Lauljatar Tiiu Kiik räägib Gossip.ee-le, et ta usub püsivusse ning järjepidevusse. “Tavalise ande, kuid ebatavalise püsivusega on kõik siin maailmas saavutatav,” usub Tiiu ning lisab, et sooviks endale just seda püsivust.

Tiiu Kiik, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Sündisin suve keskel – 11. juulil ja Eestimaa keskel – Paides.

Kas lapsepõlves unistasite ka lauljaks saamisest, või olid siis teised huvid?

Lasteaias olles unistasin juukusuriametist, kuid muusika ja laulmine on siiani mulle südamelähedased ja elu loomulikud osad.

Teie haridus, milliste koolides olete õppinud ja kus?

Õppisin Paide Gümnaasiumis, Paide Muusikakoolis ja Tln. G.Otsa nim. Muusikakoolis. Olen osalenud ka mõningatel muusikaga seonduvatel kursustel. Kõige suuremad õpetajad on muidugi muusika ja elu ise.

Kui noorelt laulma hakkasite ning milline oli teie esimene laul, mis raadios kõlas?

Minu poolt lauldud laul kõlas raadios esmakordselt vist aastal 1993, mil esitasin saates Kumaroke karaokevõistlusel laulu “Ilus maa”, sain rõõmsalt esimese koha. Enda loodud lauludest kõlas raadios esimesena minu teada laul “The One and Only – Love”.

Milliseid plaate olete välja andnud ning millal on oodata uut plaati?

Möödunud suvel ilmus kaks erineva moega albumit. Sellel suvel ilmus digitaalsel kujul album “Oled ilus”, mida hetkel on võimalik kuulata ja osta internetist, sügisest loodetavasti ka plaadipoodidest nii CD kui ka kasseti kujul.

Millist muusikat te ise kuulate? On teil mõni eeskuju lauljate hulgas?

Ma kuigi palju muusikat ei kuula aga kui, siis sõltuvalt meeleolust – alternaviiset ja ka popmuusikat, klassikalist ja elektrot, metalit ja ambienti, dubstepi ja ballaade. Lemmiklauljad on seni Enya, Elizabeth Fraser, Charlotte Gainsbourg, Morrissey, George Michael, Kadi Uibo.

Huvialad?

Eriskummalisi huvialasi pole – lugemine, jalutamine, ujumine, rattaga sõitmine, aiandus.

Millist raadiojaama kõige meelsamini kuulate?

Eelistan tavaliselt ERR erinevid kanaleid.

Lemmiksaated telerist ning kas on ka mõni selline telesaade, mida mitte kunagi ei vaata?

Aegajalt olen jälginud “Eesti otsib superstaari”, “Tope Gear”-i. Üldiselt pole kursis erinevate telesaadetega.

Südamelt ära?

Tavalise ande, kuid ebatavalise püsivusega on kõik siin maailmas saavutatav. Seda püsivust sooviks…

Mitu korda olete “Eesti laulus” osalenud? Kas on plaan veel kaasa lüüa?
Eks näis, kas ka kolmandat korda “Eesti Laulus” osalen. Eurovisioonile pole pääsenud ja pole sellest ka unistanud kuigi kogemuse ja elamusena võib see olla huvitav ja rikastav.

Mida te arvate Eurovisioonist? Millisel Eesti artistil on teie arvates läinud Eurovisioonil kõige paremini siiani?
Kunagi jälgisin Eurovisiooni igal aasta. Mida aeg edasi, seda igavamaks on see mu jaoks muutunud kuigi õnneks satub sinna ka häid lugusi ja esitusi, milles tõesti ka mingit sügavust on. Eestlastest on mu arvates väga hästi läinud Getter Jaanil ja Maarja-Liis Ilusal.

Tulevikuplaanid?

Teel püsida.

Mida põnevat toob teile suve alles jäänud osa?
Suvepäevade nautimised nii kaua kui neid veel on ja ettevalmistused sügiseks.

Teie perekond ja lapsed?

Emaks olemine on suur väljakutse.

Kes võiks olla järgmine Eesti Vabariigi president ja miks just tema?

Olen üsna politiikakauge inimene ja ei oska nimeliselt hetkel kedagi välja tuua. Kahtlen, kas seal ongi väga suurt vahet, kes presidendiks on, seda enam, et ma ei saa kindel olla selles, kas rahva otsust üldse arvestataksegi. Aga kui see oleks minu valida, siis peaks presidendil lisaks heale majanduslikule mõtlemisele olema ka vaimsed arusaamad elust ja maailmast. Plakatid “võid olla kindel” ei veena. Milles ma kindel võin olla? Alt vedamistes? Hoolivuses? Kindel saab olla vaid surmas.

Kas horoskoope usute ning kes te ise tähtkujult olete?

Olen tähtkujult Vähk. Vahel on horoskoope lihtsalt lõbus lugeda aga kuigi tõsiselt neid ei võta. Täpsemat teavet saaks kindlasti asjatundlikumalt astroloogilt, kes võtab aluseks inimese isiklikud sünnikohad-, ajad ja planeetide seisud.

Mida arvate ennustajatest, tervendajatest ja selgeltnägijatest? On teil ehk endal mõni huvitav kogemus selles vallas?

Ei ole ise ühegi ennustaja, tervendaja ega ka selgeltnägija poole seni pöördunud. Tean vaid seda, et mida aeg edasi, seda ettevaatlikum võiks nendega olla, sest ka selles valdkonnas liigub ringi vaid omakasupüüdlike ja asjatundmatuid inimesi, kes oma tervendamiste ja ennustamistega pigem kahju kui kasu võivad tuua – endale ja teistele. Vajadusel aga viib elu Sind just õige inimese juurde.

Kas teile raamatuid meeldib lugeda? Kes on teie lemmikautor?
Meeldib lugeda. Hetkel on pooleli L.Bernstein “Rõõm muusikast” ja käsil on ka A.Wauters “Tšakraraamat”. Väga meeldivad veel kirjanikud Jack London ja Paulo Coelho.

Kes kirjutab teile laulusõnu?
Doris Kareva luuletused on mulle väga meeltmööda ja seetõttu olen peamiselt neid laulusõnadena kasutanud – nendel on kaunis ja sügav sisu, mis mu meeleoluga kokku langeb ja millele seetõttu lihtne viise luua on. Vahel kirjutan ka ise laulusõnu.

Mõni põnev seik senisest elust?
Hm. Kodus juhtus lapsena üks kummaline lugu – teadsin, et toas ei tohi vilistada. Uudishimulikuna proovisin kohe järgi, mis siis juhtub, kui ikkagi vilistan. Möödusin vilistades raamaturiiulist. Seejärel kuulsin selja taga hirmsuurt kolinat – raamatud olid riiulist välja kukkunud. See võis olla kokkusattumus aga võibolla ka mitte – raamatud ju tavaliselt ei kuku ise riiulist välja. Põnevad on ka need hetked, mil avastan, et unistus on täitunud – tugev mõtteline sisemine soov kannab alati vilja.

Teie kontakt fännide tarvis?
Näiteks kodulehe kaudu, mis on www.tiiukiik.com
Samuti leiab mind ka facebookist aaressilt www.facebook.com/tiiukiikmuusika.