Euroopa toiduohutusamet (EFSA) pole ikka veel veendunud Helluse piimatoodetes sisalduvas Lactobacillus Fermentum ME-3 toimes. Bakteri toetuseks oli tema loojal Marika Mikelsaarel ja tema kolleegidel ette näidata enamkui 20 teaduspublikatsiooni ning labori-, loom-, ja inimkatsete tulemused, vahendab Tartu Ülikooli ajakiri. Samuti on bakteril olemas Eesti, USA, Venemaa ja Euroopa patendid.

“Käesolevat küsimust on vaadelnud EFSA teadlased ning see on saanud negatiivse vastuse, kuna efekti tõestavaid inimuuringuid ei olnud,” selgitas EFSA pressiesindaja Lucia de Luca, lisades, et kui kasulik mõju ongi, siis ei esitatud selle tõestamiseks piisavalt materjali.

ME-3 on uuritud pulbrina ja kitsepiima lisatuna, kuid mitte Tere toodetes. EFSA ei näinud seost ME-3 tarbimise ja potentsiaalselt patogeensete bakterite vähenemise vahel, selgitas Marika Mikelsaar.

Helluse sarja loojal Terel aga olid bakteriga suured plaanid. Mikelsaar ei alistu võitluseta ja soovib näha, kuidas areneb vaidlus EFSA-ga ning milline on Euroopa Komisjoni president José Manuel Barrosole saadetavate teaduslike aspektide vaidlustamise tulem.