai mind ka ilmselt hetke näha Nõia Intsu n.ö- pinginaabrina. Tele on suur ja suurte rahadega manipuleeriv mäng täiskasvanutele!

Inimene on tasakaalus siis, kui ta suudab oma aega nii jagada, et üks kolmandik tema ööpäevast on puhkus, s.t uni, üks kolmandik töö ja üks kolmandik mäng.