“Soovin mõista miks inimesed käituvad nii nagu nad seda teevad ja kuidas nende energiad omavahel sobituvad,” räägib poliitik Ago Press Gossip.ee-le ning lisab, et üldse pakub spirituaalsus talle palju huvi.

Ago Press, teie sünnipäev ja sünnikodu?
Olen sündinud 10. jaanuaril 1989, Toila vallas.

Nagu meediast teie kohta teada võib saada, olete avalikult “kapist” välja tulnud gay. Kuidas möödus teie papsepõlv ja kooliaeg, kas saadi juba siis aru teie seksuaalsest orientatsioonist, või varjasite seda kiivalt. Kas koolis kiusati teid ka?

Lapsepõlve noorem osa möödus probleemideta. Teismeiga oli veidi raskem. Koolis arvati, et olen gei, kuigi ma ise seda ei tunnistanud. Peamiselt oli tegemist vaimse kiusamise ja alavääristamisega. Samas oli ka olukordi, kus kiusati füüsiliselt, näiteks riietusruumis kokkukeeratud rätikuga pekstes. Ebameeldiv oli ka olukord, kus minust tehti dušši all pilte ja ähvardati need internetti üles panna. Õnneks oli mul palju toredaid klassikaaslasi, kellega sain hästi läbi. Millegipärast ainult poisid kiusasid mind. Ju neil oli vaja oma võimu näidata.

Kui noorelt tekkis teil huvi poliitika vastu? Kuulute Reformierakonda, kas olete rahul tehtud otsusega ja nimetatud erakonna vaadetega?

Poliitika vastu tekkis huvi siis kui kolisin Tartusse 19. aastaselt ja hakkasin aktiivselt Reformierakonna noortegrupiga koos aega veetma. Mingi hetk otsustasin järgmise sammu astuda ning erakonna liikmeks astuda. Kaalusin seda pikalt ja lõpuks leidsin, et see on õige samm. Ütlen, et ma pole kordki seda sammu kahetsema pidanud. Erakond on olnud mõistev minu skandaalide ja väljaütlemiste suhtes ja soovin Reformierakonnale ainult head.

Teile vist ei meeldinud eurokalkulaator, ehk räägite lähemalt sellest?

Ei, otse vastupidi. Leidsin, et see on tore vidin, mis kulub eelkõige vanemale põlvkonnale marjaks ära. Paljud kritiseerisid seda, et miks seda üldse vaja on jne aga ma leian, et riigi poolt oli õiglane iga leibkond eurokalkulaatoriga varustada, sest krooni kurss on euro suhtes niivõrd suur ja paljude komakohtadega, mis teeb peast hindade ümberarvutamise pea võimatuks.

Mis on teie huvialad?

Jah, pean sporti hetkel väga vajalikuks. Püüan üle päeva ujumas käia ja mitte rannas vaid ujulas. Eriti mõnus on seda teha hommikul, sest tänu sellele saan energiat, millest jagub terveks päevaks. Lisaks tegelen sellise asjaga nagu reiki. See on universaalse eluenergia abil tervise parandamine. Teen endale reikit, kui oled väsinud või tunnen valu. Üldse pakub mulle spirituaalsus palju huvi. Soovin mõista miks inimesed käituvad nii nagu nad seda teevad ja kuidas nende energiad omavahel sobituvad.

Kus on Tallinnas teie arvates kõige gay-sõbralikumad kohad?
Kõik spetsiaalsed geiklubid ja kohvikud on geisõbralikud. Nagu olen aru saanud, siis ka heterosõbralikud. BonBonil oli tore üritustesari ja Prive korraldas ka midagi, ju see tähendab, et nad on geisõbralikud. Mina pakuksin välja klubi KAPP ja Xbaari. KAPP on uus ülelinna geiklubi koos oma suurepärase väliterrassiga ja Xbaar on lihtsalt vanim ja suurim koht, kuhu saab iga kell tasuta sisse ja kus on sõbralikud inimesed.

Kuhu aga Tallinnas seksuaalvähemuse esindajal kindlasti minna ei tasu, ehk kirjeldate mõnda seika?

No ma ise olen vältinud selliseid suuri klubisid nagu Hollywood ja Parlament. Parlament just sellepärast, et seal on palju vene mehi ja üldiselt on vene hinged veidi keevalisemad kui nad alkoholi tarbivad. Sellised kohad kus heteromehed palju alkoholi tarvitavad on minu jaoks ebaturvalised. Seal ei pea just gei olema, et jagelemiste käigus peksa saada…

On teil mõni tõeliselt ebameeldiv kogemus seoses gayks olemisega?
Kui aus olla siis ainult minu seksuaalse orientatsiooni pärast pole mul väga ebameeldivaid kogemusi. Ju ma olen osanud ennast jamast eemal hoida.

Kuidas suhtutakse gaydesse välismaal ning milline välisriik on kõige gaysõbralikum ning milline kõige vaenulikum?
Välismaa all võib mõista väga erinevaid riike alates Hollandist ja Rootsist, mis on väga geisõbralikud kuni riikideni Iraak ja Uganda, kus homoseksuaalsuse tõttu mõistetakse inimesed vangi või surma. Üldiselt on nii, et USA ja Kanada suuremad linnad ja Lääne-Euroopa koos Austraaliaga on tolerantsed piirkonnad ja kõik ülejäänud varieeruvad suuresti. Kõige geisõbralikum riik meie naabruskonnas on kahtlemata Soome ja kõige vaenulikum Venemaa.

Kas Tallinn 2011 raames on ka gaydele plaanis mingeid üritusi ning kes neid korraldab?

Ma pole kindel, kas Kultuuripealinn Tallinn 2011 programmis on midagi ka LGBT kogukonnale aga kultuuri sai nautida 6.-11. juunil toimunud OMA Festivali raames. Näitus „Sõnastama lood” leidis hulgaliselt kajastamist ajakirjanduses. Probleemina näengi peamiselt korraldusmeeskonna puudumist, sest Kultuuripealinna toimkonnal poleks arvatavasti midagi avara geikultuuri eksponeerimise vastu. Hiljuti käisin Turu linnas, kus oli näiteks üleval kuulus Tom of Finlandi näitus.

Tulekul on Vabariigi presidendi valimised, keda teie näete meelsasti uue presidendina ja miks just teda?

Olen arvatavasti suure enamuse hulgas, kes toetab istuvat presidenti Toomas H. Ilvest. Olen rahul Ilvese tegevusega ja tema sotsiaaldemokraatliku taustaga, mis lubab arvata, et ta on pigem sotsiaalselt sidusa Eesti poolt kui ainult ühe kindla kliki käpiknukk nagu näiteks Lätis kipub olema.

Millised on teie tulevikuplaanid?

Õpingute jätkamine Tallinnas ja töö otsimine. Seega kõik pakkumised on oodatud.

Milline on teie preagune “südameseis”?

Ma ei saa öelda, et minu süda oleks vaba aga hetkel elan üksinda.

Kes on teie arvates Eestis kõige gaysõbralikum poliitik ja kes kõige vaenulikum?

Isiklikult arvan, et kõige geisõbralikum poliitik on sotsiaaldemokraat Eiki Nestor, kes osales näiteks suurel sallivuseemalisel konverentsil „Erinevus rikastab 2011„. Oma erakonnas pean kõige sallivamaks poliitikuks Silver Meikarit. „Geivaenlast” kui sellist on raske välja tuua ja üldiselt arvan, et Eesti poliitikud ei taha sellel teemal sõna võtta ja seetõttu ei saagi me nende tegelikku suhtumist teada. Poliitikutest on tugevat vastuseisu näidanud näiteks Liisa-Ly Pakosta IRL-ist.

Millist muusikat kuulate?
Eelistan popmuusikat ja vahel klubimuusikat.

Millist raadiojaama meelsasti kuulate?
Lähtuvalt muusikaeelistustest kuulan meelsasti Sky Plusi.

Lemmiksaated telerist?

Mul hetkel kodus telerit pole aga püüan ERR kodulehelt Aktuaalselt Kaamerat vaadata kui meeles on. Uusi filme vaatan kinost.